Gündem
  • 15.7.2020 11:18

Hafter Libya'nın doğusunu batırdı!.. 4 aydır maaş alamıyorlar

Hafter’in hakim olduğu Doğu Libya’da ekonomik kriz patladı.. 4 aydır maaşlar ödenmiyor..

Habervitrini son dakika haberi.. Yanında kendi kabilesi dışında Libyalılardan desteği olmayan Hafter, asker işini paralı askerlerle çözmüştü.
Sudan. Çat ve Suriye’den paralı askerlerden bir ordu kuran bu ordusuna da Rus Paralı askerlerinden oluşan Wagner’i katan Hafter büyük bir sıkıntıya düştü.
Hafter, Rus Wagner grubuna da büyük ölçüde borçlu bulunuyor.
Ruslara 5 ay önce 150 milyon dolar borçlu olan Hafter ’in bu borcu katlanarak 200 milyon doları aştığı belirtildi.
Maaşlarını alamayan Paralı askerler, Libya’da fiyatların çılgın artışlarıyla birlikte isyan noktasına geldi.
Hafter ‘in paralı askerleri ücretlerinin bir an evvel ödenmesi için huzursuzluk çıkardı.
Libya’nın batısında işler daha rahat iken Doğu Libya’da büyük bir ekonomik kriz yaşanıyor.
Bölgenin tek geliri olan petrol, üretilemiyor ve satılamıyor.
Hafter ‘in kontrolü altındaki şehirlerde bankalara güvensizlik nedeniyle kimse parasını yatırmıyor. Bankalar atıl halde duruyor.
Para dönmeyince bölgede fiyatlar çılgınlık seviyesinde artmış durumda.

Ticari bankalardan likidite ve maaş eksikliği
“Arabi Postası”, Bingazi kentindeki bazı vatandaşların ekonomik koşullar ve şehirdeki ticari bankalarda maaş ve likidite durumunun çok kötü olduğunu bildirdi. Bazı bankaların hesaplarındaki parayı ödemeyi reddettiklerini ve ciddi sıkıntı altında olduklarını belirtti.
Bir Libya vatandaşı öğretmen olduğunu belirterek, “Aylık 175 dolara denk gelen 1100 dinar maaş alıyordum. Bingazi’de yaşıyorum. 4 aydır maaş alamıyorum. Maaşımın neden verilmediğini ben de bilmiyorum. 5 çocuğun var ve çok sıkıntı çekiyoruz” dedi.
Libyalı öğretmenin Mart ayından bu yana maaş alamadığı ortaya çıktı. Bankaların kişisel hesaplardan 1.000 dinardan fazla ödeme yapmıyor.

Fiyatlardaki çılgınca artışın, tatil tatlıları da dâhil olmak üzere tatilin tüm gereksinimlerini etkilediğini ve bunun da elbette, ilgili makamlar tarafından herhangi bir gözetim olmadan, bizi bu koşullarda ve ticari durgunluk içinde yaşatmamızı sağladığını da ekledi.
Bingazi’de hayvancılık yapan bir adam, geçen yıllara göre hayvanlarını satamadığını söyledi. Kimsede para olmadığını belirten adam kurbanlıklar elimde kalacak diyerek endişesini bildirdi.

Hafter'ın liderliği ve doğu hükümetinin borcu 50 milyar Libya dinarını aştı

Siyasi bir aktivist olan Omar al-Tohami, Araby Post'a yaptığı açıklamada Doğu ile batı arasında keskin bir farklılık belirdiğini anlattı.
Hafter ’in Ulusal Petrol Şirketi’nin petrol satmasını engelleyerek adeta ayağına sıktığını söyleyen Tohami, “ Petrol satışı olsaydı bundan doğudaki bankalar ve şirketlerde yararlanacaktı. En azından çarkları dönecekti. Hafter burayı kapatarak doğu bölgesinin de adeta fişini çekti. Bunun sonuçlarının özellikle doğu bölgesi ve genel olarak Libya için çok tehlikelidir” dedi.

El-Tuhami, doğu bölgenin ticari bankalarda likidite sağlamada gerçek bir sorun yaşadığını, bunun yanında önümüzdeki dönemde Doğu Libya şehirlerinde çözülecek olan ekonomik kriz belirtilerinin yanı sıra, doğu bölgesinde likidite sağlanmasına aylarca aşamayacağını da sözlerine ekledi.

Birikmiş borçların Libya Doğu'daki ticari bankaları tükettiğine dikkat çekti. Hafter’ın liderliğinin doğu kentlerindeki ekonomik krizin ana nedeni olan olduğu ve bu rakamın 50 milyar Libya dinarını aştığını belirtti.

Güncellenme Tarihi : 15.7.2020 10:22

İLGİLİ HABERLER