Ekonomi
  • 13.8.2018 00:32

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak KUR SAVAŞINI başlattı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak`tan önemli açıklamalarda bulundu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD'nin ekonomik saldırıları ile ilgili olarak "Piyasaları rahatlatacak aksiyon planları hazır." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ABD'nin ekonomik saldırıları ile ilgili olarak "Piyasaları rahatlatacak aksiyon planları hazır." dedi. Bakan Albayrk, "Kurlardaki tablonun ekonomik verilerle açıklanması mümkün değil. Bu çok net bir saldırının, sınamanın göstergesidir. Küresel finansal sistemin en büyük oyuncusunun başlattığı bu saldırı, tüm gelişmekte olan ülkelerde benzer durumu ortaya çıkarır." açıklamasında bulundu.

'Mevduatlara dokunulmayacak' şeklinde konuşan Bakan Albayrak şunları kaydetti;

MEVDUATLARA DOKUNULMAYACAK

"Yarın sabahtan itibaren piyasaları rahatlatmak amaçlı olarak kurumlarımız gerekli aksiyonları alacak ve bu konuda gerekli duyuruları piyasa ile paylaşacaklar.

Piyasaları rahatlatacak aksiyon planları hazır. Mevduatlara el konulmayacak, hesaplardaki dövizler TL'ye döndürülmeyecek.

BANKALAR VE BDDK İLE ÖNLEM

Bankalarımız ve BDDK ile beraber gerekli önlemleri hızlı bir şekilde alacağız.

NET SALDIRI GÖSTERGESİ

"Kurlardaki tablonun ekonomik verilerle açıklanması mümkün değil. Bu çok net bir saldırının, sınamanın göstergesidir. Küresel finansal sistemin en büyük oyuncusunun başlattığı bu saldırı, tüm gelişmekte olan ülkelerde benzer durumu ortaya çıkarır."

DOĞRUDAN BİR ABD BAŞKANI HEDEF ALDI

"Bugün yaşanan tabloda, ülkemizin parasının doğrudan bir ABD başkanı tarafından hedef alındığı böyle bir ortamda, Türk ekonomisine kırılganlık suçlaması yapmak art niyetliliktir."

PARA POLİTİKASI ÇOK ÖNEMLİ

"Para politikasındaki bağımsızlığın güçlenmesi için en önemli gördüğümüz konuların başında, para politikalarının güçlü mali politikalarla desteklenmesi geliyor. MB son kararında maliye politikalarının önemine atıfta bulundu. maliye politikalarıyla ilgili güçlü sürece gireceğiz."

GEREKİRSE MALİ KURAL UYGULAYACAĞIZ

Hedeflerimizi belirledik. Bütçe dışı giderler için taviz vermeyeceğimizi tüm ilgili kurum ve bakanlarımızla konuştuk. Bu hassasiyet için gerekirse hedeflenen göstergeler için Mali Kural uygulayacağız."

CARİ AÇIK

"Artık bir yatırım ve harcamayı değerlendirirken 3 soruya verdiği cevaba bakacağız. Teknolojik yada yüksek katma değerli üretim sağlıyor mu? İhracatı artırıyor mu? Cari açığı düşürüyor mu? Şimdi bu anlayış tüm ekonomi alanlarında hakim olacak.

TEŞVİK SİSTEMİ YENİDEN KURGULANACAK

"İhalelerde bu kurala neden uyulmadığını takip edeceğiz. Yerli firmalarımızın üretimine destek sağlamak ve az önce söylediğim üç alandaki katkılarını artırmak için teşvik sistemini de yeniden kurgulayacağız."

DÖVİZ HESAPLARINI TL’YE ÇEVİRMEK VEYA EL KOYMAK ASLA OLAMAZ

SON dönemlerde sıkça karşılaştığım soru şu oldu:

- Döviz hesaplarına el konulması ya da TL’ye çevrilmesi söz konusu mu?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, da bu konuyu açtı:

- Sürekli kamuoyunun gündemine bazı iddialar geliyor. Mevduatların TL’ye döndürülmesi yada el konulması gibi çok ileri iddialar.

“Bakın çok net söylüyorum” diyerek sürdürdü:

- Mevduatlara el konulmayacak. Hesaplardaki dövizler TL’ye döndürülmeyecek. Ama bu dedikoduları ve yalanları ortaya atanlarla hukuki mücadele sonuna kadar yürütülecek.  Yasal işlem başlatılacak.

Güncellenme Tarihi : 13.8.2018 00:25

İLGİLİ HABERLER