Dünya
  • 18.7.2013 21:29

NSU Davasında 25. duruşma tamamlandı

Almanya'da 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün yargılandığı davanın 25. duruşması günü tamamlandı.

Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde görülen davada tanıkların dinlenilmesine devam edildi. 

5 sanığın yargılandığı davada ayrıca Holger Gerlach'ın  2011 yılında defalarca ifadesini alan Federal Suç Dairesi'nden polis memuru Horst Schartenberg, savunma avukatlarının sorularını cevapladı.

Duruymaya, NSU terör örgütünü şiddete Tino Brandt adlı daha önce istihbarat teşkilatına  muhbirlik yapan  kişinin yönlendirip yönlendirmediği tartışması damga vurdu. Bu konu daha önce herhangi bir belge ya da ifadede yer almazken dinlenen  tanıkların , ifadelerinde Tino Brandt'ın şiddete yönlendirmiş olabileceğini ima etmesi kafalarda soru işareti bıraktı.

Schartenberg, sanıklardan Holger Gerlach'ın kendilerine verdiği ifadesinde NSU üçlüsünün şiddet eylemi yapıp yapılmaması konusunda tartışma yaşandığını ve şiddet kararı alındığını belirttiğini söyledi.

Duruşmada, davanın baş sanığı Beate Zschaepe'nin diğer iki örgüt üyesiyle Zwickau kentinde kaldıkları ve cinayetlerin ortaya çıkmasıyla kundakladıkları evle ilgili detaylar konuşuldu. Zwickau kentinde 2011 yılında Beate Zschaepe'nin kundakladığı eve ilişkin yangın inceleme uzmanı Frank Lenk ayrıntılı bilgiler verdi.

Lenk, fotoğraflar eşliğinde kundaklanan evin enkazında 3 silah bulduklarını anlattı.

Silahlardan birine yatak odasında, diğerine koridorda, üçüncüsüne ise çelik kasada bir kelepçeyle rastladıklarını ifade eden Lenk ayrıca bodrum katındaki çöp tenekesinde bir mermi bulduğunu da belirtti.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 13:24

İLGİLİ HABERLER