Yaşam
  • 20.6.2005 09:29

'YÜZ' OKUMA TEKNİKLERİ...

Çok kritik bir iş görüşmesinde ya da müzakere toplantısındasınız. Az önce tanıştığınız ve şu an sizinle ilgili bir karar verecek olan kişinin nasıl biri olduğunu bilmediğiniz için nasıl davranmanız gerektiği konusunda da pek bir fikriniz yok. Yüzüne dikkatli bakın. Orada, nasıl konuşmanız, toplantı sırasında nelere dikkat etmeniz, sorularına ne şekilde cevap vermeniz gerektiğinin ipuçlarını yakalayabilirsiniz.

Yüz okuma teknikleri, sadece insanların yüzlerine bakarak, düşünce süreçlerini nasıl belirlediği, problemleri nasıl çözdüğü, iletişim kurma yöntemleri, iş hayatındaki davranışları, paraya verdiği önem, öğrenmeye açıklığı, strese dayanıklılığı gibi konularda ipuçları bulmanıza imkân tanıyor. Yüz okuma eğitimleri veren Murat Toktamışoğlu, "Bu yöntemle karşınızdaki kişiye nasıl davranmanız, konuyu ne kadar uzatmanız gerektiği gibi birçok konuda bilgi sahibi oluyorsunuz. Satış sırasında, ürünün nasıl anlatılması, nasıl iletişim kurulması gerektiği gibi detayları yakalayabilirsiniz" diyor.

Politikada, satışta etkili
1940'lı yıllarda Amerikalı bir hukuk adamı olan Edward Vincent Jones yüz okuma teknikleriyle ilgilenmekle kalmayıp, yüzün dilini araştırmak üzere bir enstitü kurmuş. Bunu izleyen yıllarda Robert L. Whiteside ve William F. Burtis'in yüz okumayla ilgili yapılmış kapsamlı çalışmasında 68 ana yüz özelliğini bin 200 denek üzerinde test etmiş ve sonuçların istatistik analizinde yüzde 93 oranında başarıya ulaştığını belirtmiş.
Yüz okuma tekniklerinin General Electric, MCI, American Airlines, Deloitte and Touche, Peoplesoft gibi dünyanın büyük kuruluşları tarafından insan kaynakları, politika, satış teknikleri geliştirme gibi alanlarda kullanıldığını söyleyen Toktamışoğlu, söyle konuşuyor:
"Birçok uluslararası kuruluş müzakerelerde, anlaşma masalarında yüz okuma uzmanlarını ekiplerine dahil ediyor. Politikacılar insan ilişkileri, iletişim stratejisi, rekabet stratejisi belirleme gibi konularda yüz okuma tekniklerinden yararlanıyor."

Açılı kaşlar ve büyük burun liderlik özelliğine işaret ediyor

Yüz okuma eğitimleri veren,  Toktamışoğlu yüz hatlarını şöyle yorumluyor:

KULAKLAR
Büyük: Dinleyici, iyi niyetli
Küçük: Kendine odaklı
Dışa doğru: Bağımsız hareket eden, ne yapacağı bilinmez

YANAKLAR
Çıkık: Güç sembolü
Dolgun: İletişime açık, organize etmede başarılı

A¼IZ
Küçük: İçe dönük
Açısı yukarı doğru: Olumlu
Çok ince dudaklar: Alıngan
İri ön dişler: İnatçı kişilik

ÇENE
İri çene kemiği: Kararlı, üstünlük kurma eğilimi
Çıkık: Son sözü söyleme eğiliminde, inatçı ve kararlı
Geride: Çatışmadan kaçınan,  etik değerlere önemseyen

ALIN
Yuvarlak ve dolgun: Orjinal fikir üreten, katı kurallardan hoşlanmayan
Ters açılı: Güçlü bellek, görsel hafıza
Düz: Mantıklı ilerleme, düzenli bilgi akışı bekleyen, aceleden hoşlanmayan

