Asayiş
  • 3.6.2014 11:30

HES protestosunda jandarmanın sert müdahalesine tepki

Rize’nin İkizdere ilçesi Şimşirli köyünde yapılması planlanan hidroelektrik santral için izin alınmadan dinamit patlatılmasına ve ağaç kesilmesine tepki göstererek oturma eylemi yapan köy sakinleri ile jandarma ekipleri arasında yaşanan arbedede yaralanan köylüler, sert müdahalede bulunan jandarmaya ateş püskürdü.

ÇOK SAYIDA KÖYLÜ YARALANDI

Olay 31 Mayıs cumartesi günü yaşandı. Şimşirli köyünde HES yapımı için izin alınmadan ağaç kesilmesine ve dinamit patlatılmasına tepki gösteren köy sakinleri, şantiye önünde oturma eylemi başlattı. Eylem sürerken bölgeye gelen jandarma ekipleri kalabalığı dağıtmak isterken gerginlik ve arbede yaşandı. Jandarmanın oturma eylem yapan kadınlara coplarla saldırması olayları daha da büyüttü. Jandarmanın müdahalesi sonucu 5’i kadın 15 kişi yaralandı. Yaralanan köylüler hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Olay sonrası gözaltına alınan 6 kişi ise alınan ifadelerin ardından serbest bırakıldı.
ORANTISIZ GÜÇ KULLANDILAR

HES inşaatının sürdüğü alanda yaşanan olayda gözünden aldığı darbe sonucu yaralanan Şimşirli Köyü eski muhtarı 50 yaşındaki Ali İhsan Uzun, jandarmanın orantısız güç kullandığını belirterek, “Biz burada enerjiye, yatırıma karşı değiliz. ‘Kaş yaparken göz çıkarmak’ diye bir tabir vardır. Burada bizim boğazımızı sıkıyorlar, canımızı çıkarıyorlar. Buradaki insan suya susamış. İki fili soksanız, suyu içse inan doymazlar. Burada yapılan patlatmalar ÇED raporuna aykırıdır. Biz oturma eylemi yaptık, patlatmanın yapılmamasını istedik. Ama kolluk kuvvetleri, kaymakamlığın aldığı kararla bizi oradan uzaklaştırmak istedi. Orada patlatma yapılırken de bir arkadaşımız yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. 100’e yakın jandarma, oturma eylemi yapan 20 kadına, ‘buradan kalkacaksınız’ dedi. Bize copla, tekmeyle ve yumrukla saldırdılar. 70 yaşında kadına saldırdılar. Biz de olaya müdahale etmek istedik, ‘yapmayın, etmeyin, 70 yaşındaki kadına 3 jandarma saldırmaz’ dedik. Orantısız güç kullandılar. Adamların gözü kara. Beni yere yatırdılar, tekmeyle yumrukla vurdular. Yere kapandığımda biri, ‘öldü, bırak’ dedi. Sermaye yasanın üzerine çıkınca bizim kurtuluşumuz yok” dedi.
BİRÇOK KADINI YARALADILAR, BİRİNİN GÖZÜNÜ PATLATTILAR
Olayda cop darbesiyle yaralanan Havva Bir ise, jandarma askerlerin başında bulunan bir rütbeli askerin komutuyla askerlerin saldırıldığını belirterek şunları söyledi:“ iz otururken askerler bize herhangi bir uyarıda bulunmadı. Bir komutan, ‘Saldırın’ deyince saldırdılar. Bizi kalkanlarıyla ittiler, copladılar. Biz bir müdahalede bulunmadık. Suyumuza sahip çıktık. Başka bir amacımız yoktu. Birçok kadını yaraladılar, birinin gözünü patlattılar. Bundan sonra ne jandarmaya güvenirim, ne de polise. 'Yapmayın' dediğimiz halde onlar copluyor. Yere düşen bir kadının kafasına vuruyorlar. Biz hiçbir şey yapmadık, bunu haketmedik. Bize resmen tuzak kurdular. Yolu kapattılar, 'medyanın haberi olmasın' dediler. Kadınları orada copladılar. Bu devlet onların devletiyse bizim neyimiz? Tayyip Erdoğan kendi bacılarını dövdürüyor. O Tayyip Erdoğan’ın annesi yok mu, bacısı yok mu?”

 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:32

İLGİLİ HABERLER