Gündem
  • 12.5.2025 21:07

Hamas, Amerikalı rehine Edan Alexander'ı 580 gün sonra bıraktı

Hamas, Amerikalı rehine Edan Alexander'ı 580 günden fazla esaret altında tuttuktan sonra serbest bıraktı

Başkan Donald Trump, Alexander'ın serbest bırakılmasını 'harika bir haber' olarak nitelendirdi

Hamas, Gazze Şeridi'nde 580 günden fazla esaret altında kalan son Amerikalı rehineyi pazartesi günü serbest bıraktı . 

Fox News'e konuşan İsrailli bir yetkili, 21 yaşındaki ABD-İsrail çifte vatandaşı Edan Alexander'ın İsrail Savunma Kuvvetleri'ne bağlı özel bir birim tarafından karşılandığını ve Reim'deki ilk kabul merkezine götürüleceğini, burada IDF Tıbbi Kolordusu personeli tarafından ön tıbbi ve psikolojik değerlendirmeden geçirileceğini söyledi. 

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun ofisi yaptığı açıklamada, "İsrail Hükümeti, Hamas esaretinden geri dönen IDF Astsubayı Edan Alexander'ı kucaklıyor" dedi. "Ailesi, ilgili makamlar tarafından güçlerimize yeniden katıldığı konusunda bilgilendirildi. İsrail Hükümeti, güvenlik teşkilatının tüm şubeleriyle birlikte, onun yeniden entegrasyonuna yardımcı olacak ve kendisine ve ailesine destek olmaya devam edecektir."

Başkan Donald Trump, Alexander'ın serbest bırakılmasının ardından Truth Social'da "Harika anne-babasını, ailesini ve arkadaşlarını tebrik ediyorum!" yazdı.

Hamas bir bildiride, "El-Kassam Tugayları, ABD yönetimiyle yapılan görüşmelerin ardından, Amerikan vatandaşı İsrail askeri Edan Alexander'ı serbest bıraktı," dedi. "Bu, arabulucuların ateşkes sağlama, sınır kapılarını açma ve Gazze Şeridi'ndeki halkımız için yardım ve kurtarmanın girişine izin verme çabalarının bir parçası olarak geliyor."

Dışişleri Bakanı Marco Rubio Pazartesi günü Trump'ın "yurt dışında tutuklu bulunan her Amerikalının serbest bırakılması için mücadele ettiğini" ve "Bu çatışma sona erene ve tüm rehinelerimiz eve dönene kadar durmayacağız" dedi. Serbest bırakıldığı haberi yayılırken, Alexander'ın memleketi Tenafly, New Jersey'de toplanan kalabalık alkışlarla coştu.

Palisades'teki Kaplan JCC'nin geçici CEO'su Sue Gelsey, Fox News'e Tenafly şehir merkezinde yaklaşık 3.000 kişinin toplandığını, bazılarının sabah 5 gibi geldiğini söyledi.

Pazartesi günü Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etmek üzere Washington'dan ayrılması planlanan  Trump , Alexander'ın serbest bırakılmasından önce bunun "harika bir haber" olduğunu söylemişti.

Tel Aviv'deki Rehineler Meydanı'nda Edan Alexander'ın serbest bırakılması öncesinde halk sevinç gösterileri düzenliyor ve pankartlar taşıyor.

İnsanlar, Edan Alexander'ın 12 Mayıs 2025'te serbest bırakılmasının beklenmesi öncesinde Tel Aviv'deki Rehineler Meydanı'nda tezahürat ediyor ve pankartlar tutuyor. (Alan Gilboa/Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu)

İsrail, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun pazartesi günü Trump'ın Ortadoğu özel temsilcisi Steve Witkoff ve ABD'nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee ile bir araya geldiğini söyledi. Netanyahu daha sonra bugün Trump'ı arayarak Alexander'ın serbest bırakılmasındaki yardımlarından dolayı teşekkür etti.

