Gündem
  • 3.3.2013 20:26

Katilleri af yetkisi bizim değildir!..

Erdoğan alana gelmeden önce kürsü ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Çevrede çok detaylı bir arama yapılırken, Sahil Güvenlik botları da denizden koruma yaptı.

Başbakan Erdoğan, sabah Balıkesir’in tüm kanat önderleriyle bir toplantı yaptığını hatırlatarak, tüm sorunların not edildiğini söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu:

"Çünkü biz milletimizle aracılarla değil yüzyüze, gönül gönüle iletişim içindeyiz. Cumhuriyet Meydanı konuşuyor. İşte Bandırma, işte Türkiye. Biz gönül bağlarıyla birbirimize bağlıyız. Kalpten kalbe yol var. Biz Ankara’nın bürokrasi dehlizleri içinde günlük koşuşturma içinde kaybolup giden siyasetçilerden olmadık, olmayacağız. Biz bu milletin sinesinden doğduk ve bu milletin sinesinde yaşıyoruz. Bundan sonra da aramıza kimsenin girmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü biz size sevdalıyız. Biz size aşığız. Kardeşlerim, biz dertliyiz. Bizde bu vatanın bu milletin derdi var. Dertli olmayan derman olamaz. Dertli olduğumuz için hamdolsun derman da bizde. Onun için uzun ince bir yoldayız gidiyoruz gündüz gece. Bu anlayışla eğitimde sağlıkta adalette emniyette, ulaşımda, enerjide adımlar attık, atıyoruz."

'TEK MİLLET, TEK BAYRAK, TEK DEVLET'

Muasır medeniyetlerin seviyesine çıkmanın lafla olmayacağını söyleyen Erdoğan, "Bu, uygulama ile olur. Bu meydan kimin eseri? Ak Parti'li belediyenin eseri. Ak Parti belediyeciliği bu. Bizim icraatlarımızın ulaştığı yere bunların hayalleri ulaşamaz. Biz yola çıkarken 'Her şey insan için' dedik. İnsanı öne aldık, devleti arka plana ittik" dedi.

Erdoğan, Afyonkarahisar’dan yola çıkarken dört başlık söyledikleri hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir tek millet dedik; Kardeşler biz Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Romanıyla, Boşnağıyla, Arnavuduyla, velhasıl 76 milyonuyla biz beraberiz bir bütünüz. Ve yaradılanı Yaradan'dan ötürü severiz. Ayrılmak bizim kitabımızda yok. Biz de ırkçılık yok, kavmiyetçilik yok, biz de kabilecilik yok. Biz de tek millet var. İki 'Tek bayrak' dedik; Kardeşlerim rengi şehidimin rengidir. Hilal özgürlük mücadelesidir, bağımsızlığımızın simgesidir. Yıldız şehidimizdir. Çünkü bizim şehitlerimiz yıldızdır. Bu bayrağa asla bir ortak kabul etmeyiz Zira, 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.' Biz böyle diyerek yola çıktı. Ve böyle de devam ediyoruz. Üç 'Tek vatan' dedik; 780 bin kilometrelik bu vatan toprakları üzerinde asla ameliyat yapılamaz. Operasyon yapılamaz. Birileri üniter yapımız üzerinde hesaba giriyorlar. Onlar boş laflar 780 bin kilometrekare tek vatan. Dört 'Tek devlet' dedik; Türkiye Cumhuriyeti devleti. Olay budur. 'Efendim vatandaşlık ne olacak?' Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı bizim vatandaşlık anlayışımızdır. Neyi beğenmiyorsun? Benim Türk kardeşim de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Kürt kardeşim de, Lazı da Romanı da Gürcüsü de hepsi de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Bundan niye rahatsız oluyorsun? Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı çatısında toplandık biz. Ve hepimiz bu millet bilinciyle de yarınlara yürüyoruz."

'SEÇMELİ KURANI KERİM DERSİNE 467 BİN ÖĞRENCİ GİDİYOR'

Eğitim yatırımlarını anlatan Erdoğan, katsayı düzenlemesi ve 444 kod numarasıyla eşitsizliğin ortadan kaldırıldığını söyledi. Şu anda düz liselerde bile seçmeli olarak Kuranı Kerim dersi olduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "İsteyen anne baba yavrusunu Kuranı Kerime gönderiyor. Siyer-i Nebi dersi var. Yani peygamber efendimizin hayatı o da artık bu okullarımızda seçmeli olarak öğretiliyor. 467 bin öğrenci seçmeli olarak Kuran’ı kerime müracaat etti. 300 bine yakın öğrenci Siyer-i Nebi’ye müracaat etti. Seçmeli. Bırakın isteyen istediği gibi gitsin tahsilini yapsın. Niye engelliyoruz? Artık toplum kendine geliyor relaks, rahat, huzurlu evvelallah. Bu milleti tutana aşk olsun diyorum" dedi.

