Yaşam
  • 30.7.2008 14:39

HEMŞİN'İ KARIŞTIRAN İDDİA!

Rize'de düzenlenecek olan 3.Yeşil Yayla Festivali'ne Ermeni dernekleri ile bağlantılı olduğu ileri sürülen The Christensen Fund adlı ABD'li bir derneğin sponsor olması festivalin yapılacağı Hemşin ilçesini ayağa kaldırdı. Festivalde, "Hemşinliler Ermenidir" propagandasının yapılacağını öne süren yöre halkının Kaymakamlığa dilekçe vermesi sonrasında festivalin Hemşin bölümü iptal edildi.

Merkezi İstanbul'da bulunan Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği'nin, 1-3 Ağustos tarihleri arasında 3. sünü düzenleyeceği, Yeşil Yayla Festivali'ne, merkezi ABD'nin San Fransisco kentinde bulunan The Christensen Fund adlı derneğin sponsor olması tepkilere yol açtı. Derneğin Ermeni diasporasıyla bağlantılı olduğunu öne süren Hemşinliler, topladıkları imzalarla Kaymakamlığa başvurdu. Festivalde Ermeni türküleri söyleneceği, Hemşinlilerin Ermeni olduğunun iddia edileceği gerekçesiyle Kaymakamlığa dilekçe veren vatandaşlar, festivalin Hemşin'de yapılmasına karşı çıktı. Festivalin yapılacağı Hemşin'in Kantarlı köyü Çüpendüzü mevkiindeki vatandaşların da arazilerinin kullanılmasına izin vermemesi üzerine festivalin Hemşin ayağı iptal edilerek, Fındıklı ilçesine kaydırıldı. Ancak Fındıklı ilçesinde de benzer tepkiler verilmeye başlandığı öğrenildi.

"Siz Ermenisiniz diyecekler!"

Hemşinliler adına Kaymakamlığa dilekçe veren İsmail Cihan, festivalde Ermeni propagandası yapılacağını belirterek, "Ben bu festivale sponsor olan ABD'li derneği araştırdım. Bu derneğin enteresan bir tüzüğü var. Amaç olarak, Etnografya müzesi açmak için çalışma yapmak ve bu amaçla veriler toplayıp derlemek olarak gösteriliyor. Sözlü tarih hazırlayacaklar. Buradaki yöre isimleri, yemek isimleri, burada yaşayan Hemşinlilerin kullandığı bazı kelimeleri derliyorlar. Bunları kayıt altına alıyorlar. Hemşinlilerin aslında Türk olmadıklarını, asimile olduklarını söyleyecekler. 'Aslında bir diliniz var ama onu da unutmuşsunuz' diyebilmek için festival organize ettiler. Festivalde yöre tanıtılır, sanatçılar gelir, folklor oynanır, eğlence yapılır. Benim bildiğim festival böyle yapılır. Bu faliyetin ülkenin birliği ve bütünlüğüne zarar vereceği düşüncesiyle Kaymakamlığa dilekçe verdim" dedi.

Festivale tepki

Hemşin Sosyal Sorumluluk ve Gelişim Derneği Başkanı Musa Abay ise, yaptığı açıklamada festivalin ilçede infiale yol açtığını belirterek, "Festivaller toplumda bütünleşmeyi sağlamak amacıyla yapılır. Böyle zorlama ile dayatma ile festival yapılamaz. Bu festival ile ilgili kamuoyunda bir çok iddia yer alıyor. Bu iddialar varken kimse gelip burada festival yapamaz. Kimsede niye istemiyorsunuz diye bu halktan hesap soramaz. Biz bu festivali istemiyoruz. Dernek olarak Kaymakamlığa başvurduk" dedi.

Bölgenin doğa ve kültürünü tanıtmak istiyoruz
İddialar üzerine açıklama yapan Gola Kültür, Sanat ve Ekoloji Derneği Festival Koordinatörü Nilüfer Taşkın da, "Bu festivali 3 yıldır düzenliyoruz. Amacımız Doğu Karadeniz'in doğasını, ekolojik zenginliğini ve kültürel yapısını Türkiye'ye ve bütün dünyaya tanıtmak. Her yeni şeye bir eleştiri geldiğini biliyoruz. Biz bu tepkileri doğal karşılıyoruz ancak kötü niyetli, yaptığımız işe zarar vermek isteyenler tarafından özellikle yapıldığını düşünüyoruz. Yaptığımız işe güvenimiz tam ve bir zarar vereceğini düşünmüyoruz" dedi.

Birol Topaloğlu: "Dar kafalı bir kesimin uydurması"

Karadenizli sanatçı ve festival organizatörlerinden Birol Topaloğlu ise, Hemşin'de bazı kişilerin festivale karşı çıktığını belirterek, "Burası Hemşin'dir, kritik bölgedir. Ermeniler hak iddia edebilirler. Burada Hemşince, Ermenice türküler söylenirse kötü olur. Biz bunu istemiyoruz. Hatta Gürcüce bile türkü söylenmesin. Bu bile Ermenice diye anlaşılır. Çok kültürlülüğü hazmedemeyen dar kafalı bir kesim böyle bir tepki gösterdi. Ben laz olarak nasıl Ermeni propagandası yapabilirim? Bilgisiz, cahil o kesim benim Hemşinli Ermeni olduğumu iddia ediyor. Bu nedenle Ermeni propagandası yapacağımı yada bu festivalin amacının o olduğunu iddia ediyor. Bu iftiradır ve doğru değildir" diyerek tepki gösterdi.

Topaloğlu, ABD'li The Christensen Fund adlı dernekle daha öncede çalışma yaptığını belirterek, "Bu kurum çok prestijli olup çevre, ekoloji üzerine etkinlikler yapan bir kurumdur. Bu bizim festivalimizi destekliyor. Bu bölgede kültür ve sanat adına ciddi şeyler yapılmadığı için böyle kültürel ve sanatsal aktivitelerde maalesef insanlar altında bir şeyler arıyor. Gelsinler festivalimizi izlesinler, biz neyin propagandasını yapıyoruz görsünler. Biz tamamıyla insana ve kültüre saygılı bir festival yapıyoruz" diye konuştu.

Festival programı

Bu yıl 3. sü düzenlenecek Yeşil Yayla Festivali'nin, 1-3 Ağustos tarihleri arasında Hemşin ve Fındıklı ilçelerinde yapılması planlandı. Ancak Hemşin'den gelen tepkiler üzerine festivalin tamamı Fındıklı'da yapılacak. Festivalde destan ve atma türkü dinletisi yapılacak, Grup Helesa ve Neşat Ertaş konserleri düzenlenecek. Festivalde ayrıca bölgede yapılmak istenen Hidroelektrik Santral (HES) inşaatlarına tepki gösterilecek.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 07:28

İLGİLİ HABERLER