Dünya
  • 31.5.2020 23:07

Hafter'in paralı askerleri birbirine girdi.. Çad'dan gelenler çekildi

Hafter paralı askerlerinin saflarında büyük çatlaklar ...
Ardı ardına yaşanan yenilgiler Hafter’in hem kendi içerisinde hem de destekleyen ülkeler arasında çatlaklara neden oldu.
Hafter’in en büyük vurucu gücü; Sayıları 3 bine yaklaşan Rus paralı askerleriydi.
Bunların sürpriz bir şekilde kendini terk etmesi ve savaş alanından uzaklara çekilmesi Hafter’i köşeye sıkıştırdı.
Al-Wattia üssü ve daha sonra başkentin güneyindeki eksenler olan Batı Libya bölgelerindeki ardışık kayıplar, özellikle Rusya, Sudan ve Çad paralı askerleri arasında büyük bir sorunlara neden oldu.
Uluslararası areneda ve BM tarafından kabul gören meşru El-Wefaq hükümeti, Türk hükümetini yardıma çağırmasıyla birlikte bütün dengeler alt üst oldu.
Başkent Trablus’u bir günde ele geçirme hayalleri kuran Hafter, her gün biraz daha gerileyerek Başkenteki havaalanına füze bile atamayacak kadar uzağa çekilmek zorunda kaldı.

Rusya'nın Trablusgarp'ı kontrol etme savaşına katılımının sonu

Türklerin gelişinden sonra Hafter'e en sert darbe Rus Wagner Şirketi'nin paralı askerlerinin başkent Tripoli'nin merkezlerinden çekilmesiydi.
Bu çekilmeyle ilgili çarpıcı ididalar da var.
Rusların Hafter’den 150 milyon dolar alacağı olduğu ve Hafter’in bunu ödemeye yanaşmadığı belirtiliyor.
BAE şeyhinin Rusların Türkler karşısında başarısız olduğu ve bu parayı hak etmediklerini söylediği bu yüzden de ödemede bulunmadığı iddialar arasında.
Parasını alamayan Rusların cepheden çekilip, geri plana gittiği ve bu paranın tahsilini beklediği söyleniyor.
Haftar ve Rus müttefikleri arasında mali ve askeri konularda keskin farklılıklar meydana geldikten sonra, Rus katillerin bir kısmı geçen haftadan bu yana Al-Jafra üssüne çekildi.
Kaynak, 1700'den fazla Rus savaşçının batı Trablusgarp, Tarhuna ve Al-Jafra üssünün eksenlerinden Bani Walid şehrine doğru çekildiğine ve daha sonra 4'den fazla uçuşta Rus askeri uçağı "Antenov 32" tarafından şehir havaalanına taşındıklarına dikkat çekti.
Bununla birlikte, kaynak Wagner'in güçlerinin tamamen Libya'dan çekilmediğini doğruladı. Tamamen gitmediği gibi aksine doğu Libya'da Rajma'nın (Haftar'ın merkezi) ve Tobruk ve Derna şehirlerinin Tripoli'nin güneyindeki Salah al-Din ve Yarmouk şehirlerinde Rus birimler olduğunu doğruladı.
Libya Al-Wefaq hükümetine bağlı askeri bir kaynak Araby Post'a, yaptığı açıklamada; Sadece Rusların değil paralarını alamayan 'kahverengi tenli insanların' çekilmesini doğruladı.
Ağırlıklı olarak Çad ve Sudan’dan gelen bu paralı askerlerin de Hafter ile sorun yaşadığına dikkat çekti.

Kaynak, Salah al-Din ekseninde El-Wefaq hükümetine bağlı Libya ordu güçlerinin "Wagner" şirketinin Rus paralı askerinin cesedini bulduğunu ve fotoğraflarını yerel Libya ve uluslararası medyada yayınladığını da sözlerine ekledi.

Gözlemciler, bu görüntünün yayınlanmasının Rus hükümeti üzerinde büyük bir baskı olduğunu ve belki de Rus paralı askerlerinin Libya Doğu'ya değil, ülkenin dışına gitmesi nedeniyle geri çekilme kararına katkıda bulunan şey olduğuna dikkat çekti.

Çad'dan gelen paralı askerler Libya'dan çekildi

Sosyal medyada yayınlanan videoda düzinelerce aracın Libya’dan ayrılarak Çad’a doğru hareket ettiği görülüyor.
Video, General Ahmed İbrahim Abdül Kadir'in liderliğindeki geri çekilme gücünün güney Libya'daki Sebha şehrinde konuşlandığını ortaya koydu.
Geçen Nisan ayında Çad İşçi Partisi kurucu başkanı Gurban Gedi Nkor'un Misurata'nın doğusundaki (Trablus'un doğusu) Al-Washaka eksenindeki çatışmalar sırasında El-Wefaq hükümetinin güçleri tarafından öldürülmesinden sonra Çad’lı milisler ülkelerine dönüyordu.
Her ne kadar kaynaklar geri çekilme işlemini onaylasa da, Chadian paralı askerlerinin geri çekilmesinin arkasındaki nedeni açıkça bilinmemektedir ve bazılarının bu aidatların alınmasıyla ilgili finansal sorunlardan kaynaklanması muhtemeldir.

Sudanlılara çekilmek için anlaşmazlığın başlangıcı ve açık bir tehdit

Yerel bir kaynak, Araby Post'a, Sudan Janjawid paralı askerleri ile Hafter’in oğlu Khaled Halife Hifter'in milisleri arasındaki Ras Lanuf petrol limanında çatışmaların patlak verdiğini ve üç milisin öldüğü ortaya çıktı.

Çatışmayla ilgili bilgi veren kaynak;  paralı askerlerin Haftar kuvvetlerinin Al-Wataya Hava Kuvvetleri Üssü'nden çekilmesinden bu yana aldıkları günlük para ve yardımları almadığını söyledi. Çatışmanın da ödenmeyen maaşlar için olduğunu duyurdu.
Hafter'in 106. taburu Janjaweedinden gelen Sudanlı bir paralı askerlerden oluşuyor.

Paralı askerlere geri dön

Ulusal Mutabakat Hükümeti kuvvetlerinde 1. Piyade Tugayı komutanı Teğmen Col. Mustafa al-Majdoub, Haftar’ın güçlerine olan şeyin “bir geri çekilme olduğunu, taktik bir geri çekilme olmadığını” söyledi.
El-Majdoub; Hafter'in Batı Libya'daki kuvvetlerinin% 70'inden fazlasını Wagner, Janjaweed (Sudanlılar) ve Chadian (Çad) paralı askerlerinden oluştuğunu belirterek, “Bunların gitmesi Hafter’i de bitirir” dedi.

Güncellenme Tarihi : 31.5.2020 23:14

İLGİLİ HABERLER