'EVLADINIZDAN KARDEŞİNİZDEN BÖYLE BİR ŞEYİ DUYMADIKÇA İNANMAYIN'

Demokrasi mücadelesinde, özgürlük mücadelesinde attıkları adımları engellemek isteyenler olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

"İşte bu tasallutları da ortadan kaldırıyoruz. Terörle mücadele verdiğimiz bu yılmadan usanmadan bu mücadele hamdolsun o da bir yerlere geliyor. Çözüm süreci inanıyorum ki iyi gidiyor. Birilerine rağmen iyi gidiyor. Çünkü bizim niyetimiz de hayr akibet de hayr. Hiç endişe etmeyin. Biz terörü birilerinin istismarına kurban etmeyeceğiz. Terörle mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Biz teröristle mücadele ederiz parlamentodakiyle müzakere ederiz. Bizim anlayışımız budur. Efendim, 'Bebek katilleriyle masaya oturulmaz.' Değerli kardeşlerim kimin nerede neyi nasıl yapacağını biz biliriz. İmralı’ya götürüp koyanlar, götürdükleri zaman hangi yasa gündemdeydi biliyorsunuz. Şimdi de Milli İstihbarat Teşkilatımızla biz gerekli olan çalışmaları yapıyoruz. Bütün derdimiz bu ülkeye huzur gelsin, refah gelsin. Kim diyorsa ki 'Burada genel af var.' AK Parti iktidarında böyle bir af söz konusu değildir. Bu aldatmacalara inanmayın. Bunların hepsi yalandır iftiradır. Tayyip evladınızdan, kardeşinizden böyle bir şeyi duymadıkça hiçbir şeye inanmayın. Asla inanmayın. Çünkü biz böyle bir yetkiyi kendimizde görmeyiz. Katilleri af yetkisi bizim değildir. Biz böyle bir şeye karışmayız."

'SORUNUN BIÇAKLA KESİLİR GİBİ ÇÖZÜLMEYECEĞİNİ BİLİYORUZ'

Başbakan Erdoğan, Bandırma’nın dostluğun, kardeşliğin, bir arada yaşama kültürünün en güzel örneğinin sergilendiği bir şehir olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu kadim şehir barışın huzurun bir arada yaşamanın en güzel örneğini verdiler. Bizim terörü bitirme, silahları susturup ülkemizde doğudan batıya kuzeyden güneye huzuru ve refahı hakim kılma çabamızın gerisinde bu var. Biz Bandırma’daki kardeşim nasıl huzur içinde yaşıyorsa Yüksekova’daki Cizre’deki kardeşim de aynı şekilde huzur içinde yaşasın geleceğe güvenle bakın istiyoruz. Elbette 30 yıldır devam eden sıkıntının binlerce cana yüzlerce milyarlar kaynağa mal olmuş bir sorunun bıçakla kesilir gibi çözülmeyeceğini biliyoruz. Ancak çözüm sürecini başlatmadan nihai neticeye ulaşmanın da mümkün olmadığını biliyoruz. Biz terör meselesini Türkiye’nin gündeminden çıkarmak için bir süreç başlattık. Bu süreç aynı zamanda bir samimiyet testidir. Herkesin gerçek omurgasını ortaya çıkaracak bir röntgendir. Akla kara huzur isteyenle terörün devamını isteyen milletin yanında saf tutanla terörün ve onun arkasındaki güçlerin yanında saf tutan bu süreçte ortaya çıkacak, çıkıyor. Biz diyor ki bu ülkenin 81 vilayetinin hepsi 76 milyonun her biri eşittir. Hiç birinin diğerine üstünlüğü yoktur. Aynı haklara aynı özgürlüklere fırsat ve imkanlara sahiptir. Biz demokrasi hak ve özgürlükleri sadece kendimiz sadece belli bir kesim bölge için değil istisnasız herkes için istedik. Türkiye ye böyle bir anlaşın üzerinde yükselttik. Bugün de çözüm sürecinde aynı anlayışla hareket ediyoruz. Biz milletimizin ne istediğine bakıyoruz. Milletimiz kahır ekseriyetle huzur, hizmet istiyor geleceğine güvenle bakmak istiyor. Bu doğrultuda sonuna kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

