Sağlık
  • 28.2.2013 18:59

Minik Melek'e kalp bulundu

ALEV HAMİTOĞULLARI - ONUR AKTAŞ
İZMİR -
Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı Servisi'nde doğuştan kalp kası bozulması ve yetmezliği yaşayan Melek Özcan’a yaşamın kapısı Adana’dan aralandı. Türkiye'nin en küçük yapay kalp cihazı takılan hastası olan ve yaklaşık 2 yıldır hastanede nakil bekleyen küçük kız için sevindirici haber ile doktorlar harekete geçti. Hastanenin organ nakli birimi ile koordineye geçilerek, küçük kız öğle saatlerinde yoğum bakım ünitesine alınarak nakil işlemleri için hazırlıklara başlandı. İzmir’den Adana’ya da iki kişilik özel ekip gönderildi.

Almanya'dan getirilen 10cc'lik yapay kalp cihazı ile hastanenin maskotu haline gelen küçük kızın nakil işlemleri hakkında bilgi veren Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, “Adana’dan kalp bulundu. 6 yaşında bir çocuğa ait. Ancak kimlik bilgileri henüz saklı tutuluyor. Nakil bu gece olur. Önce yapay kalp cihazını çıkaracağız. Bu da dünyada en güç operasyonlar arasında yer alıyor. Bu tür operasyonlar 5-10 saat aralığında yapılıyor. Ardından da gelen organın durumuna göre bir aksilik olmazsa inşallah nakil işlemi gerçekleşir. Organı almak için hastanemizde görevli Prof. Dr. Erdem Siğitliel ve bir asistan doktorumuz Adana’ya havayoluyla hareket etmiştir. Umarız başarılı bir nakil olur” dedi.

Diyarbakır’dan İzmir'e uzanan öykünün kahramanı Melek Özcan ise, etrafında olup bitenlerden habersiz yoğun bakım ünitesine alındı. Kızının nakil işlemleri için hazırlıkların yapıldığını söyleyen baba Muhsin Özcan, “2 yıldır nakil bekliyoruz. Şu anda 13 Şubat’ta 3 yaşına girdi. Sevindirici haber öğle saatlerinde geldi. Melek için Adana’dan kalp bulundu. Ve kızım için nakil aksilik olmazsa gece yapılabilir. Annesine detaylı haber vermedim. Olabilecek aksiliklere karşın fazla üzülmesini istemiyorum çünkü. Kalbin donörü ile ilgili herhangi bir bilgim yok. Haberi aldığım zaman karmaşık duygular içindeyim. Merakla bekliyorum. Melek’in tek isteği bir an önce özgürce koşmak istiyor. Tek istediğimiz bir an önce Melek’in iyileşmesi” diye konuştu.

Özcan ayrıca, Sağlık Bakanlığı’ndan özel izinli olduklarını da belirterek, “Sağ salim kalp takıldığını duysak sevincimiz göklere varacak. Kalp nakli için bu hastanede benim kızım ve diğer iki nakil bekleyen hasta için Sağlık Bakanlığı’ndan özel izin alındı. Hastanenin nakil ruhsatı durdurulmuştu. Ben ve diğer acil olan iki vaka için biz Sağlık Bakanlığı’ndan izin aldık” dedi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:38

İLGİLİ HABERLER