Gündem
  • 18.8.2010 13:47

KILIÇDAROĞLU'NU YOLSUZLUK HAPSİNDEN RAHŞAN ECEVİT KURTARDI

Anayasa değişikliği paketine ‘evet’ oyu vermenin yolsuzluğa evet anlamına geldiğini öne süren CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 5 milyar dolarlık yolsuzluk olayında yargılanmaktan “Rahşan Affı” ile kurtulduğu ileri sürüldü. Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan, “Soruşturmayı yürüten DGM savcısı, soruşturma kapsamında Kılıçdaroğlu’nun görüşünü aldı. Kılıçdaroğlu ve diğer SSK yöneticileri yargılanmaktan Raffan affı sayesinde kurtuldu” dedi.

CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürlüğü görevini yürüttüğü 1992-1999 yılları arasında sarf malzemelerinde yapılan usulsüzlüklü ilgili ilginç iddialar gündeme geldi. Söz konusu dönemi inceleten 55. Hükümet döneminin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, SSK başta olmak üzere, sosyal güvenlik kurumlarında tespit edilen “sarf malzemeleri” yolsuzluğunun ayrıntılarını star’a anlattı. Okuyan, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları ile yeniden gündeme gelen “sarf malzemesi vurgunu”nun temelinin 1992 yılına dayandığını ileri sürdü.

İHALESİZ SARF MALZEMESİ ALINDI

Okuyan, “Sarf malzemesi alımı, yani ameliyatlarda ve diğer tedavilerde kullanılan ürünlerin alımına ilişkin usulsüzlük, SSK’nın 1992 yılında ilaç şirketleri ile yaptığı protokol ile başlamış. Protokole göre, sarf malzemeleri ihalesiz olarak firmalardan alınıyordu. Bu uygulama ilk olarak SSK’da başladı. Ardından diğer sosyal güvenlik kurumlarına da yayıldı. Uygulama 2001 yılına kadar sürdü” diye konuştu. Sosyal güvenlik kurumlarına ihalesiz olarak sarf malzemesi alımları ile ilgili inceleme yapılması talimatı verdiğini anlatan Okuyan, inceleme sonucunda kurumlada toplam 5 milyar dolarlık vurgun yapıldığının ortaya çıktığını iddia etti. Soruşturma sonucunda DGM savcılığının vurgunla ilgili dava açtığını ifade eden Okuyan, dava sürecinin zorlu geçtiğini söyledi. Soruşturmayı engellemek isteyenlerin olduğunu ifade eden Okuyan şöyle devam etti:

29 FİRMA YÖNETİCİSİ MAHKUM OLDU

“Soruşturma kapsamında 60’a yakın firma yöneticisi hakkında dava açıldı. Bunların 29’u mahkum oldu. Mahkum olanların 9’u da 4.5 yıl yatıp çıktı. Bir kısmının cezaları da ertelendi. Yani dosya kapanmış oldu” dedi. Zararın gerçekleştiği yıllarda SSK’da ve diğer sosyal güvenlik kurumlarında görevli olan bürokratlar hakkında dava açılamadığını ifade eden Okuyan, “55. hükümet döneminde geriye dönük af çıktı. Rahşan affı olarak bilinen af. Bu af nedeniyle SSK yöneticileri soruşturma konusu yapılmadı. 1992-1999 yılları arasında SSK Genel Müdürlüğü görevini yürüten Kılıçdaroğlu da bu bürokratlar arasında bulunuyor. Savcı, Kılıçdaroğlu’nu soruşturma kapsamında çağırmış. Yolsuzluklarla ilgili bilgi almış. Af nedeniyle, Kılıçdaroğlu sanık yapılmadı. Dosyada Kılıçdaroğlu’nun anlatımları ‘ifade sahibi’ olarak yer aldı.”

İlaç şirketleri ile ihalesiz alım protokolü

• Yaşar Okuyan, Sosyal Güvenlik Kurumlarının o dönem ihalesiz mal alımı için ilaç şirketleri ile protokol imzaladığını anlatarak “22 dolardan ithal edilen bir stent devlete 2 bin 450 dolara satılmış. Bunun gibi birçok ürün, fahiş fiyatlarla ihalesiz devlete satılmış” iddiasında bulundu. Okuyan, bakanlık müfettişlerinin incelemelerinin ardından SSK ve diğer sosyal güvenlik kurumlarındaki vurgunla ilgili DGM Savcılığı’na suç duyurusu yapıldığını kaydetti. Eski Bakan Okuyan DGM savcısının iddialarla ilgili yaptığı soruşturma sonucunda, sarf malzemelerine ilişkin vurgunun boyutunun 5 milyar dolara ulaştığının tespit edildiğini ileri sürdü.

Bir stentte 1000 kat artış olur mu?

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun SSK Genel Müdürü ortaya çıkan ‘Stent Yolsuzluğu’ iddiaları ilk olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından ortaya atılmıştı. CHP liderenin ‘Havuzlu villasını da ortaya çıkaran Gökçek, Kılıçdaroğlu ile ilgili şu iddialara yanıt aramıştı:

• Kalp rahatsızlıklarında kullanılan damarlara takılan ve Türkiye’ye girişi o tarihte 25 dolar olan stentin tanesi 2450 dolara satın alındı. Bunu Devlet Güvenlik Mahkemesindeki hakimler tespit etti.

• 5 Ekim 1993’te 300 MA’lık rontgen cihazlarının tanesi 350 milyon TL’ye aldı. 25 Mayıs 95’te ise aynı makineyi 1 milyar 450 milyona aldı.

• Bir hastanenin 2 yılda bitirilebileceğini iddia etti. Ama kendisi bırakın bir hastane yapmayı, Diyarbakır ve Aydın Hastanesi onarım işini 6 yılda bitirdi. STAR

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 04:21

İLGİLİ HABERLER