BAĞFAŞ KİMYEVİ GÜBRE FABRİKASININ TEMELİNİ ATTI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bandırma Cumhuriyet Meydanı’ndaki konuşmasının ardından kısa adı Bağfaş olan Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş.‘ye ait kimyevi gübre fabrikasının temel atma törenine katıldı. Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, kompleksin toplam yatırım miktarının 165 milyon Euro’ya ulaştığını ve bunun ülke için çok ciddi ve önemli bir yatırım olduğunu söyledi. Ak Parti hükümeti olarak yola çıkarken 2 sır kelime söylediklerini vurgulayan Erdoğan, bunlardan birinin güven, diğerinin istikrar olduğunu belirtti. Erdoğan, “Bir ülkede güven varsa istikrar da vardır. Bunu başardığımız için küresel sermayeyi biz ülkemize çekiyoruz. Güvenli liman olmaya güçlenerek devam ediyoruz. Özel sektöre destek vermeye devam edeceğiz” dedi.

Çok önemli bir tespiti olduğunu söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin yıllık gübre tüketiminin 5 milyon ton olduğunu ve bunun 2,5 tonunun yerli üretimden karşılandığını ve Bağfaş’ın bir milyon 250 bin ton üretimle bunun dörtte birini ürettiğine dikkati çekti.

Erdoğan, “Temenni ederim ki ithali tamamen ortadan kaldıracak seviyeye ulaşalım. Şu anda güzel bir mücadele var. 2012 sonu itibarıyla cari açık iyice daraldı. Cari açık yükselsin zil takıp oynayalım diyenlerin tahmini boşa çıktı” dedi.

Ekonomide önemli başarılar elde ettiklerini söyleyen Erdoğan, birkaç ülke hariç Türkiye’nin ekonomi tablo göstergelerinin batıyı rahatsız ettiğini ifade etti. Erdoğan, “Bize, ‘bunu nasıl başardınız” diye soruyorlar” dedi. Erdoğan şöyle devam etti:

"Türk lirasındaki bol sıfırları attık. Türk lirasını halkımızın gönlündeki hem de dünyadaki itibarını iade ettik. 6 sıfırı attığımız da bazı köşe yazarları şunu söylüyordu. “Enflasyon patlar 6 sıfır atıldığı anda çökeriz. Enflasyon patlamazsa ben Taksim’de çıkar eşekler gibi anırırım’ diyenler vardı. Ve bunlar allı pullu köşe yazarlarıydı hala bunlar var mı? Ama yapabiliyorlar mı yapamazlar. Marifet iltifata tabidir. Tabii ki bunun hakkını da vermezler."

Daha sonra temel atmak için butonu alan Başbakan Erdoğan, inşaatın ne kadar sürede tamamlanacağını sordu. 28 ay olduğunu öğrenen Erdoğan, Müteahhit firma temsilcine İngilizce 24 ay diyerek, süreyi indirdi.

Butona basarak temel atan Erdoğan, daha sonra ıslak beton üzerine tarih atarak imzaladı. 

ERDEK DEVLET HASTANESİ’Nİ AÇTI, TAZİYE ZİYARETİNDE BULUNDU

Bandırma’daki törenin ardından Balıkesir’in Erdek İlçesi’ne geçen Başbakan Erdoğan ilk olarak yeni yapılan Neyire Sıtkı Devlet Hastanesi’nin açılışını yaptı. Burada toplananlara  Başbakanlık otobüsünün üzerinden seslenen Erdoğan, Ak Parti’nin yaptığı hizmetleri anlattı. Erdoğan, ilçeye geliş amaçlarından birinin Erdek’e yapılan hizmetleri görmek, diğerinin de taziye de bulunmak olduğunu söyledi. Erdoğan, “Allah rahmet etsin haftabaşı ebediyete uğurladığımız Mehmet amcamız Erdek’te yaşayan hepinizin pazarda çarşıda tanıdığınız bir büyüğümüz. Allah gani gani rahmet etsin” dedi.

Erdoğan daha sonra Halitpaşa Mahallesi Zübeyde Hanım Caddesi’nde bulunan kızkardeşi Vesile İlgen’in eşi Ziya İlgen’in babası Mehmet İlgen’in eşi Zümrüye İlgin’e evinde ziyaret etti ve taziye dileklerini iletti. Kız kardeşi Vesile İlgen ve eniştesi Ziya İlgen ile görüştü. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın da eşlik ettiği ziyaret sırasında taziye evinde yaklaşık bir saat kalan Erdoğan çıkışta, kendisini bekleyen vatandaşlarla sohbet edip fotoğraf çektirdi.

Erdoğan, daha sonra Bandırma’ya geçerek 6. Ana Jet Üssü’nden uçakla İstanbul’a hareket etti.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:32

İLGİLİ HABERLER