Sağlık
  • 29.1.2006 01:45

HER GÜN BİR AVUÇ CEVİZ KALBE VE KANSERE İYİ GELİR

Yapılan bir bilimsel çalışmada ortalama 2-4 ay süre ile günde 50-100 miligram (bir avuç) arasında ceviz tüketiminin total kolesterolü ve özellikle kalp damar hastalıkları için önemli bir risk faktörü olan kötü kolesterolü düşürdüğü ortaya çıktı.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Canpolat, “Ortak görüş; vücutta kolesterolü ve kötü kolesterolü düşürmesi ve iyi kolesterolü artırması sonucu cevizin kalp damar hastalıklarından korunmada önemli besinsel değerinin olduğu şeklindedir.” dedi.

Prof. Dr. Canpolat, sağlıklı beslenme açısından bakıldığında cevizin, temel ve gerekli olan birçok besin maddesini ihtiva ettiğinin belirlendiğini açıkladı. Cevizin beslenme açısından en önemli özelliğinin kalp damar sistemi ve vücudun yağ metabolizmasıyla olan ilişkisi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Canpolat, doymamış yağ asitlerinin fazla olması nedeniyle plazmada özellikle kötü kolesterol (LDL-olestrol) düzeyini düşürdüğünü söyledi. Canpolat, bu durumun, Türkiye’de en çok ölümlerin yaşandığı kalp damar hastalıklarından korunma açısından büyük önem taşıdığını kaydetti. Cevizin bir başka önemli özelliğinin de yapısında bulundurduğu E vitamini olduğunu vurgulayan Canpolat, “Besinsel kaynaklı en önemli antioksidan olan E vitamini, hücrenin korunmasında büyük öneme sahiptir. E vitaminiyle yapılan birçok bilimsel çalışmada, bu vitamini kanserden korunma, yaşlanma gibi birçok patolojik durumdan korunmada önemli yeri olduğunu ortaya koymaktadır. Cevizin, E vitamini değerinin yüksekliği onu önemli bir besin maddesi haline getirmektedir.” dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:09

İLGİLİ HABERLER