Gündem
  • 27.3.2009 01:21

'HAVADAN ARAMAYA SABAH YENİDEN BAŞLANACAK!..'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BBP lideri Yazıcıoğlu'nun içinde bulunduğu helikopterin düşmesiyle ilgili havadan tarama çalışmalarına sabah saatlerinden itibaren devam edileceğini belirtti.

Show TV'de yayınlanan "Akşam Yazarları Başbakan'a Soruyor" programına konuk olan Başbakan Erdoğan, BBP lideri Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopterin düşmesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kazayı Tokat mitingi sırasında öğrendiğini belirten Erdoğan, ilk anda gelen bilgilerin farklı olduğunu, kendisine yaralı oldukları şeklinde bilgi gelince, miting meydanında bu şekilde duyurduğunu ve Yazıcıoğlu ile beraberindekilere Allah'tan şifalar dilediğini ifade etti.

Mitingden ayrıldıktan sonra İçişleri Bakanı Atalay'ın ve Kahramanmaraş Valisi'nin son durumun söylendiği gibi olmadığını ve henüz arama çalışmalarının devam ettiğini söylediğini hatırlatan Erdoğan, çalışmaların dün akşamdan itibaren yoğun şekilde başladığını ifade etti.

Gerek arazi koşulları, gerekse mevsim koşullarının çok ağır olduğunu kaydeden Erdoğan, "Bugün araziyi bizzat kendim de görünce, 3 bin 300 rakımın olduğu Toros dağlarının uzantıları orada. Öbür taraftan tabii kar, tipi yüksek rakımda mevcut. Bir de aşırı sis. Tabii bunlar helikopterin uçuşunu, hatta termal kamerası olan Genelkurmayımızın helikopterleri bile orada çok ağır koşullarda çalışma yaptılar" dedi.

Dün akşam beklenen neticelerin alınamadığını ve emniyete ait 3 helikopterin de bölgede devreye girdiğini vurgulayan Erdoğan, "Tüm bu arama çalışmaları gece saat 01.00'a kadar devam ettikten sonra bu sabah erken saatlerde çalışmalara tekrar başlandı" şeklinde konuştu.

Bölgeden ayrıldığı sırada İçişleri Bakanı Atalay'ın, Kahramanmaraş Valisi ve Muhsin Yazıcıoğlu'nun kayın biraderi olan Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil'in orada olduğunu hatırlatan Erdoğan, TBMM Başkanı Toptan'ın da Tunus'tan geldiğini belirtti.

Sabah saat 04.30-05.00 sıralarında helikopterlerle tarama çalışmalarına devam edileceğini kaydeden Erdoğan, "Bu arada tabii AKUT olsun, Sivil Savunma olsun, bunların da destekleri var. Onlar da çalışmalarını sürdürüyor. Biran önce ulaşmak ve kendilerine kavuşmanın gayreti içindeyiz" dedi.


Bir soru üzerine sinyalle ilgili olarak 3-4 tezin ortaya atıldığını belirten Erdoğan, "Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyon'daki arkadaşlar, iletişimdeki arkadaşlar, onları söyledikleri şu; bu sinyal ya bir sert çarpma olur bununla devreye girer veya pilot işi kumanda eder, bununla devrededir. Ama burada görünen o ki ya burada aşırı bir kar var oraya iniş yaptı. Hani bir hava yastığına düşer gibi. Burada sinyal devreye girmedi veya bir durum daha var; bu sinyal arızalıydı; bundan dolayı devreye girmedi" şeklinde konuştu.

Düşen helikopterin güçlü bir helikopter olmadığını dile getiren Erdoğan, "Bir defa tek kanadı olan bir helikopter ve helikopterde tabii 6 kişi. Mesela bu seçim kampanyasında çalıştığımız helikopterlerde şuanda biz de 6 kişiyle biniyoruz ama tek değil dörtlüdür kanatları. Ve güçlü helikopterler. Bu güçlü helikoptere rağmen mesela ben geçen gün Bolu mitingine gittim. Kaynaşlı'dan öteye pilotlar, 'Buradan geçemeyiz, çünkü siz bize lazımsınız, biz bu riski göze alamıyoruz. Çünkü aşırı bir sis tabakası var ve bunu geçme riskine biz giremeyiz' dediler.

Kaynaşlı'da indik, ben oradan arabayla geçtim. Aynı şeyi daha önce mesela Yozgat, Çorum olayında yaşadım ki Skorsky gibi güçlü bir helikopterle gidemedik" diye konuştu.

Kazada 'bir ihmal olduğu' konusuna katılmadığını belirten Erdoğan, böyle bir şeyin olmadığını, eldeki bütün teknik imkanların hepsinin kullanıldığını ifade etti.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:46

İLGİLİ HABERLER