Gündem
  • 12.5.2006 13:11

TÜZMEN'DEN CEYDA HANIM'A SERBEST KIYAK

Referans Gazetesi'nin haberine göre İstanbul Dünya Ticaret Merkezi tarafından CNR Expo Fuar alanından çıkması için mahkemeye verilen CNR Holding'in sahibi Ceyda Erem, kurtuluşu bölgede yeni bir alan kiralamada buldu. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e bağlı Dış Ticaret Müsteşarlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü kanalıyla İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi'nden (İAHL) 80 dönüm arazi kiralayan Erem, gümrüksüz alanda yer alan bölgeye fuar alanı yapacak. Erem, "Bu proje CNR Expo'nun genişleme projesidir" yorumunu yaptı.

CNR Holding'in sahibi Ceyda Erem'in 13 yıl önce kiraladığı CNR Fuarcılık alanından çıkmasını isteyen İDTM Yönetim Kurulu'nda İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası gibi kurum ve kuruluşlar yer alıyor. İDTM Yönetimi  CNR Expo'yu kendi işletmek istiyor. Bu nedenle de CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem'i tahliye kararına uymadığı için Eylül 2005'ten itibaren mahkeme sürecini başlattı. Erem'in de bu konuda karşı bir davası bulunuyor.

Erem bu arada İstanbul Atatürk Havalimanı Serbest Bölgesi Kurucu ve İşleticisi (İSBİ) AŞ. ile birkaç ay önce bir kontrat imzaladı. Serbest Bölge içinde yer alan 80 dönümlük arazi için CNR Holding metrekare başına yıllık 5 dolar kira bedeli ödeyecek. Böylece CNR'daki yaklaşık 150 bin metrekare alana yılda 10 milyon dolar civarında kira ödeyen CNR Holding, yeni alan için yılda sadece 400 bin dolar kira bedeli verecek. 

ÜRETİM YA DA TİCARET YAPMAYACAK

Ceyda Erem'in "genişlemek için kiraladık" dediği arazinin tabelasında "Serbest Bölge Genişleme Alanıdır" yazıyor

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in başında bulunduğu Dış Ticaret Müsteşarlığı'na bağlı serbest bölgeler, prosedür gereği ihaleye çıkmadan üretim ya da ticaret yapmak isteyen istedikleri firmalara arazi tahsis edebiliyorlar. Ancak bunun için öncelikle firmaların Serbest Bölge Faaliyet Ruhsatı Müracaat Formu'nu doldurup, Merkez Bankası, Serbest Bölgeleri Geliştirme Fonu hesabına 5 bin dolar yatırdıktan sonra Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü'ne (SBGM) başvuru yapması gerekiyor. SBGM'nin uygun bulması sonucu Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi şirket ile kiracı firma arasında imzalanan kontrat, onay için ilgili Serbest Bölge Müdürlüğü'ne, ardından Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü gönderildikten sonra faaliyet ruhsatı firmaya iletiliyor.

SBGM'ye iletilen başvuru formlarında üretim, alım-satım, bankacılık ve kiralama bölümlerinin dışında diğer faaliyetler bölümü de bulunuyor. CNR Holding'in diğer faaliyetler bölümünü işaretleyerek bölgede fuar alanı kurmak için başvuruda bulunduğu öğrenildi. Genellikle üretim ve ticaret yapmak isteyen firmaların başvurduğu serbest bölgelere CNR Holding'in fuar merkezi yapmak istemesi, "Sergilenecek ürünlerin denetimi gereği gibi yapılabilecek mi?" sorusunu gündeme getirdi. Edinilen bilgilere göre Serbest Bölge yetkilileri, sağlanılan gümrük ve vergi avantajları nedeni ile bu alanların fuar merkezi olarak kullanılmasının birtakım suiistimalleri beraberinde getirebileceği için karşı çıkıyor.