KAŞLAR
Yay gibi: İnsan odaklı, pratik uygulamalara önem veren
Açılı: Kontrolü elinde tutmaya çalışan, liderlik özelliğ
Gözlere yakın: Hızlı düşünen sonuç odaklı, eleştiriye kapalı
Kalın ve çok tüylü: Sürekli düşünen, fikir üreten, aktif
Sürekli: Probleme odaklı

GÖZLER
Yukarı doğru açılı: Olumlu bakış açısı,  yüksek hayal gücü
Aşağıya doğru açılı: Dinlemeye eğimli, hataları kabul eden
İçe girmiş: Gözlemci, ihtiyatlı, gerçeklere önem veren

BURUN
Büyük: Otoriteye sahip, işe katkıda bulunmak isteyen, liderlik özelliği
Kısa: Ayrıntılı işleri seven, destek pozisyonlarda
 verimli, çok çalışmaktan çekinmeyen
İç bükey: Desteklenme ve motivasyon ihtiyacı olan, başarıları duyguları ile ilişkili olan
Ucu aşağı doğru ve sivri: Kendine odaklı, acımasız olabilme eğilimi taşıyan

Rekabetçi ve kimi zaman baskıcı

Deniz Baykal: Alın yapısına dikkat edildiğinde kuvvetli bir belleğe sahip olduğu söylenebilir.
Kaş yapısı, zihinsel kontrollünü kaybetmek istemeyen, insan canlısı ve duygularını gizlemeyen bir karakteri gösteriyor. Göz yapısından oldukça dengeli bir bakış açısına sahip olduğu söylenebilir. Ağız - dudak yapısı, ispatlanmış gerçekleri kullanarak ikna yeteneğinin gelişmiş olduğunu gösteriyor.
Çene yapısı, rekabetçi ve bazen baskıcı olabilen bir kişiliği işaret ediyor.

Her an bir sorun çıkmasına hazır

R. Tayyip Erdoğan: Alın yapısı, mantık çerçevesinde ve adım adım ilerleyerek düşündüğünü ortaya çıkarıyor. Kendisine aktarılan bilgilerin de mantıklı olmasını ve çok hızlı aktarılmamasını tercih ediyor. Kaş yapısı, teknik ayrıntıları incelemek isteyen bir kişiliği ortaya koyuyor. Göz yapısı, hayata bakış açısı itibarıyla her an sorun çıkmasına hazırlıklı bir kişiliği belirtiyor. Kulak yapısına göre, başkalarından duyduklarından çok, kendisine ait bakış açısına  odaklanmış bir  kişi.

Mesafe koyup güven sağlıyor

Abdullah Gül: Kaş yapısı nedeniyle, bir işe başlarken yavaş ilerliyor ama konuya inandığında sonlandırmada başarılı. Düzenli ve planlı, ayrıntıların önemli olduğu konularda başarılı olabilir. Dengeli bir bakış açısına sahip. İyi odaklanabiliyor. Dışardan gelecek müdahalelerden hoşlanmıyor. Araya belirli bir mesafe koyarak kendisini güvende hissetmeye yönelik davranıyor. Çenesinin ucundaki çizgi son derece neşeli, şakacı ve macera seven kişiliği gösteriyor.

Kuvvetli hafızası, büyük sırları var

Hillary Clinton: Geriye eğimli alın kuvvetli hafıza ve görsel belleğe işaret ediyor. Esnek, yeniliklere uyumlu, anlık yaklaşımlardan hoşlanan kişilik yapısına sahip. Kanat şeklindeki kaşlar öngörü gücü yüksekliğine işaret ediyor. Yanaklarından çeneye uzanan çizgilere göre doğal iletişim ustası. Göz kenarındaki çizgiler uzak görüşlü olduğunu, geniş çene kemiği mücadeleci olduğunu gösteriyor. Ağız kenarı çizgiler ketum olduğunu, kimsenin bilmediği sırları olduğunu gösteriyor. Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:23

İLGİLİ HABERLER