Gündem
  • 7.12.2021 16:58

Hale bak!.. Evrim teoirisine inanan felsefeci Prof. Dr. Teoman Duralı'ya muhafazakarlar sahip çıktı

Darwin'in Evrim Teorisini benimseyen ve yaşamı boyunca bunu Müslüman çevrelerde kabul ettirme gayretindeki Prof. Dr. Teoman Duralı, dün hayatını kaybetti. Duralı 74 yaşında vefat etti, ardında iki çocuk bıraktı.

Arkasından övgüler gelince Ebubekir Sofuoğlu şöyle yazdı;

Ölmüş bir insanın arkasından kötü konuşacak değiliz ama yalancı şahitlik yapacak da değiliz. Musalladaki Duralı'yı evrimci bilirdik. Ezik Muhafazakar camia o kadar zavallı ki. Rabbimin, yaratma sıfatına rağmen Evrim iftirasına inanan Duralı'yı kendi aydını zannedebiliyor.

Prof. Dr. Teoman Duralı vefat etti

Duralı Evrim Teorisini felsefe ve biyoloji okurken benimsemiş, felsefe, evrimcilik ve muhafazakarlığı karıştıran bir yaklaşımı benimsemişti. Her ne kadar dindar kanatta bilinse ve Kemalist harf devrimini eleştirse de Cumhuriyet dönemi Türk aydınının 'fikir ithalatçılık' geleneğinin bir devamıydı.

Teoman Duralı - Biyografya

Selanikli CHP milletvekili baba

Merhum profesör, Selanik'te doğmuş Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak milletvekili mühendis bir babanın ve Alman bir annenin çocuğuydu. Babasının milletvekilliği ve idarecilik yaptığı Zonguldak'ta doğdu. Uzun yıllar yurt dışında yaşadı. Evlendiği eşi Fransızdı.

Duralı orta eğitimini TED Ankara Koleji'nde, lisans, yüksek lisans, doktora derecelerini İstanbul Üniversitesi'nde tamamladı.

Teoman Duralı'ya doktora sonrası NATO bursu verildi, evrimsel biyolojiyle felsefeyi bütünleştirmek için biyoteknoloji eğitimi aldı. Ardından ABD Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nde burs alarak bir süre kaldıktan sonra profesör oldu.

Kariyeri ve çalıştığı yerler

Teoman Duralı, zamanında eski başbakan Ahmet Davutoğlu ve eski YÖK başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın da bulunduğu, küresel elitlerin faiz sistemini Müslüman dünyaya 'İslami Finans' adıyla entegre edecek kadroları yetiştirmek amacıyla kurdukları Malezya'daki Uluslararası İslam Üniversitesi'nde felsefe hocalığı yaptı. Türk Milli Eğitim politikalarını belirleyen ABD Fulbright komitesinde de üyelik yaptı.

Duralı son dönemde Kırklareli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığı, İbn Haldun Üniversitesi Felsefe Bölümü başkanlığını yürüttü. İstanbul ve Medeniyet üniversitelerinde misafir hocalık yaptı. Duralı, Cumhurbaşkanlığı Bilim Politika Kurulu üyesi atandı ve Cumhurbaşkanlığından bu yıl "kültür ve sanat büyük ödülünün" sahibi oldu. TRT2'de fikirlerini paylaştığı bir program yapmaktaydı.

Teoman Duralı'nın şiir derlemesi, dil ve tarih konusunda çalışmaları da vardı. Ana dilleri Almanca ve Türkçe dışında pek çok Avrupa dilini ve Malay dilini anlıyordu.

Dün gece hayatını kaybeden Prof. Dr. Teoman Duralı'nın Türk kültür yaşamında kalıcı mirası, dindar çevrelerde Neo-Darwinist Evrim Teorisi'ni savunulabilir hale getirme ve Avrupa felsefesini saygınlaştırma konusunda gayretleridir. Akademisyen sık sık kitaplarının toplumu dönüştüremediği ve kitaplarını gömmek istediğini belirtse de belirli bir etki yaptı ve evrimci ilahiyatçılara yol açtı.

Evrim savunuculuğunda politik bir söylemi seçti

Duralı konuşmalarında ve kitaplarında asla kesin olarak Evrim vardır ya da yoktur dememiş,  Müslüman kesimin tepkisinden kaçacak şekilde muğlak bir söylem seçmiştir. Darwin'in de hataları olduğu, teorinin yanlışlanamayacağı için tam teori denemeyeceğini ifade etmiştir. Bununla birlikte yerinin Evrimciler arasında olduğu, Evrim'in kesinkes bilimsel bir gerçek olduğu yanılgısını savunmasıyla açıktır.