"CNR GENİŞLEYECEK"

CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ise kiralama işlemini "CNR Expo'nun genişleme projesi" olarak açıklarken detaylı bilgilerin ise gelecek hafta yapacağı basın toplantısında açıklayacağını söyledi. Erem, "Hatta onunla ilgili görsel malzeme hazırlamakla meşgulüz. Proje, ülke yararına olacak. Rakamları ile birlikte her şeyi yakında açıklayacağım" yorumunda bulundu.

BAKAN TÜZMEN FIRÇALAMIŞTI

CNR Fuarcılıkla ilgili tartışma İstanbul Ticaret Odası Başkanlığı'na Murat Yalçıntaş'ın gelmesinden sonra alevlendi. İstanbul Dünya Ticaret Merkezi (İDTM) Yönetim Kurulu'nu oluşturan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Sanayi Odası gibi kurumlar CNR Expo'yu bizzat kendileri işletme kararı aldı.

İDTM, İTO ve CNR Holding yetkilileri arasında sert tartışmalar da yaşandı. İDTM Genel Müdürü Alpaslan Baki Ertekin, fuar şirketleri temsilcileri ile yapılan olağan bilgilendirme toplantısında CNR Fuarcılık yetkililerini fuar alanından bir an önce çıkmaları gerektiği konusunda sert bir üslupla uyarmıştı. Genel Müdür Ertekin, nisan ayında Referans Gazetesi'nde de yer alan "CNR Fuarcılık yetkilileri eninde sonunda CNR'dan Expo'dan çıkacaklar" şeklindeki açıklama yapmış ancak ardından Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den fırça yemişti.

Hürriyet Gazetesi'ne de manşet olan ve "Ceyda Hanım hatırına Genel Müdür'e Bakan fırçası" başlığıyla yer alan olay şöyle gerçekleşmişti:

Ceyda Erem'in Bakan Kürşad Tüzmen'e "Bu da Alpaslan Bey" diyerek tanıştırmasının ardından Tüzmen, "Ne o Alparslan Bey kardeşim; astığın astık kestiğin kestikmiş. Gazetede (Referans Gazetesi'ni kastediyor) resmimin üstünde senin beyanatını gördüm. Bunlar doğru şeyler değil. Zaten elimizde iki fuar şirketimiz alanımız var. İngilizler, Almanlar, Fransızlar bunların peşinde. Niyetin bunları da onlara yedirmek mi? Yaptığın doğru değil. Sen böyle bir beyanat verdin mi? Vermedin mi? ’Verdim’ diyorsan, seninle farklı konuşurum. ’Vermedim’ diyorsan, çıkacaksın arkadaş medyanın karşısına yalanlayacaksın. Bu işi çarpıtmışlar diyeceksin. Bu işin sonuna kadar takipçisiyim."

İSTANBUL TİCARET ODASI KAYITLARINA GÖRE CEYDA EREM'İN ŞİRKETLERİ

- CNR Holding A.Ş.
- CNR Uluslararası Fuarcılık ve Ticaret A.Ş.
- CNR Ekspo Fuarcılık A.Ş.
- CNR Yurtiçi Fuarcılık A.Ş.
- Standart Fuar Servisleri A.Ş.
- İstanbul Fuarcılık A.Ş.
- CNR İnşaat Taahhüt Toplu Konut Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- CNR Yurtdışı İnşaat Taahhüt Toplu Konut Sanayi ve Ticaret A.Ş.
- Dünya Gıda Hizmetleri Limited Şirketi (ortak)
- Erem Yatçılık ve Turizm Yatırımları Limited Şirketi (ortak)
- Ekspotur Turistik Hizmetler Araç Kiralama Otelcilik Ticaret A.Ş.
- Pegasus Güvenlik Hizmetleri AŞ
- Pegasus Güvenlik Koruma ve Savunma Sistemleri Sanayi A.Ş.
- Pegasus Güvenlik Eğitim Merkezi A.Ş.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:01

İLGİLİ HABERLER