Sağlık
  • 13.9.2013 02:47

Hacı adaylarına koronavirüs uyarısı

Sağlık Bakanlığı hacdan dönüp hastalık belirtisi gösterenlerle bunların temas ettiği kişileri 15 gün süreyle koronavirüs takibine alacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, yaptığı açıklamada, koronavirüslerin yıllardır tıp dünyasında bilindiğini, alt türlerinden birinin geçmişte ölümlere neden olan SARS salgınına yol açtığını söyledi.

Geçen yıl Arabistan Yarımadası'nda yeni bir koronavirüs türünün ortaya çıkması ve can kayıplarının olmasıyla Dünya Sağlık Örgütü ve ülkelerin bu konu üzerinde çalışmaya başladığını anımsatan Torunoğlu, "Geçen yılki hac mevsiminde de böyle bir virüsün varlığından haberdardık ama konuyla ilgili bilgimiz sınırlıydı. Bu yıl elimizde daha fazla veri var. Gerek bulaşması gerekse önlemler noktasında daha fazla bilgi sahibiyiz" diye konuştu.
Hastalığın grip benzeri belirtiler gösterdiğini ancak bronşlar ve akciğerler gibi alt solunum yolunu tuttuğu için ağır bir tablo ortaya çıktığını bildiren Torunoğlu, koronavirüsün şeker, kalp, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalığı bulunanlarda daha ağır seyrettiğini vurguladı.

TÜRKİYE'DE YÜRÜTÜLEN TEDBİRLER

Torunoğlu, Türkiye'de yürütülen çalışmalarla ilgili şu bilgileri aktardı:

"Sağlık Bakanlığı olarak oluşturduğumuz bilim kurulu bize yol gösterici oldu. Dünyadaki gelişmeleri takip ederek yeni önlemler aldık. İstanbul'da ve Ankara'daki iki laboratuvarımızın altyapısını güçlendirdik. Ülkemizde şu ana kadar 120 şüpheli vakamız oldu ama bunların hiçbirinde koronavirüse rastlanmadı. Hastalığın kaynağının develer ve yarasalar olduğu sanılıyor ve artık kişiden kişiye bulaştığı, ancak bu bulaşmanın çok kolay olmadığı da biliniyor. Bu iyi bir durum ancak yine de tedbiri elden bırakmamak çok önemli. Hastalık herkeste ağır seyretmiyor. Vakaların büyük bölümünün ortaya çıktığı Suudi Arabistan'a gerek umre gerekse yakında başlayacak hac mevsimi dolayısıyla ülkemizden çok fazla seyahat oluyor. Bu da bizi daha fazla önlem almaya itiyor. Çünkü bu ülkede bir hastalık kaynağı var, henüz elimizdeki bilgiler sınırlı ve buna karşı bir aşı da yok."

ALINAN TEDBİRLER

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda, hacı adaylarına ve Suudi Arabistan'da görev yapacak sağlık ekibine bu konuda eğitim verdiklerini ve broşürler dağıttıklarını anlatan Torunoğlu, "Solunum yoluyla bulaşan hastalıktan korunmak için hacı adaylarımızın tedbir alması gerekiyor. Ellerini sık sık yıkamaları ve hastalık belirtisi olanlarla yakın temastan kaçınmaları önem taşıyor" dedi.

Gripten korunmak için uygulanan tedbirlerin koronavirüs için de söz konusu olduğunu, çevrede nezle benzeri belirtileri olanlardan uzak durulması gerektiğini dile getiren Torunoğlu, hastalık belirtisi olanların da kalabalık yerlerde bulunmamasının önemli olduğunun altını çizdi.

Ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı görülen hacı adaylarına hemen Suudi Arabistan'da Mekke ve Medine'de oluşturulan hastanelere başvurmasını öneren Torunoğlu, "Koronavirüste kuluçka süresi 2 hafta olduğu için hacdan dönüp hastalık belirtisi gösterenleri ve bu kişilerle temaslılardan öksürük ve solunum sıkıntısı olanları 15 gün boyunca takip edeceğiz. Hastalıktan şüphelendiğimiz kişileri ya evinde ya da hastanede izole edip kontrol altında tutacağız. Ayrıca numune alıp laboratuvarımızda gerekli tetkikleri de yapacağız" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:05

İLGİLİ HABERLER