Gündem
  • 23.6.2012 11:55

Kaç kişi 'güvenli internet'i seçti?

ANKARA - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, haftalık 33 saat olan internet kullanım süresinin tatillerde arttığını bildirerek, ''Güvenli internet hizmetini kullanmak için yaklaşık 5 milyon kullanıcıya denk gelen 1,5 milyon civarında abone başvurdu'' dedi.
     Acarer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de internet kullanıcılarının ortalama haftalık internet kullanım süresinin 33 saat olduğunu belirterek, ''Tatillerde bu süre doğal olarak daha da artabilir. Özellikle çocukların tatil dönemlerinde eğlence, oyun, sosyal paylaşım amaçlı internet kullanımları artmaktadır'' diye konuştu.
     Çocukların internet kullanımında bilinçli davranmaları ve internet ortamında karşılaşılabilecek riskler konusunda özellikle ebeveynlerin çok dikkatli olmalarını isteyen Acarer, ''8 ay önce, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak interneti daha etkin ve doğru kullanmaları için Güvenli İnternet Hizmeti adıyla yeni bir fırsatı ailelerimize sunduk. İnternet kullanıcıları için daha özgür ve daha güvenli İnternet ortamı alternatifi sağlamayı hedefleyen Güvenli İnternet Hizmeti, ebeveynlerin endişelerini giderecek bir internet ortamı sunuyor'' dedi.
     Güvenli internet hizmetini kullanmak için 1,5 milyon civarında abonenin başvurduğunu anlatan Acarer, 1,5 milyon abonenin yaklaşık 5 milyon kullanıcıya denk geldiğini söyledi.
    
     -''İnternet evin ortak yaşam alanına taşınmalı''-
    
     İşletmecilerin internet sitelerinden online işlem yapabilme ve SMS ile başvuru yapabilme kolaylığının, güvenli internet hizmeti için başvuru sayısını önemli ölçüde artırdığına dikkati çeken Acarer, şöyle konuştu:
     ''Ancak unutulmamalı ki internet kullanımı sadece Güvenli İnternet Hizmeti kullanmakla sorunsuz hale gelmiyor. Bu kapsamda ebeveynlere yönelik temel tavsiyelerimiz, öncelikle çocuklarımızı zararlı içeriklerin olumsuz etkilerinden korumak için anne-babalar çocuklarının İnternet kullanımını disiplinli bir şekilde takip etmeli ve internetin çocuklara ait özel odalardan evin ortak yaşam alanlarına taşınması yararlı olur. Çocukların internet kullanma sürelerini ve internette oynadıkları oyunları anne-babalar çocuklarıyla belirlemeye çalışmalıdır. Ayrıca, eğitimciler çocukların kitap okuma ve spor yapma gibi internet dışındaki aktivitelere yönlendirilmesini tavsiye ediyorlar.''
    
     -''İnternetin zamanınızı çalmasına izin vermeyin''-
    
     Çocukların gerçek hayatta korunduğu gibi internette yani sanal ortamda da güvende olduklarından emin olunması gerektiğini dile getiren Acarer, caddede karşıdan karşıya geçmeyi öğrenmek kadar interneti güvenli kullanabilmeyi öğrenmek de yaşamsal bir gereklilik haline geldiğini kaydetti.
     Çocukların ve gençlerin kendilerini bekleyen tehlikeleri ve riskleri anlamaları halinde kendilerini koruyacak seçimleri yapabileceklerini, kendilerine zarar vermek isteyen kişilerden korunacaklarını bildiren Acarer, çocukların internet kullanımında dikkat edilmesi gereken 13 altın kuralı şöyle anlattı:
     ''İnternet hayatınızın tamamı değil, sadece bir parçası olsun. Çok fazla zamanınızı çalmasına izin vermeyin. İnterneti ailelerinize ve arkadaşlarınıza değişmeyin. Aileleriniz ön koltukta, internet ise arka koltukta otursun. İnternette her bilgi doğru olmayabilir. İnternette elde ettiğiniz bilgiyi en az 3 kaynaktan kontrol edin. Ödevinizde kullanıyorsanız kaynağını belirtin. İnternet ortamındaki bedava teklifler büyük ihtimalle gerçek değildir. Tanımadığınız kişi size neden bedava bir şey teklif etsin ki. Adınız, okulunuz, adresiniz, telefon numaranız, aile bireylerinizin adı vb. gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmayın. Paylaşılan küçük gibi görünen bilgiler, büyük zararlara sebep olabilir. İnternet ortamında paylaşacağınız resminiz, size ait video gibi paylaşımları önce düşünün, sonra paylaşın. Paylaştıklarınız sizin veya sevdiklerinizin üzülmesine sebep olmasın. Şifreleriniz güçlü olsun. Adınızı ve doğum tarihinizi, ard arda gelen kelimeleri ve sayıları şifre olarak belirlemeyin. Anlamlı bir cümle kurun ve o cümlenin kelimelerinden seçtiğiniz en az 8 karakterden oluşan şifreler oluşturun. İyi ve nazik bir kullanıcı olmaya çalışın. Gerçek hayatta Merhaba dediğiniz arkadaşınıza internet ortamında 'mrb' değil, yine merhaba yazın. Tamam derken 'Ok.' veya 'Tmm' yerine yine tamam deyin. Gerçek hayatta yüzüne söylemeyeceğiniz ifadeleri internet ortamında da söylemeyin. Gerçek hayatta olduğu gibi, İnternet ortamında da tanımadıklarınızı arkadaş edinmeyin. İnternet ortamında tanımadıklarınıza cevap vermeyin, tekliflerini reddedin, size gönderdikleri mesajları açmadan silin. İnternet ortamında sizi rahatsız edenleri, sizi taciz edenleri ailelerinize söyleyin. Aileleriniz birlikte emniyete veya savcılığa suç duyurusunda bulunun. İnternetin zararlı içeriklerinden korunmak için tamamıyla ücretsiz olan Güvenli internet Hizmeti'nden ailelerinizi haberdar edin.''
     Acarer, güvenli internetle ilgili müşteri hizmet numaraları ve on line işlem merkezlerinden detaylı bilgi alınabileceği gibi abonelikte de gerçekleştirilebileceğini belirterek, ''Güvenli İnternetin toplumun ihtiyacı gözetilerek hazırlanan en önemli sosyal projelerden biri olduğu vurgusuyla destek ve eleştirilerinizi www.guvenlinet.org.tr adresinden gönderebilirsiniz'' diye konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 17:11

İLGİLİ HABERLER