Ekonomi
  • 12.1.2005 11:13

YİMPAŞ'IN KURUCUSU AKP'Lİ VEKİL KENDİ PARASINI KURTARMIŞ!

Kahramanmaraş'ta YİMPAŞ mağdurlarıyla konuşmaya devam ediyoruz... Konuştuğumuz kişilerden Fatih Arıkan ismini şıkça duymaya başlıyoruz. Fatih Arıkan, 1999 yılında Kahramanmaraş'a YİMPAŞ'ın şubesini açan kişi. Daha sonra yedinci şıradan TBMM'ye AKP Milletvekili olarak giren Arıkan'a "Neden YİMPAŞ konuşunda bir adım atılamıyor" diye sorduk...

YİMPAŞ'ta ne kadar görev yaptınız?
Ben 1999 yılının Mayış ayında şubeyi açarak göreve başladım. Yaklaşık bir buçuk yıl kadar görev yaptım ve 2000 yılının Ekim ayında ayrıldım.

* YİMPAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Uyar ile dostluğunuz eskiye mi dayanır?
Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde o, Edebiyat Fakültesi'nde bense İşletme Fakültesi'nde öğrenciyken tanıştık.

* YİMPAŞ'ın sermaye birikiminin 2 milyar dolan bulduğu, mağdur sayısının ise 150 bini aştığı söyleniyor, doğru mu?
Benim bilgim dahilinde 800 milyon mark civarında bir para akışı olmuştu. 2 milyar çok abartılı... Üye sayışının da o kadar olduğunu düşünmüyorum, belki 100 bin civarındadır.

* Siz paranızı YİMPAŞ'a yatırdınız mı?
Evet 25 bin Alman Markı yatırmıştım.

* Siz de mağdursunuz yani?
Hayır ihtiyacım olduğu için paramı bir yıl YİMPAŞ'ta tuttuktan sonra çektim.

* Kârınızı da alabildiniz mi?
Aldık ancak oğlumun bin 600 Alman Markı değerinde parası YİMPAŞ'tadır.

Kimseden zorla almadı
* 2 milyar euro nereye gitti sizce?
Ben bu paranın iyi niyet ancak kötü yönetimin kurbanı olduğunu düşünüyorum. 2001 yılından itibaren para girdisinin olmaması ve Türki Cumhuriyetlere yapılan uzun vadede kazanç getirecek yatırımlar başarılı olmadı.

* Bir dönem YİMPAŞ'ta insanların parasını topladınız. Şu an milletvekilisiniz. Mağdurlar arayıp yardım istemiyor mu?
Arıyorlar ve sistemin batmasına, vatandaşın mağdur olmasına üzülüyorum.

* İki yıldır hükümetiniz YİMPAŞ mağdurlarıyla ilgili bir adımı attı mı?
Hayır... YİMPAŞ'ı ticari bir ilişki içerisinde değerlendirmek gerekir. Sistem kâr ve zarar ortaklığı üzerine kurulu. YİMPAŞ kimsenin parasını zorla almadı. Herkes koşarak parasını YİMPAŞ'a getirdi.

"Kelepir YİMPAŞ hissesi" diye gazteye ilan verdi, parasını aldı
Maraş'ın merkezinde Bekir Çiftçioğlu'nun (44) dükkanındayız... "Paranı istediğin zaman alabilirsin" vaadiyle YİMPAŞ'a 40 bin Alman Markı yatıran Çiftçioğlu, parasını almak için verdiği mücadeleyi Maraş'ın o güzel yöresel ağzıyla anlattı:

"Ben paramı şu an milletvekili olan Fatih Arıkan'a verdim. 40 bin Mark'tan ses soluk çıkmayınca, dellendim, işi gücü bıraktım. Cumhurbaşkanı sonra Başbakan'a yazdım. Ses seda gene yok. Şubeye gidiyorum, "Yok şimdi veremeyiz" diyor. İyi öyle mi dedim... O zaman Akit'i arayıp; ismimle cismimle "Kelepir-satılık YİMPAŞ hisse senedi" diye ilan verdim. Gazete uyanmadı, benim ilan da öylece çıktı mı? Gocaman yarım sayfa... Ortalık karıştı tabii... Şubeyi bu sefer, "Oraya gelip kendimi yakacağım" diye aradım. O zaman bunlar benim ne olduğumu anladı tabii. Kârından vazgeçip paramı o ilan sayesinde gurlardım. Hiçbir vaadlerini de yerine getirmediler zati..."

