Eğitim
  • 22.9.2013 13:40

Hainlerin "okul boykotu" planı tutmadı

BDP'nin "anadilde eğitim" için okulların boykot edilmesi yönünde aldığı karar, Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki illerde ilgi görmedi.

BDP'nin "anadilde eğitim" için okulların bir hafta boykot edilmesi kararına rağmen Güneydoğu'daki okullarda her yıl olduğu gibi devamsızlık oranı yüzde 4'ü geçmedi.

İl Milli Eğitim Müdürlüklerince okulun ilk haftası çeşitli nedenlerle yaşanan devamsızlık oranının geçen yıllardaki oranı aşmadığı belirtildi

Okul dönemine adapte olamama, kırsaldan zamanında dönememe, yaylada bulunma veya mevsimlik işçilik yapan ailesi ile başka bölgelerde bulunma gibi nedenlerle ekim ayının ilk haftasına kadar her yıl okulun ilk haftası yüzde beş düzeyinde devamsızlık yaşandığını ifade eden yetkililer, bu devamsızlığın boykota katılım olarak ifade edilemeyecek bir değer olduğunu belirtti.

Bölgenin idarecileri ve akademisyenleri boykota olan ilginin azlığını halkın tercihini eğitimden yana kullandığı ve artık iradesi dışında bir zorlamayı kabul etmediği şeklinde değerlendirdi.

- "Politik mücadele ayrı, eğitim ayrı bir şey"

Şırnak Valisi Hasan İpek, BDP çevrelerinin okulların boykot edilmesi çağrısıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şırnak'ta herkesin okullarında olduğunu, eğitim ve öğretimin tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.

"Boykot tutmadı. Politik mücadele ayrı, eğitim ayrı bir şey. Şırnak halkına tercihlerini eğitimden yana kullandıkları için teşekkür ediyorum" diyen İpek, halkın bilinçli davrandığını belirtti.

İpek, okula gitmenin BDP karşıtlığı olmadığını vurgulayarak, "Ancak bu politikayı kimse tasvip etmedi. Halk artık çözüm sürecinin avantajlarını kullanmak istiyor. Halk artık insan gibi yaşamanın avantajlarını kullanmak istiyor" dedi.

- "Boykota katılım yönünde devamsızlık sözkonusu değil"

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Mehmet Hadi Ağırbaş, 454 bini aşkın öğrencinin eğitim-öğretim gördüğü ilde öğrencilerin eğitimlerini sürdürdüğünü söyledi.

Yapılan boykot çağrıları nedeniyle okula devamsızlık şeklinde bir sorunun yaşanmadığını vurgulayan Ağırbaş, "2013-2014 eğitim öğretim döneminin ilk haftası olmasına rağmen okula devam durumu son derece iyi. Devamsızlık yüzde 2 düzeyinde. Bu da mevsimlik işçi olan aileleriyle başka bölgelere giden veya kırsalda bulunmaları nedeniyle okula geç başlayan çocuklardan kaynaklanıyor. Ekim ayının ortasına kadar bu gecikme bazen yaşanabiliyor. Ancak boykota katılım yönünde devamsızlık sözkonusu değil" diye konuştu.

Mardin Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu da eğitim ve öğretime devam eden öğrenci sayısını hergün tespit ettiklerini ifade ederek, 245 bin öğrencinin bulunduğu ilde bir haftalık devamsızlığın ortalama yüzde 2,6 düzeyinde olduğunu belirtti.

Kuntoğlu, bunun boykotu andıracak veya gerektirecek bir oran olmadığını vurgulayarak, "Her yıl öğrencilerimizin okulların açıldığı ilk hafta okula devam oranı düşüktür. Kılık kıyafet, yatılı okullara öğrencilerin kırsaldan gelmesi gibi gerekçelerle bu gecikme yaşanır ve ikinci haftanın ortasına kadar da sürer. Ancak bu gecikme öğrencilerin kendi iradelerinden kaynaklanır. Boykotun vereceği bir sonuç Mardin'de yaşanmadı" dedi.

- "Çocuklar eğitim ve öğretimi tercih etti"

Bingöl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, 62 bin öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü ilde boykot kararına ilişkin kendilerine intikal eden bir devamsızlığın olmadığını belirtti.

İlde okula devam eden öğrencilerin oranının yüzde 90'ı aşkın olduğuna dikkati çeken Sarı, "Çocuklar eğitim ve öğretimi tercih etti. Her eğitim öğretim döneminin ilk haftasında yaşanan bir devamsızlık sözkonusu. İlimizde boykot çağrısına ilişkin bir sıkıntı yaşanmadı" diye konuştu.

Siirt Milli Eğitim Müdürü Fethi Sualp de "BDP'nin boykot çağrısı Siirt'te karşılığını bulmadı" dedi.
95 bin öğrencinin eğitim ve öğretim gördüğü ilde şehir dışında olmaları gerekçesi dışında okula gitmeme durumunun sözkonusu olmadığını kaydeden Sualp, bu yıl ki devamsızlığın her yıl rutin olarak gerçekleşen devamsızlık boyutunda olduğunu belirtti.

- Çözüm sürecinin devam etmesi mesajı
 

Dicle Üniversitesi (DÜ) Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aytekin Sır, halkın tercihini eğitimden yana kullandığını belirterek, bu nedenle okulların boykot edilmesi yönündeki kararın bölgede karşılığını bulmadığını söyledi.

Prof. Dr. Sır, bölge insanının çözüm sürecini olumlu karşıladığını, karara karşılık çocuklarını okula göndererek sürecin devam etmesini istedikleri mesajını verdiklerini belirtti.

"Boykotun karşılığını bulmamasını sürecin devamını onay şeklinde değerlendiriyorum" diyen Sır şunları kaydetti:

"İnsanlar hem çocuklarının aylarca okuldan ayrı kaldıktan sonra bir an önce okula kavuşmalarını ve eğitime devam etmesini istiyor hem de barış sürecinin devamını. Eğitimi tercih etmelerinin bu iki düşüncenin onayı olarak değerlendiriyorum. İnsanlar demokratik tavrın devam etmesini istiyor. Zorla, baskı ile kendilerine zarar gelecek uygulamaları artık onaylamıyor."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:49

İLGİLİ HABERLER