Sağlık
  • 24.2.2013 13:40

'Süt bankası' kurmak caiz mi?

AHMET FARUK ÇABUK - BURAK TÜRKER
BURSA 
- Sağlık Bakanlığı, annelerin gönüllü bağışlayacağı sütler pastörize edip saklayacak. Ancak bazı ilahiyatçılar, Zira Nisa Suresi 23. ayette sütanne ve sütkardeşlerle evliliğin haram olduğu konusundaki açıklamalarına Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu cevap verdi. Bursa’da temaslarda bulunan Bakan Müezzinoğlu, Vali Şahabettin Harput’u ziyaret etti. Burada süt bankası ile ilgili yöneltilen soru üzerine Müezzinoğlu, 8 Mart’ta İzmir’de süt bankasının açılışını yapacaklarını ifade ederek, “Anne sütü çok önemli. Anne sütünün yerini tutabilecek bugün için dünyada yeni bir ürün yok. Bir defa merkeze, anneyi, anne sütünü, bebeği ve bebeğin sağlıklı gelişmesini alıyoruz. Anne sütünü bulamayan bebek için en iyi nimeti ona sunamız lazım. İnançlar gereği kayıt sisteminde bazı sıkıntılar olduğu düşünülüyor. Milyonlarca işlemin yapıldığı teknolojide hangi anneni sütü hangi bebeğe verildi, bu bebeğin künyesi nedir, sütünü aldığımız annenin künyesi nedir, bütün bunları paralel şekilde götürebiliriz. Bu duyarlılığı olan insanımıza da süt nüfus cüzdanını eline veririz. Bundan bir sıkıntı olacağı kanaatinde değilim” dedi.

“SIKINTI OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM”
Kayıt sisteminin muhakkak olacağını ifade eden Müezzinoğlu, “Zaten banka dediğiniz zaman kayıt sistemidir. Bankada bir kuruş ya da bir gram süt muhatabı farklı olabilir mi? Banka cümlesi, sistemin A’dan Z’ye kayıt sistemi olmasıdır. Bu bir dernek sistemi değil. Burada sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Bütün duyarlılıkları önemsiyoruz. Hele bu tür duyarlılıklara teşekkür ediyoruz. Onların da vicdanen rahatlayacakları sistemi anlatırız” diye konuştu.

İSLAMA GÖRE DOĞRU DEĞİL

Süt bankası
Sual:
Gönüllü kadınların vereceği sütlerle süt bankası kuruluyor. Sütü olmayan anneler, bu sütlerden alarak bebeklerini besliyorlar. Bunun dinen bir mahzuru olur mu?
CEVAP
Bir kadının sütünü içen bebek, onun süt çocuğu olur. Bu kadının sütünü emen bütün çocuklarla da sütkardeş olur. Evlenme yönüyle sütkardeş, öz kardeş gibidir. Süt emilen annenin, hiçbir çocuğuyla evlenemez. Böyle bir süt bankasından her bebeğe rastgele verilirse, ileride bilmeden sütkardeşiyle evlenenler olabilir. Bu, haram olur. Tıbben de çocukların hastalıklı olmasına sebep olur. Bu şekilde sütler birbirine karıştırılmamalı. Hangi anneden süt alındığı ve kimlere verildiği kaydedilirse, tutulan bu kayıtlar sütü alınan anneye ve süt verilen bebeğin yakınlarına verilirse, sütkardeşle evlenme yanlışlığı önlenmiş olur.

DİNİMİZ İSLAM
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa