Dünya
  • 27.5.2019 02:21

Hezimete uğrayan Çipras 'erken seçim' kararı aldı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, partisinin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ana muhalefetin önemli farkla gerisinde kalmasının ardından erken seçime gidileceğini açıkladı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, partisinin Avrupa  Parlamentosu (AP) ve yerel seçimlerde ana muhalefetin önemli bir farkla gerisinde  kalmasının ardından erken seçime gidileceğini açıkladı.

Çipras, partisi SYRIZA'nın genel merkezinde yaptığı konuşmada, AP ve  yerel seçimleri değerlendirdi.
  
Seçim sonuçlarının beklentilerinin gerisinde kaldığını belirten  Aleksis Çipras, "Sonuçları göz ardı etmek bana uygun bir davranış değil." dedi.

Başbakan Çipras, mücadeleden hiçbir zaman kaçmayacağını dile  getirerek, "Yerel seçimlerin 2'nci turunun ardından Cumhurbaşkanı'ndan erken  genel seçim ilan etmesini isteyeceğim." ifadesini kullandı.

Ekim ayında yapılması planlanan seçimlerin haziranın sonunda  gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Ana muhalefet partisi 9 puan farkla önde

Yunanistan'daki Avrupa Parlamentosuseçimlerinde resmi olmayan  sonuçlara göre, ana muhalefet merkez sağ Yeni Demokrasi (ND) partisi birinci  oldu.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı verilerine göre, sandıkların yüzde 35'i  açıldı. Buna göre, önceki seçime göre ND yüzde 33,3'lük oy oranıyla seçimi önde  götürüyor.

Hükümetteki SYRIZA ise rakibinin 9 puan gerisinde yüzde 23,9 oy  oranına sahip. Bu sonuçlara göre, Avrupa Parlamentosunda ND'nin 7, SYRIZA'nın ise  6 sandalye kazanması bekleniyor.

Öte yandan, merkez sol Değişim Hareketi (KINAL), Yunanistan Komünist  Partisi (KKE) ve aşırı sağcı Altın Şafak'ın 2'şer milletvekili ile temsil  edilmesi tahmin edilirken, Rus yanlısı aşırı sağcı Yunan Çözümü ve eski Maliye  Bakanı Yannis Varoufakis'in liderliğindeki Mera 25'in 1'er üyesi parlamentoda yer  alacak.

Seçime katılım oranı ise Avrupa ortalamasının üzerinde yer alarak  yüzde 57,6 oldu.

Seçim sonuçlarının açıklanmaya başlamasından kısa bir süre sonra ND  lideri Kiriakos Miçotakis, hükümetin seçimi kaybettiğini belirterek, erken genel  seçim çağrısında bulunmuştu.

Güncellenme Tarihi : 27.5.2019 02:23

İLGİLİ HABERLER