Gündem
  • 8.10.2006 12:49

YARGITAY ŞIH'IN ZİKİR ŞİŞİNİ SİLAH SAYDI!..

Rıfai Tarikatı Şıhı Abdülbasi Karakuş, zikir törenlerinde müritlerine batırdığı şiş ve kılıç mahkeme tarafından silah sayılınca 9 ay hapse mahkûm oldu, ceza paraya çevrilip ertelendi. Temyiz üzerine Yargıtay da şiş ve kılıçları silah saydı, cezayı onayladı.

YARGITAY, Anadolu’nun ilk tarikatı olarak bilinen Rıfailer’de, Burhan adı verilen zikir töreni sırasında vücuda saplamak için kullanılan şiş ve kılıcı "silah" saydı. Rıfai tarikatı "şıh"ı olarak bilinen Abdülbasi Karakuş’a, 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile diğer aletler hakkında yasaya muhalefetten verilen 9 ay hapis cezası onandı.

4 AYRI SUÇ

Şanlıurfa’nın Harran İlçesi’ne bağlı Yakınyol Köyü’nde, Rıfai tarikatına mensup oldukları öne sürülen cemaatin devam ettiği bir camide "Burhan" denilen zikir töreni düzenlendi. Abdülbasi Karakuş, zikir törenini yönetti ve müritlerine şiş ve kılıç (debbus ayini) batırdı. Jandarmaya yapılan ihbar üzerine operasyon düzenlendi. Zikir töreninde kullanılan kılıç ve şişlere jandarma delil olarak el koydu. Ardından bölgede Rıfailerin "Şıh"ı olarak bilinen ve zikir törenini yöneten Abdülbasi Karakuş’a, Harran Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Mahkeme, Tekke ve Zaviyeler Yasası ile Kılık Kıyafet Yasası’na muhalefet ile müessir fiilden Karakuş’un beraatine karar verdi. Ancak zikir töreninde kullanılan şişler nedeniyle Abdülbasi Karakuş’u, Ateşli Silahlar Yasası’nın 15/2 maddesine göre alt sınırdan 9 ay hapse mahkûm etti. Bu ceza 3 bin 640 YTL para cezasına çevrildi ve tecil edildi. Karar Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde temyiz edildi. Daire, tarikat şiş ve kılıçlarını "silah" saydı ve Karakuş’un cezasını onadı.

Adı ayin

Rıfai Şıhı Abdülbasi Karakuş, Yakınyol Köyü meydanındaki debbus (şiş batırma) ayininde çok sayıda müridin, karınlarına, göğüslerine ve yanaklarına şiş batırıyor. Çalınan defler eşliğinde vücutlarına batırılan şişlerle bir süre meydanda dönen müritler, daha sonra şişleri vücutlarından çeken Şıh’ın elini öperek yerlerine oturuyor.

Anadolu’nun ilk tarikatı

Rifailer’in Türkiye’de 45 bin, dünyada ise 150 bin müridi olduğu tahmin ediliyor. Tarikat, 12. yüzyılın ortalarında Seyit Ahmed-ür-Rifai tarafından Basra ile Bağdat arasında kuruldu. Rifailer için Şanlıurfa, Basra’dan sonra ikinci merkez kabul ediliyor. Rifailer’de "burhan" adı verilen zikir sırasında şiş batırma ve kılıçla boyun kesme olayları, artık eskisi kadar ilgi görmüyor. Hatta bu uygulama, kimilerine göre Rifailiğe uygun da değil.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 02:40

İLGİLİ HABERLER