Gündem
  • 2.6.2005 19:11

YENİ BAKANLARIN ÖZGEÇMİŞLERİ

DEVLET ARIK
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kabinede sürpriz bir revizyon yaptı. Devlet Bakanı Güldal Akşit'in yerine İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Zeki Ergezen'in yerine Tabzon Milletvekili Faruk Özak, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'nün yerine de Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker atandı.


Sami Güçlü'nün yerine Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevine getirilen Diyarbakır Milletvekili Mehmet Mehdi Eker'in özgeçmişi şöyle:


"1 Ocak 1956 tarihinnde Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde doğdu. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimini Diyabarbakır'da tamamladı. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi'ni bitiren Eker, İskoçya'da Aberden University Department of Agricultural Economics Bilim'de master yaptı. Eker, 1996 yılında Tarımsal Üretimi ve Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı, 1997 yılında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürü, Yüksek Komiserler Kurulu Genel Sekreteri, 1998-2002 yılları arasında Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Bakanlık Müşavirliği görevinde bulundu. Eker, Necmettin Erbakan'ın hükümetinde tarım ve hayvancılık konusunda bakan müşavirliği yaptı. Eker, Başbakan Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde de Veteriner İşleri Müdürü olarak 1994-1996 yılında görevde bulundu. Eker, 1989-1994 yılları arasında Lalahan Hayvancılık Merkez Araştırma Enstitüsü Küdür Yardımcısı, 1982-1989 yılları arasında Tarım Bakanlığı APK Kurulu Başkanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Özel İhtisas Komisyonu üyeliği, 6. Beş Yıllık Planı Zirai Krediler Özel İhtisas Komisyonu üyesi olarak görev yaptı. Türkiye Besicilik Ana Planı'nı hazırlayan ekipte yer alan Eker, AK Parti'den siyasete atıldı. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyesi olan Eker, TBMM-Türkiye Pakistan Dostluk Grubu Başkanı olarak görev yapıyordu. Eker ayrıca, Almanya'da RPN Laboratuvarları'nda suni tohumlama konusunda eğitim programına katılarak sertifika aldı. Fransa'da süt sığırcılığı konusunda inceleme yapan bir Türk heyetinin sözcülüğünü üstlendi. ABD'nin değişik eyaletlerinde pet hayvanları, hayvanat bahçeleri ve tabii parklar konusunda inceleme ve araştırma gezisi yaptı. Eker, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adına Almanya ile Veterinerlik ve Bitki Koruma alanlarında işbirliği protokolünü hazırlayan heyetin başkanlığını yaparak, anlaşma imzaladı. Avrupa Komisyonu Şap Hastalığı komisyonunun İtalya'da yapılan Genel Kuruluna Türkiye Delegesi sıfatıyla katılarak yapılan seçimlerde adı geçen komisyonun Yönetim Kurulu Üyeliği'ne seçildi.

Eker, Tarım ve Hayvancılık faaliyetleri ile veteriner hizmetleri konusunda inceleme ve görüşmeler yapmak üzere kamu ve özel sektör tarafından oluşturulan bir heyetin başkanı olarak İsrail'e seyahat etti. Mehdi Eker, evli ve 3 çocuk babası."


İstanbul Milletvekili Güldal Akşit'ten boşalan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı'na atanan İstanbul Milletvekili Nimet Çubukçu'nun özgeçmişi ise şöyle:


"1965 yılında Karaman'da doğdu. 1988 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1990 yılından itibaren serbest avukat olarak çalışmaya başladı. İstanbul Barosu Çocuk Hakları Komisyonu'nda ve Çocuk Mahkemeleri'nde görev yaptı. İstanbul Barosu Sosyal Haklar Komisyonu'nda bulundu. Halen aynı baroya bağlı olarak hizmet yürüten İnsan Hakları Komisyonu'nda çalışıyor. TBMM Anayasa Komisyonu üyesi ve AK Parti'nin Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Çubukçu, evli ve 1 çocuk annesi."


Zeki Ergezen'den boşalan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı görevine getirilen Trabzon Milletvekili Faruk Nafız Özak'ın özgeçmişi de şöyle:
"1946 yılında Trabzon'da doğdu. Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü bitiren Özak, Trabzonspor Futbol Takımı Kaptanı ve Trabzonspor Asbaşkanı, Trabzonspor Başkanı ve YAPISUN A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. Trabzon Kalkınma Vakfı Kurucusu olan Özak, evli ve 2 çocuk babası."

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:15

İLGİLİ HABERLER