Ekonomi
  • 3.3.2006 12:38

MERKEZ BANKASI BAŞKANI NASIL BELİRLENİYOR?

ANKARA -Merkez Bankası Kanunu uyarınca Merkez Bankası Başkanları, Bakanlar Kurulu Kararıyla 5 yıllık bir dönem için atanıyor, bu sürenin sonunda yeniden atanabiliyor.
     Bakanlar Kurulu'nun, Merkez Bankası Başkanlığı görevine 13 Mart tarihine kadar atama yapmaması halinde ise en yaşlı üyenin başkanlığı altında toplanacak Banka Meclisi'nce, Başkan Vekili olarak seçilecek bir Başkan Yardımcısı, Başkanlık (Guvernörlük) görevini yürütecek ve yetkilerini kullanacak.
     Kanun uyarınca Merkez Bankası Başkanlığı görevine atanacaklarda ''yüksek öğrenim görmüş olma, maliye, iktisat ve bankacılık alanlarında bilgi ve tecrübe sahibi olması'' şartı aranıyor.
     En yüksek icra amiri sıfatıyla Bankayı sevk ve idare ve yurt içinde ve dışında temsil eden Merkez Bankası Başkanı'nın Başkanlık görevi, özel bir kanuna dayanmadıkça Banka dışında teşrii, resmi veya özel herhangi bir görev ile birleşemiyor.
     Bundan başka başkan, ticaretle uğraşamayacağı gibi, bankalar ve şirketlerde de hissedar olamıyor. Hayır dernekleri ile amacı hayır, sosyal ve eğitim işlerine yönelmiş vakıflardaki görevler ve kar amacı gütmeyen kooperatif ortaklığı bu hüküm dışında tutuluyor.
     Bu arada sürenin yaklaştığı ortamda, kulislerde Merkez Bankası başkanlığı için isimler de konuşulmaya başlandı.
     Teknik olarak mevcut başkanın 5 yıllığına yeniden atanması ihtimali yanında, başkan adayları olarak TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Erdem Başçı, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ile Ziraat Bankası Başkanı Can Akın Çağlar'ın adı geçiyor.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:53

İLGİLİ HABERLER