Dünya
  • 31.1.2020 01:20

Hafter'in 22 dolarlık Sudanlı savaşçıları

Libya'da çok kirli bir asvaş yürütülüyor.. Ordusu olmayan Genelkurmay Başkanı durumundaki Hafter, sırtını dayadığı BAE, Mısır ve Suudi Arabistan sayesinde paralı bir ordu kurdu.

haftar forces ile ilgili görsel sonucu"


Libya'yı yönetmeye talip olan bu adamın arkasında Libya vatandaşı olmayan paralı katiller bulunuyor.
Son İslam fitnesi Amerika ve İsrail köpeği Birleşik Arap Emirlikleri, zenginliklerini Hafter'e paralı asker ayarlayarak gösteriyor. Bunun için de fakir Müslüman ülkeler kullanılıyor.

haftar forces ile ilgili görsel sonucu"
Bunların başında Sudan ve Çad gibi Afrika'nın fakir ülkeleri geliyor.
Sudan'da kurduğu BAE kökenli şirket aracılığıyla sözde inşaat işçiliği adıyla paralı asker ayarlanıyor. Gariban Sudanlı gençleri aylık 22 dolar maaş karşılığı asker olarak Libya'ya yollayan BAE, burada bile ahinlik yapıyor.

haftar forces ile ilgili görsel sonucu"
Sudanlıların dışında Rusya'nın paralı askeri birliği Wagner'de BAE parasıyla Hafter'in yanına yollandı. Sudanlılara ayda 22 dolar veren BAE alçakları Rus Wagner'in katillerine aylık 2 bin dolar maaş ödüyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Hafter'in yanında 5 bin civarında Sudanlı paralı asker olduğunu iddia etmişti..

Aylık 22 Dolara BAE'nin Askeri Oluyorlar..

Libya'da hükümet muhalifi Hafter'in saflarında çatışan Sudanlı paralı askerlerin, Libya'ya Birleşik Arap Emirlikleri uçakları ile taşındığı ortaya çıktı. Eski Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Richard Falk’ın başında bulunduğu Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Med) belgeler ve ifadeler üzerinden çarpıcı bir rapor yayımladı. Buna göre, Hafter’in askeri gücünün yüzde 50’sini Sudan’dan getirilen paralı askerler oluştururken, askerler ise BAE uçakları tarafından taşınıyor.

Libya’da Hafter’i paralı askerle destekleyen Rusya, bu ülkede iki ayrı şirketle varlık gösteriyor. Wagner firması dışında “Merkezi Güvenlik Ajansı” isimli (RSB) şirket paralı askerlerinin Libya’da olduğunu gösteren resimleri kendi internet sitesinde paylaştı. Wagner ve RSB dışında Libya’da 2 bini aşkın asker bulunuyor. BAE'nin beslediği Sudanlı paralı asker sayısı ise 5 bin civarında.

Hafter’e bağlı güçlerin sivillere yönelik “korkunç” insan hakları ihlaleri yaptığı belirtilen Gözlemevi raporunda, “Sudan Hartum'daki BAE Büyükelçiliği Mayıs 2019'da Sudan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na bir mektup gönderdi ve BAE Silahlı Kuvvetleri'ne ait iki C130 + G17 uçağı için Geneina Havalimanı’nı kullanma izni aldı. Sudan'ın batısındaki havalimanı, Sudan güçlerinin üyelerini transfer etmek için kullanılıyor ve bu da BAE'yi Libya'daki güçlerin işlediği ihlallerden doğrudan sorumlu kılıyor” ifadeleri yer aldı.

Libya'da işlenen suçlar araştırılsın

BAE’nin Sudanlı paralı askerleri ve diğer milletlerden paralı askerleri göndermesinin "hesap verebilirlik açısından utanç verici bir eylem" olarak tanımlayan Euro-Med, BM Uzmanlar Komitesini Libya'da işlenen suçları araştırmaya çağırdı. ‘Uluslararası tarafların’ çatışmalardaki sorumluluğunun belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Euro-Med, “Paralı Askerlerin Toplanmasına karşı Uluslararası Sözleşme’nin 5. maddesi devletlerin paralı asker toplamasını, kullanmasını, finanse etmesini veya eğitmesini yasaklar ve bu faaliyetlerin yasaklanmalarını zorunlu kılar” ifadelerini kullanarak ilgili tarafların adalete teslim edilmesi çağrısı yaptı.

Raporun devamında ise, petrol bölgelerini ve cezaevi merkezlerini korudukları aktarılan Sudanlı paralı asker sayısının 5 bine yaklaştığı ve bunların Libyalı sivilleri öldürdüğü ve sınırda göçmen kaçakçılığı yaptığı belirtildi. Savaşan paralı askerlerin savaş deneyimleri ise Darfur savaşından geliyor. Sudan BM silah ambargosunu ve Silahlı Paralı Personel Kararı’nı açıkça ihlal ediyor ve silahlı askeri çatışmayı arttırıyor. Sudanlı bir yetkiliden aldıkları ifadeyi aktaran Euro-Med Libya’da Hafterci askeri gücün yüzde 50’sinin Sudan’dan geldiğini belirtti. Euro-Med’in elde ettiği döküman ve ifadelere göre Sudanlı paralı askerler Hafter güçlerine katılmamaları halinde cezaevi gibi kamplarda tutuluyor bunun için de Libya’da savaşmak zorunda kalıyor.

A.A. isimli bir paralı askerin ifadesinde aylık 1000 Sudan Poundu (22 Dolar) ücret aldığını ve kendisiyle beraber 25 kişinin daha çöl üzerinden Libya’ya ulaştığını söyledi. Başkente saldırı için gidecek güçlerden bir diğer paralı asker A. S. ise bazen her iki ayda bir para aldıklarını söyleyerek maddi açıdan paralı askerliğin getirisinin az olduğunu ifade etti. Ayrıca raporda Hafter’in başkent Trablus’a yönelik son askeri kampanyasının 1 milyon 200 bin sivilin hayatını tehlikeye attığı kaydedildi.

Güncellenme Tarihi : 1.2.2020 01:54

İLGİLİ HABERLER