Gündem
  • 1.6.2020 11:22

Hafter'in patronu Fransa sağ mı değiştiriyor?

Fransa Avrupa Birliği ülkeleri arasında bugüne kadar Hafter'e aleni destek veren ülke durumundaydı. Hatta bu konuda Yunanlalırdan çak daha fazla Hafter'i destekliyordu.
Bu yüzden de Hafter'i sık sık Paris'e davet edip devlet başkanı muamelesi yapıyorlardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'i ülkesine davet etmiş yetmemiş Fransa Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika Dairesi Müdürü Christophe Farno  Hafter ile Bingazi'de bir araya gelmişti.
Bu görüşmelerden sonra Hafter'e savaş uçağı ve füzeler yollamışlardı..

Fransa'nın Hafter'e açık desteği Türkiye'yi de kızdırmıştı..
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Libya meselesine ilişkin, "Fransa ve hala Hafter'i destekleyen herkesin, Libya'daki çatışmanın yanlış tarafında olduğuna inanıyoruz" dedi.

HAFTER KAYBETMEYE BAŞLAYINCA SERRAC SEVGİLERİ BAŞLADI

Türkiye'nin destek verdiği Serrac'ın sahadaki zaferleri ve dolayısıyla Hafter'in kaybı, ayna zamanda siyasal destek kaybına da yol açtı.
Fransa düne kadar yüzüne bakmadığı Meşru Libya hükümetini arayıp tebrik etti ve bir istekleri olup olmadığını sordu.

Libya hükümeti tarafından yayımlanan açıklamada, Serrac ve Le Drian, yaptıkları telefon görüşmesinde, Libya'nın başkenti Trablus'a yönelik saldırıların acilen durdurulması için çalışılması gerektiğini belirtti.

Görüşmede, 2020 başında düzenlenen Berlin Konferansı'nda alınan kararlar da gündeme geldi.

Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’e bağlı milisler tarafından dün başkent Trablus'a düzenlenen roketli saldırıda 5 sivil hayatını kaybetmişti.

Güncellenme Tarihi : 1.6.2020 11:34

İLGİLİ HABERLER