Gündem
  • 26.6.2007 17:59

KOMANDOLAR BÖYLE YETİŞİYOR

8 yıl aradan sonra ilk kez kapılarını basın mensuplarına açan merkezde, mayınların nasıl patladığı askerlerin nasıl pusuya düşürüldüğü ve bu pusulardan kurtulmak için ortaya koydukları taktikler uygulamalı olarak gösterildi.
      Genelkurmay Başkanlığı, Isparta'nın Eğirdir İlçesi'nde bulunan Eğirdir Dağ, Komando ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’na ‘Basın Turu’ düzenledi. Genelkurmay İletişim Dairesi Başkanı Kurmay Albay Mustafa Oğuz ile Kara Kuvvetleri Basın Şube Müdürü Albay Rıza Özkan eşliğindeki gazeteciler, Ankara'dan uçakla Isparta'ya getirildi. Aralarında Mehmet Ali Kışlalı, Ercan Çitlioğlu, Erol Mütercimler, Güler Kömürcü, Enis Berberoğlu, Fikret Bila, Murat Yetkin, İsmail Küçükkaya, Murat Akgün, Mustafa Balbay, Murat Çelik, Saygı Öztürk, Yavuz Oğhan, Erhan Karadağ, Bilal Çetin, Hakan Çelik, İsmail Dükel, İzzet Dağıstanlı, Fahri Sarıkaya, Mehmet Ali Birand, Taha Akyol, Aslan Bulut ve Metehan Demir’in de bulunduğu çok sayıda gazeteci ile foto muhabiri ve kameraman basın turuna katıldı. Gazetecilerin bulunduğu iki uçak saat 09.00’da Isparta Süleyman Demirel Havaalanı’na indi.
      Bazı yayın organlarında yer alan askerlerin yeterli eğitim almadığı iddialarını doğru olmadığını ispatlamak için gerçekleştirilen gezide ilk durak Eğirdir Dağ, Komando ve Eğitim Merkezi Komutanlığı oldu. Dağ, Komando ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Serdar Ekizoğlu, komandolarla özdeşleşen Mavi Bere Konferans Salonu’nda saat 10.00’da brifing verdi. Tuğgeneral Ekizoğlu, gazetecilere, komandoların nasıl yetiştiğini anlattı. Barfiks, mekik ve şınav gibi spor hareketlerinin ABD ordusu askerlerinden daha fazla ve NATO standartlarının üzerinde yaptırdıklarını belirten Tuğgeneral Ekizoğlu, eğitimin yüzde 96’sının zorlu arazi koşullarında ve yüzde 60’ının gece yapıldığını açıkladı.
     
     40 KİLOGRAM TAŞIYORLAR

      Spor yapan askerlerin görüntülenmesinden sonra, sırtlarında üç günlük kumanya, uyku ihtiyaçları ve çeşitli techizatlar içeren 30 kilogram ağırlığında sırt çantalarıyla savaşan komando kollarının tatbikatı izlendi. Teröristleri temsil eden balonlara gerçek mühimmatla ateş ederek ilerleyen komandoların taşıdıkları silahların da, en az 10’ar kilogram olduğu açıklandı. NATO standartlarına göre her biri en az 40 kilogram taşıyan komandoların saatte 4 kilometre ilerlediği, buradaki eğitimde ise en az 7 kilometre yürüdüğü belirtildi. Askerlerimize en çok kayıp verdiren uzaktan kumandalı mayın düzeneği, uygulamalı olarak gösterildi. Orduya yeni katılan ve cep telefonu, telsiz gibi vericileri karıştırmaya yarayan araçla, mayını patlatmak için sinyal gönderen cep telefonunun çalışmadığı uygulamalı olarak gösterildi. Mayın arama tatbikatında TNT’ler patlatıldı.
     
     ÖRGÜT TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

      Kara Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Doktrin Komutan Yardımcısı Korgeneral Necdet Özel de komandoların gösterisini izledi. Korgeneral Özel, mayınlara karşı aldıkları yeni önlemleri anlatırken örgütün mayınlarının yüzde 70’ini güvenlik güçlerinin bulup etkisiz hale getirdiği açıkladı. Korgeneral Özel, PKK’nın önceki yıllarda daha çok batmalı mayınlar kullanırken son yıllarda taktik değiştirip, uzaktan kumandalı mayınlar kullanmaya başladığını söyledi.
     
     EN AĞIR EĞİTİM VERİLİYOR

      Korgeneral Özel, mayınlara karşı alınan önlemleri patlayıcılarla ilgili kurslar verilen bölükte de örneklerle anlattı. Yolların hangi bölgelerine mayın döşendiğini, canlı bombaların kendilerini nasıl patlattıklarını örgütün yaptığı patlayıcıların neler olduğunu örneklerle gösterdi.
      Güneydoğu’ya gönderilen askerlerin en ağır eğitim koşullarından geçtiğini kaydeden Korgeneral Özel, Güneydoğu’da kayıpların daha çok ilk atış ya da uzaktan kumandalı mayınlarla olduğunu belirtti. Korgeneral Necdet Özel, askerlerimizin son derece başarılı olduğunu bunun da uygulamalarla çok iyi görüldüğünü söyledi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:55

İLGİLİ HABERLER