Sağlık
  • 9.9.2007 17:57

KULAK MEMESİ, KALBİN AYNASI

Bu çizginin kalp damar hastalıklarının cilt bulgularından biri olduğunu belirten Doç.Dr. Şeküri, “Bu çizgiyi görmek için aynaya bakmak yeterli. Bir ya da iki kulak memesinde bu çizgi bulunanlar kalp damar hastalıkları yönünden taranmalı, risk faktörleri açısından da tetkik edilmeli'' dedi.
      İzmir'deki Özel Kent Hastanesi'nde görevle Doç. Dr. Cevad Şeküri, ‘kulak memesi çizgisi’nin kalp damar hastalığı belirtilerinden biri olarak kabul görmesiyle ilgili ilk çalışmaların 1973'de yapıldığını söyledi. Bugüne kadar bu konuda 35'e yakın yayın yapıldığını, özellikle kalp ve damar hastalıklarından hayatını kaybedenler üzerinde yapılan otopsi çalışmaları sonucunda bunun gösterildiğini belirten Doç.Dr. Şeküri, şöyle konuştu:
      “Kalpten ölenlerin yüzde 80'inde bu çizgi saptandı. Kulak memesinin tam ortasında yan devam eden ‘diagonal' tarzda dediğimiz bir yarık oluşuyor. Bu yaşlılıkla birlikte olmakla beraber kalp damar hastalığının da önemli belirtisi olabilir. Bu çizgiye taşıyanlarda kalp damar hastalığı ortaya çıkma riski çok yüksek. İki kulakta da bu çizgi varsa kalp damar hastalığı birlikteliği oranı yüzde 77'e çıkıyor, tek kulakta olduğunda bu risk yüzde 30-35'lerde kalıyor. Bu çizgiyi taşıyanların kalp damar hastalığı yönünden tetkik edilmeleri gerekiyor. özellikle risk faktörleri açısından yani hipertansiyon, kolesterol, sigara, şeker ve şişmanlık yönünden tetkik edilmeleri çok isabetli olur. Eğer sigara içiyorlarsa bırakmaları, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği varsa tedavi olmaları gerekiyor. Bu kişilerin bir check-up'tan, bir efor testinden geçmeleri isabetli olur. Yapılan çalışmalarda bu çizgi orta ve ileri yaş olgularında çıkıyor, yaş ilerledikçe daha da sık görülüyor, çizgi derinleşiyor. Erkeklerde görülme oranı kadınlara göre daha yüksek. Kadınlarda küpe kullanımından dolayı bu çizginin ayrımı şaşırtabiliyor.'' Doç. Dr. Şeküri, kulak memesindeki çizginin damar dolaşım yetersizliğinin kronik bir bulgusu olduğunu vurgularken, bu çizgiye sahip olanlarda kalp damar hastalığı görülme sıklığı olmayanlara oranla daha yüksek olduğunu söyledi. Bu belirtiyi doktorların bildiğini ama halk bazında çok bilinen bir bulgu olmadığını belirten Şeküri, “Özellikle ileri yaşlardakiler, aynaya bakıp bu çizginin olup olmadığını belirlemeli. Bu uyarıyla birkaç kişi kurtarabilirsek ne mutlu bize'' dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:27

İLGİLİ HABERLER