Bir türlü parasını alamayan mağdurlar ne diyor?
İki araba parası gitti
İbrahim Buluntu 25 yaşında, eczacı. 2000 yılında YİMPAŞ'a 30 bin Alman Markı vermiş. Şöyle diyor: Yıl: 2005 hâla paramızı almayı bekliyoruz. Dolmuş durağımızı satmak zorunda kaldık. Paramızı YİMPAŞ'ın Maraş'taki şubesine elden teslim ettik. Babam çok üzüldüğü için üzülüyorum. Bazen, "O parayla iki tane sıfır araba alırdık, durak da gitmezdi" diyor; çim o zaman "cızz" ediyor."

Paramı YİMPAŞ'tan çektim İmar Bankası'na kaptırdım
Kahramanmaraş TEDAŞ'ta başteknisyen olarak çalışan Faruk Aslanbaş da 1999 yılında, yüzde 22 kâr payı ortaklığıyla YİMPAŞ'ın o dönemki Şube Müdürü Fatih Arıkan'a parasını teslim ediyor. Ancak daha sonra faiz oranının çok yüksek olması Aslanbaş'ın içine bir kurt düşürüyor. YİMPAŞ'a yatırdığı 30 bin Alman Markı'nı, 2 bin 400 Mark tutarındaki kâr payından vazgeçerek çekiyor. Daha sağlam bir yatırım yapma düşüncesiyle Aslanbaş'ın tercihi bu sefer İmar Bankası oluyor. Aslanbaş durumunu, "Yağmurdan kaçtım ama ben de doluya tutuldum" diyerek özetliyor.

Mağdur imam YİMPAŞ'ı Allah'a havale etti
Abdülbaki Candemir, şu an K.Maraş'ta Dostlar Cami'nde imam. Yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "1998'in dokuzuncu ayında yüzde 21 kâr payıyla YİMPAŞ'a 15 bin Alman Markı yatırdım. Bu paranın yarısını görevim nedeniyle bulunduğum Almanya'nın Köln şehrinde verdim. 1998 yılından
2001 yılına kadar verdiğim 15 bin Mark'ın 2 binini aldım. Ben sadece güvendim. Şu an muhatap bulamıyorum. Kâr mı ettik, zarar mı ettik bilmiyorum. Şubeler sadece "memuruz" diyor. Dört yıldır açıklama yapmıyorlar. Bize kendi paramızı vermeyenleri Allah'a havale ediyorum."

YİMPAŞzedeler VATAN'ın telefonlarını kilitledi...
* Celalettin Umunç (Antalya): Babamın tümör raporuyla gittim paramı yine alamadım
1995'te YİMPAŞ'a şu anki rakamla 18 bin euro yatırdık. Babamda beyin tümörü vardı. İlaçları yurtdışından geldiği için pahalıydı ve gerçekten paraya sıkışmıştık. Paramızı alabilmek için babamın raporlarıyla Dursun Uyar'a gittik. Kendisi bizi kabul bile etmedi. 12 Aralık 2001'de babamı kaybettim. Geçen sürede sadece bin euro verdiler. Bizim hakkımızı kim alacak?

İbrahim Aytun (Almanya): 2000'de Hannover'de 550 milyon mark topladılar
1999-2000 yıllarında YİMPAŞ'a 20 bin, Kombassan'a 6 bin 500 euro verdim. Dursun Uyar bugün topladıkları paranın 700-750 milyon euro civarında olduğunu söylüyor. Hannover'deki temsilcileriyse sadece 2000 yılında 550 milyon Alman Markı topladık, diyor. Almanya'da bu insanlara 1 milyon mark yatıranlar bugün dilenecek duruma geldi. Bunun hesabını versinler!

* Mustafa Alkan (Çorum): Teşekkürler VATAN..
Ben de YİMPAŞzedeyim. Aramamın nedeni teşekkür etmek. Dört yıldır çektiğimiz çileyi ilk defa siz gündeme getirdiniz.

* Havva Dağlı (Kütahya): Dava açtım 'Sen ortaksın' dediler
3 bin euromu alabilmek için İcra mahkemesine gittim ancak ortağı olduğum için dava açamazmışım. Şirketi tasfiye etsinler, paramızı versinler.

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:37

İLGİLİ HABERLER