Dünya
  • 10.11.2020 23:59

Hepsini öldürüyorlar! Dünya dehşete düştü...

KAYNAK : MİLLİYET

Danimarka'dan sonra dört Avrupa ülkesi ve ABD'de de görülen 'Cluster-5 virüs'ü dünya çapında paniğe yol açtı, virüsü yayan hayvanlar askeri üste itlaf ediliyor.

Yüzyılın kabusu koronavirüs salgınındaki yeni şok dalgaları kıtalararası paniğe yol açarken, Avrupa'nın göbeğinden bugün gelen fotoğraflar dünyayı dehşete düşürdü.

31 Aralık 2019 tarihinde Çin'in dünyaya resmen ilan ettiği koronavirüs salgınında son verilere göre pozitif testlerin sayısı 51 milyona yaklaşırken, can kayıpları 1 milyon 263 bini aştı.

1 milyon 110 bini aşkın vakayla ABD'nin başı çektiği listede Hindistan ve Brezilya'yı salgının yeni merkez üssü Fransa takip ediyor. Fransa'da günlük pozitif sonuç veren testlerin sayısı 60 binleri bulurken, diğer Avrupa ülkeleri de Covid-19'un yayılmasının önüne geçemiyor.

İtalya 1 milyon sınırına yaklaştı, Almanya'dan İngiltere ve İspanya'ya birçok ülkede karantina günlerine geri dönüldü. Avrupa genelinde yüzlerce şehirde gece sokağa çıkmak yasak.

Koronavirüs salgınında ilk kez geçen hafta dünya genelinde günlük vakalar 600 bini aşarken, Danimarka'dan yayılan mutasyona uğramış virüs şok etkisi yarattı.

Danimarka'da vizon çiftliklerinde koronavirüs tespit edilmesiyle başlayan kaos, hafta sonu itibariyle kıta değiştirip Kuzey Amerika'ya ulaştı.

Dünyanın en büyük vizon kürkü üreticisi Danimarka'da yeni tip virüs 200'ü aşkın insana ve diğer hayvanlara bulaştı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ABD, İtalya, Hollanda, İspanya ve İsveç'teki çiftliklerde yetiştirilen vizonlarda da koronavirüs çıktığını resmen açıkladı.

Resmi açıklamada, vizonlarda rastlanan Covid-19 türünün klinik görünümü, ağırlığı ve bulaşıcılığının koronavirüsün diğer türleriyle benzerlik gösterdiği ancak daha önce gözlemlenmeyen mutasyon terkibine rastlandığı vurgulandı.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, mutasyona uğramış virüsün, geliştirilmekte olan Covid-19 aşılarının etkinliği için tehlike oluşturduğunu açıkladı.

Başbakan Frederiksen, "Durum çok çok ciddi. Virüs vizonlarda mutasyona uğradı ve insanlara geçti. Danimarka'da çiftliklerdeki tüm vizonlar uyutulacak. Damızlık vizonlar da dahil. Bu zorunlu bir karar. Kendi nüfusumuza karşı büyük bir sorumluluğumuz var, ancak şu anda bulunan mutasyonla, dünyanın geri kalanı için de daha büyük bir sorumluluğumuz oluştu” dedi.

Resmi olarak 'Cluster-5 virüs' olarak adlandırılan yeni koronavirüsün görüldüğü vizonların itlafına Danimarka'da bugün itibariyle başlandı.

AP ve Reuters'ın dünyaya servis ettiği fotoğraflarda, itlaf edilen hayvanların kepçelerle dev çukurlara gömüldüğü görülüyor.

AP haber ajansı, Holstebro kenti yakınlarındaki askeri alanda gerçekleşen operasyonu Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yürüttüğünü, Danimarka ordusunun ise destek verdiğini bildiriyor.

Yalnızca İskandinav ülkesi Danimarka'da 17 milyon vizonun itlaf edileceği belirtiliyor. Polis Şefi Thorkild Fogde, mutasyona uğrayan virüsü yok etmek amacıyla ülke genelinde binden fazla çiftlikte bulunan 17 milyon vizonun hızlı bir şekilde itlaf edileceğini aktarıyor.

Danimarka Ticaret Bakanı Simon Kollerup ise, vizon çiftliği sahiplerine ekonomik destek sağlanacağını duyurdu.

Beş ay önce, Danimarka'nın kürk çiftliklerindeki ilk salgınında 11 bin vizon itlaf edildi. Ağustos ayında Hollanda, kürk çiftliklerindeki bir dizi corona virüs enfeksiyonunun ardından, vizon çiftçiliğinin üç yıl sonra sonunun gelebileceğini açıkladı.

Geçtiğimiz üç ayda, bir dizi corona virüs salgınının ardından ABD'deki kürk çiftliklerinde 10 bin vizon öldü. İspanya'da ise, yüzde 90'ına corona virüs bulaştıktan sonra 92 binden fazla vizon katledildi.

Humane Society International'dan Joanna Swabe, "Kürk fabrikaları hayvanlara karşı acımasız olmasının yanı sıra, zoonotik hastalıkların yayılması için uygun ortam sağlıyor" deyip ekliyor:

"Özellikle vizon kürkü çiftlikleri koronavirüsler için rezervuar görevi görerek insanlara bulaşabilen patojenleri kuluçkaya yatırıyor. Dünyanın kürk çiftçiliğine son vermesi için artık oldukça ikna edici argümanlarımız bulunuyor."

İngiltere hükümeti, Danimarka'da ortaya çıkan yeni bir koronavirüs bulaşması nedeniyle bu ülkeden gelecek tüm ziyaretçilere sınırlarını hafta sonu itibariyle kapattı.

İngiliz vatandaşları ya da ülkede oturum izni bulunan kişiler de, Danimarka'dan dönüşte 14 gün karantinada kalmak zorunda kalacaklar.

İngiliz hükümetinin ziyaretçi yasağı kararı, bu şekilde alınan seyahat kısıtlaması kararlarından farklı gelişti. Karar, önceki örneklerinin aksine, Cumartesi sabaha karşı 4'te, yürürlüğe girmeden yalnızca iki saat önce duyuruldu.

Seyahat koridorlarının kapatıldığı önceki örneklerde, kararın uygulamaya girmesi için iki günlük süre tanınıyordu.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, kararın Danimarka sağlık yetkililerinin yayılma ile ilgili endişelerini açıklamaları sonrası hızla alınması gerektiğini söyledi.

Çin'in Wuhan kentinde başlayan koronavirüs salgını, birkaç ay içinde yeryüzündeki tüm ülkelere yayıldı ve hayatı geriye dönülemez şekilde değiştirdi.

Vaka sayısının bu gece itibariyle 51 milyonu geçmesi bekleniyor. Fransa, İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve diğer Avrupa ülkeleri, sonbaharda yeniden sokağa çıkma yasaklarına başvurdu ve karantina kararı aldı.

Güncellenme Tarihi : 10.11.2020 23:25

İLGİLİ HABERLER