Yaşam
  • 1.10.2008 10:41

TAYLAN ÖZGÜR CİNAYETİNDE 39 YIL SONRA GELEN İTİRAF: TETİĞİ ÇEKEN KOMİSER MEHMET!

1969'da dönemin Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü'nü ziyaret eden ABD Büyükelçisi Kommer'in aracını Sinan Cemgil, Hüseyin İnan, Yusuf Arslan'ın da aralarında bulunduğu öğrencilerle birlikte yakan ODTÜ'lü Taylan Özgür, aynı yılın 23 Eylül günü, İstanbul Üniversitesi Öğrenci Birliği'nin Beyazıt'taki kongresi sonrası güpegündüz kurşunlanarak öldürüldü. Taylan Özgür'ün katili olarak polis memuru Lisan Çakıcı yargılandı ve beraat etti.
Emekli yarbay "üsteğmen" dedi
Emekli Yarbay Talat Turhan, o bölgede oturan bir ahbabının verdiği bilgiye göre, tetiği çeken kişinin bir üsteğmen olduğu yönündeki bilgiyi, Uğur Mumcu'nun da bulunduğu bir ortamda dönemin İçişleri Bakanı Hasan Fehmi Güneş'e aktardığını söylemişti.
Turhan'ın "ahbabım" diye açıkladığı ve şu an hayatta bulunmayan kişi, 27 Mayıs 1960 darbesinde tasfiye edilen subaylardan olan Fahrettin Akın'dı. Cinayete tanık olan ise Akın'ın eşi ve oğluydu.
Özgür'ün ölüm yıldönümü nedeniyle tekrar gündeme gelen olayın ardından, 'tetiği çektiği öne sürülen' üsteğmenin ismini öğrenmek için aradığımız emekli Yarbay Talat Turhan, katil zanlısını Fahrettin Akın'ın oğlu Kadir Akın'ın bildiğini söyledi.
Taylan Özgür'ün öldürülüşünü annesiyle birlikte pencereden izleyen Kadir Akın o gün 11 yaşındaydı. Cinayete tanıklık eden ve o an yaşadıklarını geçmişte gazetecilerle de paylaşan Akın şöyle konuştu: 

'O yüzü hiç unutamadım’
"Taylan Özgür'ün öldürülüşünü ben ve annem gördük. O yüzü hiç unutmadım. Çünkü olay birkaç saniyelik değildi. Taylan Özgür'ün üzerinde kırmızı bir tişört vardı. Yenikapı'ya inen Mithatpaşa Caddesi'ne girdiğini gördüm, 100 - 150 metre koştu. Arkasından eli silahlı koşan adamı da gördüm. Taylan Özgür dolmuş durağına kadar koştu. O, oradaki dolmuşa vurdu ve yere düştü, arkasından o silahla kovalayan kişi geldi. Taylan yerdeyken ve hareketsiz yatarken tek el ateş etti. Yani açıkçası bu benim zihnimden çıkmıyor. Herhalde benim muhalif bir kimlik edinmemde, belki de sosyalist olmamda bu sahnenin derin izleri oldu."
Akın, biraz sonra olay yerine "toplum polisi"nin geldiğini ve Özgür'ü vuran kişinin bu polislerle bir süre görüştükten sonra yürüyerek gözden kaybolduğunu söyledi.

'Babam tanıyordu'
Özgür'ün katilinin üsteğmen olduğu söylentisinin hırsızlık olayıyla başlayan karışıklıktan kaynaklanabileceğini söyleyen Akın şöyle devam etti: "1973 - 1974 yılları arasında Özgür'ün katiliyle yeniden karşılaştım. Bir gün alt katımızda oturan bir teyzenin evine hırsız girmişti. Hırsızlıktan sonra eve bir grup polis geldi. Ekibin başındaki kişiyi görür görmez tanıdım. O kişi Taylan Özgür'ün katiliydi. Hemen anneme gösterdim. Annem de bunu teyit etti. Babamla da konuştuk. Babam o adamı tanıyordu. Çünkü bu komiserin gittiği kahveye gidiyordu. Babamın kahveden oyun arkadaşıydı yani. Babama o polisin adını sorduğumda bana 'Komiser Mehmet. Bir süredir yurtdışında görevliydi, şimdi geldi' dedi."
Akın, 1982 yılında Komiser Mehmet'le bir kez daha karşılaştığını anlattı. Laleli'de arkadaşlarıyla bir kahvede buluşmaya gittiğinde, beyaz renkli Renault marka otomobilden komiser Mehmet'in indiğini kaydeden Akın, "Kilo almıştı, saçları kırlaşmıştı ve hâlâ görevdeydi" dedi.
Komiser Mehmet'le 1969 - 1982 yılları arasında geçen sürede ondaki değişimleri de görerek  karşılaştığını belirten Akın, "Öyle zannediyorum ki bugün yaşıyorsa 70 yaşlarındadır. Taylan Özgür'ü öldürdüğü yere, o kahveye rahatlıkla gelip gidebilmesi bile son derece şaşırtıcı. Emniyet arşivini açsa ve o yıllarda  o bölgelerde görevli komiserlerin fotoğrafların gösterse katili kesinlikle teşhis ederim" diye konuştu.

 


Taylan Özgür’ün cenazesine kalabalıklar katılmıştı.

 Talat Turhan: Kadir'in verdiği isim geçerli
Kadir Akın'la görüştükten sonra yeniden konuştuğumuz Talat Turhan ise şunları söyledi: "Kadir'in babası bana üsteğmen meselesini 1977 yılında hapishaneden çıktıktan sonra, sarhoşken anlattı. Bu bir duyumdur bunun hiçbir değeri yoktur. Kadir çok yıllar sonra bana geldi ve 'Babam yanlış anlatmış. Olayın tanığıyım. Olay benim gözümün önünde cereyan etti. Bu konuda röportaj versem sizce bir sakıncası var mı?' diye sordu. Ben de olayın aydınlatılması adına iyi olacağını söyledim. Bu konuşmadan sonra madem Kadir o kişinin adını da vermiş, onun söylediği şeyler geçerlidir."

Ablası: Generalliğe yükselmiş bir kişi olduğunu düşünüyoruz
Özgür'ün ablası Hale Kıyıcı ise gelişmelerle ilgili olarak şöyle konuştu: "Yıllardır katilin bir üsteğmen olduğu söylenirken, birden ortaya bir başkomiser lafı atıldı. Ben olayın karartılmaya çalışıldığını düşünüyorum. 1969 yıllarında üsteğmen olan kişi, 1990'da da üst düzey general, askeri kıdeme göre korgeneral olamaz, ancak tümgeneral olabilir. Bu çok tanınan bir isim. Adının telaffuz edilmesi bir şekilde engelleniyor. Türkiye'nin çok iyi tanıdığı bir isim olarak düşünüyoruz. Bizim kafamızda üst düzey beş isim var. Bunlardan iki tanesi şu anda görevde, üç tanesi emekli oldu."

(MİLLİYET)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:49

İLGİLİ HABERLER