Gündem
  • 28.9.2011 15:29

HAYRÜNNİSA GÜL: ÜLKEMİZE YAKIŞMIYOR

Ordu Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen etkiliğe katılmak üzere Ordu'ya gelen ve büyük ilgi gören Cumhurbaşkanı eşi Hayrünnisa Gül, Vali Orhan Düzgün ve eşi Gül Düzgün tarafından karşılandı. Sinema, sanat, spor, eğitim, kültür, medya ve akademisyen camiasından birçok ünlü ismin de katıldığı etkilikte Hayrünnisa Gül, salona gelişinde alkışlarla karşılandı. Ordu Valisi Orhan Düzgün'ün konuşmasının ardından söz alan Gül, sözlerine bir sonbahar gününde, eşsiz doğası, adına nice dörtlükler yazılan dereleri, yaylalarıyla Karadeniz'in cennet köşesi Ordu'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek başladı.
Toplumumuzun her kesiminin kitapla ilişkisini güçlendirmek amacıyla üç yıl önce başlattıkları 'Konuşan Kitap Şenlikleri'nin 4.'sünün Ordu'da düzenlendiğini hatırlatan Gül, günümüzde milletlerin en büyük servetinin insan sermayesi olduğunu, bu nedenle, pek çok gelişmiş ülkenin milli gelirinin yüzde 10'unu insana yapılan yatırımlara ayırdığını vurguladı. Gül, "Biz de ülke olarak genç ve dinamik bir nüfusa sahibiz.
Bu nüfus potansiyelimizi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmenin ana unsuru olan insan sermayesine dönüştürebilmek için yeni nesillere kitap okuma alışkanlığı kazandırmak zorundayız. Çünkü okuyan, sorgulayan, okuduğundan sonuçlar çıkarabilen, bu sonuçları kendi hayatına ve çevresine uygulayabilen bir gençlik sorunun değil, çözümün parçasıdır hatta çözümün ta kendisidir" diye konuştu.

KİTAP OKUMADA ACI TABLO
"Bugün hepimizin bildiği bir gerçek var maalesef ülkemizde yeteri kadar kitap okunmuyor" diyen Gül, şunları söyledi:
"Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Türkiye'de her 4 kişiden yalnızca birinin kitap okuma alışkanlığı var. Toplumumuzun yaklaşık yüzde 32'si hiç kitap okumuyor. Gelişmiş ülkelerde yılda ortalama okunan kitap sayısı 20'den fazlayken bu sayı bizim ülkemizde sadece 7'dir. Bu hiç de ülkemize yakışan bir tablo değil. 'Türkiye Okuyor Kampanyası' ve 'Konuşan Kitap Şenliği'nin hayata geçirilmesinin arkasındaki sebep de bu zaten. Ne mutlu bize ki, büyük bir heyecanla yürüttüğümüz bu çalışmalara toplumumuz da aynı heyecanla cevap verdi.
Ülkemizin dört bir yanında adeta okuma seferberliği başlatıldı. Her gün yeni bir etkinlikle halkımız kitap okumaya teşvik ediliyor. Okuma yarışmaları düzenleniyor, hatta Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazanan okuma rekorları kırılıyor. Yapılan bütün bu çalışmalarla inanıyorum ki ülkemizdeki kitap okuma oranı her geçen gün yükselecektir."

"OKUMANIN YAŞI YOKTUR"
Toplumda kitabı sadece çocukların okuması gerektiği şeklinde yanlış bir algılama olduğunu, oysa kitabı sadece çocuklar ve gençlerin değil yetişkinlerin de okuması gerektiğini kaydeden Hayrünnisa Gül, "Okumanın yaşı yoktur. Anne ve babalar hep çocuklarının okumadığından, vakitlerini televizyon ya da bilgisayar başında geçirmelerinden dert yanarlar. Şimdi buradan değerli velilerimize sormak istiyorum; siz vaktinizin ne kadarını kitap okuyarak geçiriyorsunuz? Unutmayalım ki; her konuda olduğu gibi, çocuklarımıza okuma alışkanlığının kazandırılmasında da esas iş siz anne-babalara düşüyor. Sizler çocuklarınız için ilk ve en önemli modelsiniz. Bu nedenle çocuklarınızın kitap okumasını istiyorsanız önce sizler okumalısınız" şeklinde konuştu.

"TEKNOLOJİYİ DOĞRU KULLANALIM"
Çocuklara da seslenen Hayrünnisa Gül, "Kitaplarla olan dostluğunuzu sürdürün. Kitabı hayatınızın ayrılmaz bir parçası haline getirin. Her gün mutlaka okuyun. Okudukça nasıl geliştiğinizi en iyi siz göreceksiniz. Biliyorum gelişen teknoloji ve sizlere sunulan cazip ürünler daha çok ilginizi çekiyor. Bugün hemen her evde bilgisayar, internet var. Ama lütfen teknolojiyi de sadece oyun oynamak için kullanmayın. Bilgi edinmek, araştırmak için bilgisayarın size sağladığı imkanları iyi değerlendirin" dedi.
Gül, konuşmasının sonunda UNESCO'nun 2011 yılını Evliya Çelebi yılı ilan etmesi sebebiyle Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nden Karadeniz gezisinden bir bölüm okudu.
Gül, konuşmasının ardından Ordu il genelinde en çok kitap okuyan öğrenciyi ödüllendirdi. Gül, Durugöl İlköğretim Okulu öğrencisi Şefika Günen'in bir yılda 285 kitap okuduğunu öğrenince şaşırdı ve takdir etti. Hayrünnisa Gül, etkinlik kapsamında Ordu İl Kütüphanesin de bulunduğu binada okuma salonlarını ve sergileri gezdi. Ordu Çocuk Yuvasındaki yaş günü partisine de katılan Gül, Boztepe'de yenilen yemeğin ardından Ordu'dan ayrıldı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:39

İLGİLİ HABERLER