Sağlık
  • 22.2.2006 11:15

REFLÜYÜ TETİKLEYEN BESİNLER

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Mehmet Yücesoy uyardı: "Bazı bitkisel çaylar, mide asitlerinin yemek borusuna kaçarak bu bölgeyi tahriş etmesi" olarak tanımlanan reflü hastalığını tetikliyor."
Özellikle kas gevşetici ve kadınlık hormonu içeren bitkisel çayların doktora danışılmadan tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Yücesoy şöyle konuştu: ''Her bitkisel çayın zararsız olduğu düşüncesi yanlış. Adale gevşetici özelliği bulunan, kadınlık hormonu içeren bitkisel çaylar var. Bunlar karaciğere, mideye dokunabilir, yemek borusunun çalışmasını bozabilir. Bu yüzden kullanmadan önce mutlaka hekime danışmak gerekir."

Halk arasında yaygın olarak kullanılan kuşburnu çayı gevşetici özelliği ile reflüye sebep olabiliyor. Mideye iyi gelen ıhlamur ve papatya çayları rahatlıkla tüketilebilir.

Kemer sıkmayın

Profesör Doktor Yücesoy, kanserleşme riski taşıyan hastalığı artıran diğer sebepleri ise şöyle sıraladı: "Kemerin sıkı bağlanması, kullanılan korse ve kuşaklar, damar ve kas gevşetici ilâçlar, kalsiyumlu ilâçlar, bazı tansiyon ve antidepresan hapları, yemek borusundan kaçağı önleyen mide kapağının bozulmasına yol açabilir. Kolalı içecekler, koyu çay, turşu, çiğ soğan, sarımsak, nane, turp, tere gibi sebzelerin fazla tüketimi de reflüyü tetikler."

(bugün)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 09:57

İLGİLİ HABERLER