Teoman Duralı, Evrim olmadan biyoloji anlatılabilir mi sorusuna net biçimde "Anlatılamaz. Biyoloji yapıyorsak evrimi kullanmak mecburiyetindeyiz. Evrimi ele almadan işleyebileceğimiz tek biyoloji konusu anatomidir. Fizyoloji, genetik mutlaka evrime dayanır." kesin yargısıyla Evrim'in bilimin tartışılmaz bir sonucu olduğunu savunmuştır. (1) Oysa bu doğru değildir. Evrimcilik biyolojinin içine sonradan monte edilmiştir. Genetik bilmi Gregor Mendel tarafından Evrim Teorisi'nin yanlışlığını kanıtlamak amacıyla ortaya konmuş ve bu nedenle uzun süre hakim çevrelerce rafa kaldırılmıştır.

Duralı, "Balıklardan amfibilere geçildiğini artık tartışmanın alemi yok" diyerek Evrim'in tartışılmaz olduğuna inancını vurgulamaktadır. (2) Oysa balıklardan amfibilere geçilmesi bilimsel olarak mümkün değildir. Bu, bir televizyonun kendi kendine MR cihazına dönüşmesi kadar olanaksızdır. Akademisyen bir yandan da "Biyolojinin işleyişi Evrim Teorisi'ne dayalıdır. Evrim biyolojinin kaçınılmaz bir parçasıdır. Kaçınamazsınız Evrim görüşünden biyoloji yaparken." diyerek (3), "Darwin'in varsayımına bir alternatif geliştirilmiş değildir" (4) vurgusunu yaparak bilimsel düşünce içinde Evrim'in kanıtlanmış olduğu yalanını özellikle muhafazakar kesime sokmaya çalışmıştır. Duralı diğer yandan hemen bütün eğitimlerinde Darwin'in Beagle gemisiyle yaptığı seyahatteki (çoğu ırkçı ve bugün cahilce) düşüncelerini ve sözde keşiflerini, kendi ifadeleriyle uzun uzun anlatmaktadır. (5)

Kısaca özetlemek gerekirse merhum akademisyen Dinle Bilimin ilgisiz konular olduğunu, ikisi arasında "hayat kadar geniş bir boşluk olduğu", Evrim Teorisi'nin felsefede bazı sorunlar içermesine rağmen kanıtlanmış bilimsel bir gerçek olduğu hatalı inancını savunmaktadır. Ancak bunu pek çok Evrimci gibi doğrudan cepheden değil muğlak ifadeler, uzun uzadıya anlatımlar ve İslam Evrim'i reddetmez, Din ve Bilim ayrı konulardır, Evrim Bilimseldir örgüsüyle kişilerin kendiliğinden çıkarımına yönelik vermektedir.

Cenaze namazı ve defni

Teoman hocanın cenazesi İstanbul Fatih Camiinde öğle namazını müteakip kılınacağı bildirildi. Devlet erkânı ve muhafazakar aydın çevrelerden büyük katılımın beklendiği protokol cenaze namazı ardından Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödüllü merhum yazar, Tevfik Fikret, Tanpınar, Orhan Veli, Atilla İlhan, Özdemir Asaf gibi kültür-sanat insanlarının medfun olduğu Bebek Âşiyan mezarlığında toprağa verilecek.

Çevrimiçi kaynaklar

(1) https://www.haberturk.com/prof-teoman-durali-evrim-teorisi-islam-la-celismez-1634697 17.9.2017 00:04:34

(2) Büyük Sorular - 7 Ekim 2018 (Evrim Teorisi İslam ile çelişir mi?)
https://www.youtube.com/watch?v=pfWI5SuaaeI&ab_channel=Habert%C3%BCrkTV 1:38:15

(3) https://www.youtube.com/watch?v=5TxtsjVzdng&t=274s&ab_channel=TeomanDural%C4%B1
Prof. Dr. Teoman Duralı - İskele Sancak / Evrim Teorisi (1/3) 1:05:28

(4) https://www.youtube.com/watch?v=mPfHQV2jQNQ&ab_channel=TeomanDural%C4%B1 00:01:43

(5) https://www.youtube.com/watch?v=-M6RArXgVVc&ab_channel=TeomanDural%C4%B1 00:26:29

https://www.uyananinsan.com/

Güncellenme Tarihi : 8.12.2021 10:24

İLGİLİ HABERLER