Gündem
  • 15.5.2013 14:56

"Hatay’ı Reyhanlı’yı iyice ateşin içine atma”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, “Sayın Başbakan diline sahip çık, tehlikeli bir konu üzerinde Hatay’ın, Türkiye’nin sabrını zorlama. Kışkırtıcılık yapıp, Hatay’ı Reyhanlı’yı iyice ateşin içine atma” dedi.
Koç, CHP’nin Hatay milletvekilleri Mevlüt Dudu ve Mehmet Ali Ediboğlu ile birlikte Reyhanlı’daki saldırılara ilişkin TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi yurttaşlarını ateşin içine attığını savunan Koç, “İşin sorumluların arıyorlar. Kendi politikalarına dönük hiçbir şey yapmıyorlar. Başbakan ve yanındaki bakan kalabalığı özeleştiri yapmıyor” ifadelerini kullandı.
CHP’nin hükümetin Suriye politikalarına yönelik eleştirilerine, karşı taraftan demogojik cevaplar verildiğini belirten Koç, “Ne olduğunu belli olmayan güruhlara silah verirseniz, sınır güvenliğini kaldırırsanız, bugünkü felakete davetiye çıkarırsınız” diye konuştu.
Koç, Suriye halkının huzur ve kardeşliğinden yana olduklarını ifade etti. Reyhanlı’da yaşananların ardından Alevi-Sünni kavgasının çıkarılmak istendiğini savunan Koç, şunları söyledi:
“Dün bir TV kanalında söylene bir acı ifade var; ‘Hatay’daki Alevi doktorlar, Suriyeli olanlara kötü davranıyorlar, yanlış tedavi ediyorlar, sakat bırakıyorlar, Hatay’daki eczaneler ilaç vermiyorlar’ gibi astı astarı olmayan, temelsiz son derece vahim, kışkırtıcı ifadelerde bulundular. Kimden cesaret alıyor bu bağnazlar? Bizzat Başbakan’dan cesaret alıyorlar. Bizzat kendini bilmez Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarından cesaret alıyorlar. Bu açıklamalarla Hatay’da bir kıvılcım ateşlenmeye çalışılıyor. Hatay’ın iç huzuru bu tarz yaklaşımlarla sabote edilmeye çalışılıyor. Anladık Başbakan panikte, korkuyor inadından vazgeçmiyor. Ancak mezhep temeli çok tehlikeli bir kışkırtmayı Başbakan’ın kullanmaması gerekiyor. Sayın Başbakan diline sahip çık. Sayın Başbakan haddinin sınırlarını aşma. Aklına başına topla. Tehlikeli bir konu üzerinde Hatay’ın, Türkiye’nin sabrını zorlama. Kışkırtıcılık yapıp, Hatay’ı Reyhanlı’yı iyice ateşin içine atma. Ne yaparsan yap Hatay’ı karıştıramayacaksın. CHP’yi ve Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nu hazırladığın karanlık emellerine hiçbir zaman alet edemeyeceksin” dedi.
Basın toplantısında hükümete sorular yönelten Koç, “Araçlar Suriye’den mi girdi yoksa MİT’in işaret ettiği gibi Ankara, Konya’yı dolaşıp mı Reyhanlı’ya gitti? Reyhanlı’nın nüfusunun yarısını Suriyeli sığınmacılar oluşturuyordu. Patlama anında sokakta bir tek Suriyeli sığınmacı yoktu. Bu sığınmacılar Reyhanlı’yı nasıl terk etti? Ortada, Uludere, AK Parti Genel Merkezi ve Adalet Bakanlığı’na saldırı henüz aydınlatılmamışken, bakanların bu konuda birkaç saat içinde yaptıkları açıklamalar hangi istihbari bilgilere dayanıyor?” dedi.
Bir gazetecinin MİT ve Emniyet arasındaki bir kopukluk olduğu yönündeki Başbakan Erdoğan’ın açıklamasını anımsatması üzerine Koç, “Başbakan eliyle sol kulağını göstermiştir. İkisi arasında bir kopukluk olduğu dolaylı da olsa söylemiştir. Sanki özellikle yapılmış gibi bir durum var gibi. Emniyet ve MİT arasında güç kavgasından kaynaklanıyor” dedi.
(İHA)

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:18

İLGİLİ HABERLER