Eğitim
  • 30.4.2010 16:16

HAKKARİ YİNE SONUNCU

Bazı öğrenciler başarısızlığı yeteri kadar eğitimin verilmemesi ve kalitesiz öğretmenlerin gönderilmesine bağlarken, bazıları ise bölgeye karakol yerine okul, asker yerine öğretmen gönderilmesini istedi. Vali Muammer Türker ise, "Meydana gelen toplumsal olaylardan dolayı kepenkler kapandığı gibi öğrenciler de ders işleyemez oldu" dedi.

Hakkari Atak Çaba Dershanesi Rehberlik öğretmeni Murat Bayram, bugünkü sınav sonuçlarına bakıldığında yine Hakkari'nin son sıralarda göründüğünü belirtti. Bu son sırada olmasının belli başlı bazı sıkıntıları olduğunu belirten Bayram, yıllardır bazı temel problemlerin ise halen çözülemediğini söyledi. Bayram,"Bu yıl özelikle valiliğin (SUDES ) projesi bir nebzede olsa katkısı oldu. Problemlerden bir tanesi öğrenci son bir yılda dershaneye geliyor. Bir yıllık yükü dershane ile kapatmaya çalışıyor bu da yeterli olmuyor. Genel olarak liselerimize baktığımız zaman ciddi oranda öğretmen sıkıntısı var.

Dershaneye gelen bu sıkıntıları öğrencilerde görüyoruz. Birde okullarda ek ders karşılığı çalışan öğretmenlerin yetersizliği var. Şunu da belirtmekte yarar var Hakkari'yi son iki üç yılla karşılaştığımız zaman ciddi bir ilerleme ve başarı görünüyor. Bundan 3 yıl öncesinde Hakkari'de 100 öğrenci giderken şuan ise 500 öğrenci gidiyor. Buda dershanelerin başarısından geçiyor" dedi. Final Dershanesi Korucu Temsilcisi Fikret Erik, son sıralarda olduğumuzu söylemek istemiyoruz 2 basamak yükselmişiz dedi. Erik,"Eğitim sabır işidir. Bunun sorunu temel sorunları ile ilgili ve eğitimin çarpıklığı ile ilgilidir" dedi.

Sınavları kazanamayan bazı öğrencilerde sınav ortamı ile geç tanıştıklarını belirttiler. Öğrenciler," Bizler sınav ortamı ile geç tanışıyor. Lisede mezun olduktan sonra 3 yıl sonra dershaneye gidebiliyor. Çalışmayı da liseyi bitirdikten sonra öğreniyor. Bizleri il dışına sınavlara gönderiyorlar 3 gün boyunca yollarda gidiyoruz bu da bizi tabi ki etkiliyor. Sınavlarımız kötü geçti. Bu Hakkari'nin kaderi değil hükümetin suçudur. Devlet eğitim yatırımı yapmıyor. Karakol yatırımı yapıyor. İyi öğretmen göndermiyor. Karakol yerine okul, asker yerine öğretmen gönderse artık son sıralarda kurtulmuş olacağız" şeklinde konuştular. Bazı veliler ise Hakkari'ye tecrübesiz öğretmenler gönderildiğini belirterek, dolayısıyla bu öğretmenlerin öğrencilere de bir şeyler veremediğini ifade ettiler. Kameraya konuşmak istemeyen İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut ise, Hakkari'nin son sırada yer almasını sosyal ve çevresel faktörler, öğrencileri ders çalışma ortamların yetersizliğine bağladı.

VALİ: ''YGS'DEKİ BAŞARISIZLIĞIN NEDENİ HUZURSUZLUK''

Hakkari Valisi Muammer Türker, Hakkari'nin Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) son sıralarda yer alması ile ilgili olarak, ''Son sıralarda yer almamızda huzuru kaçıran olayların da etkisi vardır'' dedi.
Vali Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hakkari'nin başarı sıralamasındaki yerine çevresel ve sosyal boyutuyla bakılması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
''Bu sadece öğretmenlerle başarılacak bir iş değil. Öğrencilerin de çalışarak yeterli başarıyı göstermesi gerekmektedir. Öğrencilerimizin ders çalışacak bir ortamı yok. Aynı zamanda evlerinde de böyle bir ortamı bulamayan öğrenciler var. Ortam sıkıntılı. Son sıralarda yer almamızda huzuru kaçıran olayların da etkisi vardır.''
Hakkari'de eğitim seviyesinin artması için çalışma yürüttüklerini anlatan Türker, ''Biz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) katkılarıyla 1500 öğrenciyi, ücretsiz olarak dershanelere yerleştirdik'' diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Bulut ise Hakkari'nin YGS'de son sıralarda yer almasının arzu edilen bir durum olmadığını ifade ederek, bu durumun öğrenci bazında değil, bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.
Kentte zaman zaman yaşanan olumsuz olaylar sırasında dershanelerde eğitim verilemediğini, bunun da başarıyı etkilediğini anlatan Bulut, Hakkari'nin her yıl sınavlarda son sıralarda yer almasının üzüntü verici bir durum olduğunu söyledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER