Yaşam
  • 12.1.2007 16:28

SEÇMEN LİSTELERİ İÇİN MUHTARA GİTMEYİN, TIKLAYIN KONTROL EDİN!..

TC kimlik numarası esasına göre hazırlanan yeni sistem uyarınca, bilgilerin güncellenmesi amacıyla muhtarlıklarda askıya çıkarılan seçmen listeleri 1 Mart’a kadar askıda kalacak.
      Vatandaşların bu tarihe kadar seçmen listelerini kontrol etmeleri gerekecek.
      Seçimlerle ilgili çalışmalarını tamamlayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), teknolojinin de yardımıyla bu yıl ki seçimlerde, mükerrer oy, seçmen kaydırma gibi sorunların önüne geçmek, parmak boyama işlemine son vermek amacıyla daha kolay bir sistem geliştirdi.
      Oluşturulan "Bilgisayar Destekli Seçmen Kütüğü Sistemi" ile Türkiye genelindeki 43 milyon seçmen bilgisayar ortamına kaydedildi. Seçmenler MERNİS ile eşleştirme sonucu TC kimlik numaralarına göre sisteme işlendi.
     
     EKSİK BİLGİLER İÇİN BAŞVURU MUHTARLIKLARA

      Seçmen kimlik ve ikametgah bilgileri, TC kimlik numarası altında toplanacak ve seçimle ilgili işlemler kimlik numarası esas alınarak yapıldı. Seçmen kayıtlarındaki düzeltmeler, yeni hazırlanan "yeni kayıt ve değişiklik formu"na yazılacak.
      Son yerel seçimlerde veya daha sonra yapılan seçimlerde listelere yazılmayanlar, 1 Mart 2007 itibariyle 18 yaşını dolduranlar, başka listede yazılı olmasına karşın sürekli oturmak amacıyla listenin çıkarıldığı seçim bölgesine taşınanlar, TC kimlik numarası bulunmayanlar, bilgilerinde yanlışlık ya da eksiklik olanlar, askerlikten terhis olanlardan listelerde kaydı olmayanlar bu süre içinde muhtarlıklara başvuracak.
     
     NÜFUS CÜZDANINDA KİMLİK NUMARASI ZORUNLU DEĞİL

      TC kimlik numarası, seçmen kimlik ve ikametgah bilgileri toplanırken, seçmen kütüğüne ilk defa yazılmada ve değişiklik formu düzenlenirken gerekli olacak.
      Üzerinde TC kimlik numarası yazılı olsun veya olmasın nüfus cüzdanlarının yanı sıra pasaport, ehliyet gibi geçerli kimlik belgeleri de oy kullanırken ibraz edilebilecek.
     
     ENGELLİLERE KOLAYLIK

      Muhtarlık bölgesi askı listelerinde isimleri olduğu halde, muhtarlık, polis veya jandarma araştırması sonucunda o bölgede oturmadığı anlaşılan seçmenlerle MERNİS veri tabanında kayıtlı olmayan seçmenlerin kayıtları, ilçe seçim kurulu başkanının kararı üzerine dondurulacak.
      Kamu hizmetlerinden men edilenlerin durumları ve yasaklılık süreleri seçmen kaydına işlenecek.
      Özürlülerin daha rahat koşullarda oy kullanabilmelerinin sağlanması amacıyla durumları seçmen listelerine not edilecek.
     
     İNTERNETTEN DE KONTROL EDİLEBİLECEK

      Seçmen bilgileri, muhtarlıkların yanı sıra YSK’nın "http://www.ysk.gov.tr/ysk/secmenBilgi.jsp" internet adresinden kontrol edilebilecek. Bu sayede, seçim döneminde hangi sandıkta ve hangi adreste oy verileceği ve kimlik bilgilerinin içeriği tespit edilebilecek.
      Herkesin tek kimlik numarası olduğu için mükerrer yazım yapılamayacak, böylece mükerrer oy kullanımının önüne geçilecek ve bunu engellemek için uygulanan parmak boyamaya gerek kalmayacak.
      4 Kasım’da yapılması öngörülen genel seçimlere ilişkin resmi seçim takvimi
      20 Temmuzda başlayacak.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:06

İLGİLİ HABERLER