Eğitim
  • 26.7.2005 01:42

LİSELİLERE AF MÜJDESİ

Milli Eğitim Bakanlığı, lisede sınıfta kalacak öğrencilerin tamamının bir üst sınıfa ‘sorumlu’ geçmesine karar verdi. Devamsızlıktan kalan öğrencilere de af getiren bakanlık, sınıf geçmeyi kolaylaştırmak için bütünleme sınavlarındaki ders sayısı sınırını kaldırdı.

1 milyon 93 bin lise öğrencisinden 450 bini bu yıl bütünlemeye kalmıştı. Bunlardan 300 bininin sınıf tekrarı yapması bekleniyordu. Liselerin 4 yıla çıkarılması nedeniyle sınıf tekrarı yapacak öğrenciler derslik sorununa yol açacaktı. Ayrıca sınıf tekrarı yapacaklar liseyi 5 yılda bitirebilecekti. Soruna çözüm arayan bakanlık çareyi öğrencileri ‘sorumlu’ geçirmede buldu.

Bakan Hüseyin Çelik, 25 Temmuz 2005 tarihli bir genelge ile sınıfta kalacak öğrencilere ‘müjde’ verdi. Çelik, kararın, ‘öğrencilerin ortaöğretimin yeniden yapılandırılması uygulamasından olumsuz etkilenmemesi, başarısızlıklarının giderilmesi ve oluşabilecek muhtemel mağduriyetlerin önlenmesi’ amacıyla bu yıla mahsus alındığını söyledi. Ortaöğretim Genel Müdürü Kerem Altun, yeni hakların bir af olmadığını vurgulayarak “Sorumlu geçen öğrenciler, bir üst sınıfta derslerini vermek zorunda. Böylece o derste öğrenmesini beklediğimiz konuları öğrenecekler.” diye konuştu. Öğrenciler lisede şimdiye kadar en fazla 3 dersten bütünleme sınavlarına girebiliyordu. Yeni uygulamayla lise öğrencileri sınırlama olmaksızın istedikleri dersten bütünleme veya ortalama yükseltme sınavına girebilecek.

15 Ağustos’ta başlayacak bütünleme sınavlarında da başarısız olan öğrenciler ise kaldıkları bütün derslerden bir üst sınıfa ‘sorumlu’ geçecek. Yönetmeliğin ‘en fazla iki dersten sorumlu geçilir’ maddesi dikkate alınmayacak. Böylece bu yıl lisede kimse sınıfta kalmayacak. Bütün derslerden sorumlu geçme uygulaması, daha çok birinci sınıf öğrencilerini ilgilendiriyor. Önümüzdeki yıl ise lise ikinci sınıflara da birinci sınıflarda olduğu gibi en fazla 2 ders sınırı getirilecek. Ayrıca liselerin hazırlık sınıflarında başarısız olan öğrenciler için bir seviye tespit sınavı düzenlenecek ve öğrencilere sınıflarını geçebilmeleri için yeni bir şans verilecek. Sınavlara girecek öğrencilerin talepleri 5 Ağustos 2005 tarihine kadar okul müdürlüklerince alınacak. İl milli eğitim müdürlükleri de ortalama yükseltme sınavlarıyla ilgili duyuru yapacak.

Özürlü ve özürsüz 45 günlük devamsızlık süresini doldurdukları için sınıfta kalacak 53 bin öğrencinin devamsızlıkları ise affedildi. Devamsız öğrencilerin bir dersten aldığı dönem notu, yıl sonu notu olarak kabul edilecek. Hiç dönem notu olmayanlar ise ortalama yükseltme sınavına alınacak. 2004-2005 öğretim yılında sürekli devamsızlık sebebiyle kaydı silinenlerden hiç dönem notu bulunmayan ve okuma hakkını kullanmamış sayılanlar bu haktan yararlanamayacak. Ayrıca, uygulamalı beceri eğitimi halen devam eden Anadolu otelcilik ve turizm meslek liseleri ile Anadolu meslek liselerinde; teorik ve uygulamalı eğitim sonunda devamsızlıktan başarısız duruma düşmüş öğrenciler, ortalama yükseltme sınavına alınacak. 1 milyon 93 bin düz lise öğrencisinden 449 bini (yüzde 41), sınıfta kalmıştı. 15 Ağustos’ta başlayacak bütünleme sınavları sonunda bu rakamın 218 bine (yüzde 20) düşeceği tahmin ediliyordu. Meslek liselerinin dahil edilmesi durumunda sınıf tekrarı yapacak öğrenci sayısının 300 bini geçmesi bekleniyordu. Genel liselerin birinci sınıfında okuyan 437 bin öğrencinin 207 bini (yüzde 48) bütünlemeye kalmış, başarısızlık ikinci sınıflarda yüzde 44, üçüncü sınıflarda ise yüzde 30 olarak gerçekleşmişti.

ZAMAN
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:40

İLGİLİ HABERLER