Gündem
  • 28.2.2020 10:40

Hain saldırının ardından dünya teyakkuza geçti! Peş peşe açıklamalar geliyor!

Esed Rejimi'nin İdlib'deki alçak saldırısının ardından son dakika açıklamaları art arda geldi. ABD, Birleşmiş Milletler, NATO ve Avrupa Parlamentosu Türkiye'ye destek veren, Rusya ve Esed'i kınayan ifadelerle açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Türkiye'yi bu krizde en iyi nasıl destekleyebileceğimize dair seçeneklere bakıyoruz" derken, Avrupa Parlamentosu'ndan yapılan açıklamada, "Türk askerlerinin ölümünden dolayı üzüntülü ve gelişmelerden oldukça endişeliyiz. AB, Türkiye’nin yeni dostlarından çok daha güvenilirdir" denildi. NATO ve BM ateşkes çağrısını yinelerken, Esed Rejimi'nin saldırılarını kınadı. NATO sabah Türkiye'nin talebi ile olağanüstü toplandı. 4'üncü madde üzerinde değerlendirmelerde bulunuluyor. İşte Esed rejimi'nin İdlib'deki hain saldırısının ardından peş peşe yapılan son dakika açıklamaları...

ABD: TÜRKİYE'Yİ NASIL DESTEKLEYECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı İdlib'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Yapılan açıklamada, Rejim ve Rusya kınanırken, Türkiye'ye destek verildi. ABD Dışişleri'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İdlib'de Türk askerlerinin kaybıyla sonuçlanan saldırı konusunda oldukça endişeliyiz. Esed rejimi, Rusya ve İran destekli güçler alçak saldırıya derhal son vermeli. Türkiye'yi bu krizde en iyi nasıl destekleyebileceğimize dair seçeneklere bakıyoruz. Bu gelişmeleri teyit etmek ve mevcut durum hakkında daha fazla netlik sağlamak için Türk makamlarıyla temas halindeyiz. NATO müttefiki Türkiye'nin yanındayız"

BM: ACİL HAREKETE GEÇİLMELİ

Yaşanan gelişmeleri yakından takip eden bir başka merkez de Birleşmiş Milletler oldu. BM, Esed Rejimi'nin hain saldırısını kınarken, İdlib'deki gerilimin azalmasını ve ateşkes ilan edilmesini talep etti. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında artan gerginlik ve Türk askerlerinin hayatını kaybetmesinden ''derin endişe'' duyduğunu belirterek, "Artan gerilim azaltılmalı. İdlib'de ateşkes sağlanmalı." dedi. Açıklamada, "Acil harekete geçilmezse gerginliğin her saat başı daha fazla artma riski var." ifadelerine de yer verildi.

NATO: ÇOK TEHLİKELİ DURUM

NATO adına açıklamayı Genel Sekreter Jens Stoltenberg yaptı. Stoltenberg saldırıları kınarken, Esed ve Rusya'nın saldırıları durdurması çağrısında bulundu. Stoltenberg, "Tüm taraflar, gerginliği azaltarak bu çok tehlikeli durumun ve bölgedeki korkunç insancıl koşulların daha da kötüleşmesini engellemeli." dedi.

AP: ÜZÜNTÜLÜ VE ENDİŞELİYİZ

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Nacho Sanchez Amor, hain saldırının ardından bir mesaj yayınladı. Mesajda, Türkiye'ye başsağlığı dilenirken, Rusya ve Esed kınandı. Amor'un mesajında şu ifadeler yer aldı:

"Türk askerlerinin ölümünden dolayı üzüntülü ve gelişmelerden oldukça endişeliyiz. AB, Türkiye'nin yeni dostlarından çok daha güvenilirdir"

 

Güncellenme Tarihi : 28.2.2020 11:46

İLGİLİ HABERLER