Ekonomi
  • 22.7.2009 12:23

"HARCAMA ÇEKİ VERİLSİN"

Açıklamada, iktidarın küresel krize karşı ekonomik tedbirleri zamanında ortaya koyamadığı ve ekonomik paketlerle de krizin hızını kesemediği öne sürüldü. Krizin en ağır yaşandığı ülkeler sıralamasında, Türkiye'nin dünyada 3. sırada olduğu savunularak, 2009'un ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 13,8'lik küçülmenin 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana Türkiye ekonomisinde yaşanan en olumsuz sonuç olduğu iddia edildi.

Kriz ortamında pek çok sektörde küçülme yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, ihracatta düşüşün yüzde 30'u aştığı ve dolar bazında ülke ekonomisinin değer kaybının yüzde 29 olduğu ifade edildi.
Açıklamada, 2009'da 10 milyar TL olarak öngörülen bütçe açığının revize edilerek 50 milyar TL'ye çıkarıldığı belirtilerek, ''Uzmanlar bu yıl sonunda bütçe açığının 60-70 milyar TL olacağını tahmin etmektedir'' denildi.

Son 1 yılda, 1 milyon 250 bin sigortalının işini kaybettiğine ve işsizlik oranının yüzde 16'nın üzerine çıktığına dikkat çekilerek, genç işsizlerinin oranının yüzde 30'u aştığının belirtildiği açıklamada, resmi işsiz sayısının 3 milyon 600 bini aştığı kaydedildi. Bu rakamın mevsimlik tarım işçileri de eklendiğinde 5,5 milyonu bulduğu savunuldu.

Hükümetin, hazırladığı ekonomik paketlerle 'işverenleri sevindirirken, dar ve sabit gelirlere musluğu kapatarak bedel ödettiğinin'' ileri sürüldüğü açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Vergi ve fonlara yapılan fahiş artışlardan anlaşılan, hükümet krizin faturasını dar ve sabit gelirlilerin sırtına yüklüyor. Özellikle ekonomik krizin vatandaşlarımız üzerindeki etkisinin azaltılması ve üretim maliyetlerinin düşürülmesi için akaryakıt fiyatlarında indirim yapılması beklenirken, vergi ve harçlara fahiş oranlarda zam yapılarak benzin fiyatlarının yüksek tutulması, krizin faturasının vatandaşlarımızın omuzlarına yüklendiğinin en önemli işareti olmuştur.

Ülke ekonomisinde yaşanan bu gelişmeler toplumu bunalıma sürüklemiş, patlama noktasına getirmiştir. Ülkemizin en önde gelen sosyolog ve psikologlarının ifadesiyle her dört kişiden biri psikolojik sorunlar yaşıyor.

Krizden çıkışın öncelikli yolu Türkiye Kamu-Sen'in önerisi olan, emekliye, memura ve asgari ücretliye her ay 200 TL harcama çeki verilmesi, iç piyasanın canlandırılmasının sağlanması ve bu uygulamanın bir yıl boyunca sürdürülmesidir.''

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:09

İLGİLİ HABERLER