Alexander'ın ailesi, Kayıp Kişiler ve Rehineler Karargahı'ndan atanmış memurları eşliğinde Re'im tesisinde onu bekleyecek. İlk buluşmanın ardından Edan ve ailesi, devam eden bakımları için Tel Aviv'deki Ichilov Hastanesi'ne hava yoluyla nakledilecek, yetkili ayrıca Fox News'e söyledi. 

New Jersey'nin Tenafly kentindeki kalabalık, Edan Alexander'ın Hamas tarafından esaretten serbest bırakılmasının beklendiğini sevinçle karşılıyor.

Edan Alexander'ın memleketi olan New Jersey'deki Tenafly'de kalabalık, beklenen tahliyesinin yaklaşmasıyla tezahürat ediyor. (Fox News)

Bir IDF askeri olarak Alexander'a ayrıca askeri profesyonellerin kolaylaştıracağı tıbbi, psikolojik ve lojistik yardım da dahil olmak üzere kapsamlı bir destek çerçevesi sağlanacak. 

Hamas, ilk olarak Pazar günü İskender'i serbest bırakacağını iddia etti. 

Edan Alexander'ın ailesi serbest bırakılmaya tepki gösterdi

Alexander'ın annesi Yael, Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Oğlunuzun kaderinin ne olduğunu bilmemenin verdiği büyük üzüntü ve acıyı hissediyorum.  

"Uyuyamıyorum. 580 gün geçmiş olmasına rağmen 7 Ekim'de sıkışıp kaldım. Anneler Günü'nü çok severdim. Hepimiz şehre özel bir restorana giderdik ve çocukların bu günde bana mektup yazmaları konusunda ısrarcıydım. Bu kabus başladığından beri hiçbir şeyi kutlayamadım," diye ekledi. 

 

Trump, Edan Alexander'ın fotoğraflarını gösterdi

Tenaflym'de büyüyen Alexander, 18 yaşında İsrail'e taşındı ve IDF'nin Golani Tugayı'nda gönüllü olarak askerlik hizmetine katıldı. Büyükanne ve büyükbabasıyla Tel Aviv'de ve Kibbutz Hazor'da yaşadı ve burada yalnız askerlerden oluşan bir grubun parçasıydı. 

7 Ekim sabahı kaçırıldı - üste kalması gerekmeyen bir cumartesi günü. Annesi yurtdışından ziyarete gelmişti ve birçok yalnız asker gibi hafta sonu için eve gitme seçeneği vardı. Asker arkadaşlarını nöbet görevinde yetersiz personelle bırakmak istemediği için kalmayı seçti. 

Rehine Yonatan Samerano'nun annesi Ayelet Samerano, pazartesi günü yaptığı açıklamada, bir önceki günün Anneler Günü olduğunu ve "[d]ünyanın dört bir yanındaki annelerin çocuklarıyla birlikte kutlama yaptığını" söyledi.

İsrail'in Tel Aviv kentindeki Rehineler Meydanı'nda toplanan halk, İsrail asıllı Amerikalı Edan Alexander'ın serbest bırakılmasının beklendiğini söyledi.

İsrailli-Amerikalı Edan Alexander'ın 12 Mayıs 2025'te serbest bırakılmasının beklenmesinin ardından İsrail'in Tel Aviv kentindeki Rehineler Meydanı'nda toplanan insanlar. (Alan Gilboa/Rehineler ve Kayıp Aileler Forumu)

FOX NEWS UYGULAMASINI ALMAK İÇİN TIKLAYIN 

"Ancak benim için - ve 59 rehinenin diğer anneleri için - bu sadece bir başka kabus günüydü. Evet, Alexander ailesi için mutluyum. Sonunda oğulları Edan'a kavuşacaklar. Bu ilerleme için Başkan Trump ve Steve Witkoff'a teşekkür ediyorum," diye ekledi. "Ancak Başkan Trump - lütfen durma. Bu sadece ilk adım. Sonuncusunu da eve getirmek için ne gerekiyorsa yap. Diğer 58 rehinenin zamanı kalmadı. Cehennemdeler. Yaşayanlar her an öldürülebilir. Ölenler - bedenleri sonsuza dek kaybolabilir. Hepsi eve dönmeli."

Güncellenme Tarihi : 12.5.2025 21:19

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa