Bilim
  • 6.3.2005 01:33

HESABINDAKİ SOYGUNU İNTERNETTEN CANLI CANLI İZLEDİ!..

Teknoloji hayatı kolaylaştırırken, bazı sıkıntıları da beraberinde getiriyor. İnternet sayesinde, şubeye gitmeden her türlü bankacılık işlemi gerçekleştiriliyor; ama hırsızların işi de kolaylaşıyor.

Bunun en son örneği Mecidiyeköy’de yaşandı. İnternetteki banka hesabına giren bir işadamı, ödemelerini gerçekleştirmek isterken, gözü önünde hesabındaki 189 milyar lira 6 ayrı yere havale edildi. Hemen en yakın şubeye giden işadamı, bankanın girişimleriyle parasını kurtardı. 189 milyarın, üçü İstanbul’da, diğerleri Şanlıurfa, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta bulunan hesaplara aktarıldığı tespit edildi. İlgili şubelerde parayı çekmeyi bekleyen şebeke üyeleri yakayı ele verdi.

Sanal hırsızlık, 22 yıldır Mecidi- yeköy’de büro gereçleri işiyle uğraşan Hamza ve Hüseyin Şahin kardeşle-rin başına geldi.

28 Şubat Pazartesi günü banka hesabından ödeme yapmak üzere internetin başına geçen Hamza Şahin, web sitesine kardeşinin bile bilmediği şifreyi yazdı. Başarılı olamadı, tekrar denedi. Ayın son günüydü ve ödemelerini yapmak zorundaydı. Üçüncü girişiminde önce fon hesabına girdi. 155 bin 228 Yeni Türk Lirası ile 20 bin Euro bulunan hesabının içinin boşaldığını gördü. Normal hesaba geçtiğinde Euro’nun Türk Lirası’na çevrildiğini hayretle izledi. Ardından hesaptaki paraların o anda hiç tanımadığı isimlerin hesaplarına havale edilmekte olduğunu gördü. Gözünün önünde 189 milyar lirası başka hesaplara uçtu. Bankanın internet sitesine link verme yöntemiyle sahte web sayfaları oluşturanlar, işadamının ilk denemelerinde bilgilerini elde etmeyi başarmış ve para transferini gerçekleştirmişti. Soluğu hemen en yakın şubede alan Hamza Şahin, durumu anlattı. Banka yetkilileri havalenin yapıldığı hesapları tespit edip, ilgili şubeleri hemen uyardı. Hesaplar donduruldu. O esnada ilgili şubelerde parayı çekmek için bekleyen şebeke üyeleri de kıskıvrak ele geçirildi. 2 kişi İstanbul’daki iki ayrı şubede bankanın güvenlik görevlilerince yakalanırken, İstanbul dışındaki şubelerden birinde sürekli cep telefonuyla konuşarak gelecek havaleyi bekleyen şebeke üyesi, planlarının bozulduğunu anlayınca kaçmayı başardı.

İşyeri sahipleri Hamza ve Hüseyin Şahin kardeşler, “Aradan yarım saat geçmiş olsa paramız çalınmış olacaktı. Banka, havale edilen paranın bir kısmını aynı gün, bir kısmını da ertesi gün hesabımıza geri döndürdü.” dedi. İlk girdiği ana sayfanın şebeke tarafından hazırlanmış sahte bir web sayfası olduğunun kendilerine söylendiğini belirten Şahin kardeşler, olaydan sonra hesaplarını internet bankacılığı kullanımına kapattı. Şimdi güvenli kullanım tekniklerini öğreniyorlar. Klavye yerine mouse kullanmak gibi hırsızlara karşı geliştirilen yöntemler konusunda bilgi sahibi oluyorlar. Öte yandan havale yapılan banka hesaplarından bazılarının olayın meydana geldiği 28 Şubat 2005 günü, bazılarının ise 26 Şubat’ta açıldığı belirlendi. İstanbul’da yakalanan iki şebeke üyesinin sahte kimliklerle hesap açtırdıkları, bunlardan birinin benzeri suçtan sabıkalı olduğu ortaya çıktı.

İstanbul Şişli Cumhuriyet Savcılığı konuyla ilgili soruşturma başlatırken, yakalanarak gözaltına alınan iki kişiyi İstanbul polisi sorguluyor. Haklarında savcının kamu davası açması beklenen şebekenin sadece hırsızlıktan değil, bilişim suçundan da yargılanacağı belirtiliyor.

Banka yetkilileri de müşterileri internet hırsızlığına karşı uyarıyor. Dikkat edilmesi gereken hususlar şöyle özetleniyor: “web sayfamıza girerken, direkt bankanın adresini kullanın. Linklerle başka sitelerden açılan ekranlara herhangi bir şekilde isim, adres bilgilerinizi ve şifrenizi yazmayın. İlgili sayfada mouse ile girilmesi istenen şifreleri klavyeden yazmayın.”

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 11:14

İLGİLİ HABERLER