HAK-İŞ'TEN "İSTİHDAM PAKETİ" İÇİN UYARI

3 dk okuma
HAK-İŞ'TEN "İSTİHDAM PAKETİ" İÇİN UYARI

Hızlı Özet

Hak-Is tarafindan hazirlanan raporda, ''istihdam paketinin yürürlüge girmesinin ardindan 4 aylik dönemin bosa geçirildigi ve genç istihdaminda bir arpa boyu yol alinamadigi'' savunularak, Türkiye'nin bu tarihi firsati iyi degerlendirmesi gerektigi belirtildi.

ANKARA - Hak-İş tarafından hazırlanan genç istihdamına ilişkin raporda, gençler arasındaki işsizliğin Türkiye açısından önemli bir sorun olarak durduğu vurgulanarak, ''Türkiye'de gençler arasındaki işsizlik oranı toplam işsizlik oranının iki katına kadar çıkıyor'' denildi.

     Rapora göre, 2001'de yüzde 16,2 düzeyinde bulunan genç işsizlik oranı 2002'de yüzde 19,2'ye, 2003'te yüzde 20,5'e yükseldi. 2004'te yüzde 19,7'ye, 2005'te yüzde 19,3'e ve 2006'da yüzde 18,7'ye gerileyen gençler arasındaki işsizlik oranı, 2007'de ise yüzde 19,6 olarak hesaplandı.

     Raporda, ekonomi, 2002-2007 döneminde sabit fiyatlarla kümülatif yüzde 40'a yakın büyürken, istihdamdaki artışın yaklaşık yüzde 5,8 düzeyinde kaldığı kaydedildi.

     Gençler arasındaki işsizliğin yüksek olmasının nedenlerinin sıralandığı raporda, ''İşsizliğin yüksek oluşu toplumda siyasi şiddet ve hatta bir başkaldırıya bile neden olabilir'' sözlerine yer verildi.

     Raporda, insan onuruna yakışır saygın işlerin artmasını sağlayacak teşvik mekanizmalarının uygulamaya konulması, verimlilikle bağlantılı ücret politikası izlenmesi gerektiğine işaret edildi. Raporda, şu önerilerde bulunuldu:

     ''Bu yüzden işsizliğin çözümü ve etkilerini azaltma konusunda yapılması gereken, uluslararası kabul görmüş yöntemleri göz önünde bulundurarak birkaç farklı politikayı eş zamanlı uygulamaktır. Örneğin Avrupa Sosyal Şartı'nın 30. maddesinde yer alan Asgari Gelir Desteği uygulamaya konulmalıdır.

     İşsizlik ve açlık sorunu birbirinden ayırıp, işsiz insanları düzenli gelir sistemi ile ekonomiye ve sosyal hayata entegre edip, bu şekilde yeni bir toplumsal dinamizm yaratılabilir. Belki bu şekilde işsiz stokunun eritilmesi başarılabilir.''

     ''İşsizliği azaltmak, istihdamı artırmak ve ekonomik ve sosyal kalkınmayı eş zamanlı gerçekleştirmek'' gerekçesiyle hazırlanan işsizlik paketinden yararlanmak için Mayıs 2009'a kadar 8 ay bulunduğuna dikkat çekilen Raporda, şöyle denildi:

     ''Haziran 2008 itibariyle açıklanan veriler gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 17,6 düzeyinde bulunduğunu göstermektedir. Haziran ayında toplam işsizlik oranı ise yüzde 9 olarak hesaplanmıştır. Dolayısıyla istihdam paketinin yürürlüğe girmesinin ardından 4 aylık dönem boşa geçirilmiş. Genç istihdamında bir arpa boyu yol alınamamıştır. Türkiye bu tarihi fırsatı iyi değerlendirmelidir. İstihdam Paketi ile başlatılan girişim bir başlangıç olarak değerlendirilmeli ve genç istihdamını artırmak, genç işsizliğini önlemek için bir seferberlik ilan edilmelidir. Halen yürürlükte olan istihdam paketi bu anlamda önemli bir avantaj sunuyor. Paketin getirdiği olanakların kullanılması yönünde bir tanıtım kampanyası başlatılmalıdır.

     İşsizlik sorununu rutin politikalar çerçevesinde çözmek mümkün değildir. Çünkü mevcut işsizlik yönetilebilir noktada bulunmamakta ve stok şeklinde durmaktadır. Öyleyse seferberlik gerekmektedir. Ekonomi politikaları ile sosyal politikaları belirlerken istihdamı, bu politikaların merkezine koymamız gerekmektedir.

     İşsizlikle mücadele ve istihdam stratejisi noktasında AB önemli bir referanstır. Avrupa İstihdam Stratejisi temelinde oluşturulacak ulusal istihdam politikaları, hem gerekli kaynakların sağlanması, hem de çok yüksek düzeylere ulaşmış olan işsizlik sorunuyla mücadele için somut bir model sunması bakımından önemlidir.''

Bu haber 2806 kez görüntülendi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye her gün kaç araca akaryakıt, kaç haneye doğal gaz, kaç aboneye elektrik veriyor?
Ekonomi

Türkiye her gün kaç araca akaryakıt, kaç haneye doğal gaz, kaç aboneye elektrik veriyor?

Osman Gazi ile 4 milyon haneye daha yerli doğal gaz verileceğini anlatan Bakan Bayraktar, “8 milyon hanenin ihtiyacını inşallah kendi gazımızla sağlamış olacağız. Bu tesisin her gün üreteceği gaz, bugünkü gaz fiyatlarıyla yaklaşık 10 milyon dolarlık bir mali büyüklüğe tekabül ediyor. Bu yüzer üretim platformunun ekonomimize yıllık 3,5 milyar dolarlık bir katkısı olacak.” diye konuştu.

Habervitrini12496 Görüntüleme
İstanbul Havalimanı'nın 4. ana pisti yarın hizmete alınacak
Ekonomi
#Spor#haber#Kültür Sanat

İstanbul Havalimanı'nın 4. ana pisti yarın hizmete alınacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın 4. ana pistini yarın hizmete açacaklarını bildirdi.

Habervitrini11699 Görüntüleme
Kartlı ödemeler ağustosta 3 trilyon liraya dayandı
Ekonomi
#Spor#haber#Kültür Sanat

Kartlı ödemeler ağustosta 3 trilyon liraya dayandı

Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla ağustos ayında yapılan ödemelerin toplam tutarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39 artarak 2 trilyon 990,4 milyar liraya ulaştı. | Anadolu Ajansı

Habervitrini13552 Görüntüleme
SPK, 7 şirketin fonlarını alım ve satıma kapattı
Ekonomi

SPK, 7 şirketin fonlarını alım ve satıma kapattı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul piyasalarında yaşanan gelişmelerin ardından yatırım fonları ve kredili işlemlere yönelik dikkat çeken kararlar aldı. Kurul, alınan kararların sermaye piyasalarının güvenilir, şeffaf ve istikrarlı bir ortamda işlemesini sağlamak ve yatırımcıların hak ve yararlarını korumak amacıyla hayata geçirildiğini bildirdi.

Habervitrini12217 Görüntüleme