Spor
  • 12.7.2009 13:57

HİDO ABD'Yİ MEVLÜT FRANSA'YI SALLADI

Ekonomist Dergisi, bu haftaki sayısında sporcu transferlerini inceledi. Derginin haberine göre, göre bu yıl Türk sporcuları açısından transferlerde rekorların kırıldığı dönem yaşanıyor. Türkiye’de futbol, en çok ilgi gören, ratingi en yüksek spor. Bu nedenle de en yüksek ücretler, bu alandaki sporculara ödeniyordu. Son yıllarda özellikle NBA kariyerine ulaşan basketbolcular sayesinde, bu alanda da ücretler futbolcuları yakalamaya başladı.

Önce 35 milyon dolar

NBA finalinde Los Angeles Lakers’e kaybeden Orlando Magic’in en etkili oyunculardan biri olan Hidayet Türkoğlu, sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte yeni transfer arayışlarına girdi. Takımının 4 yıl için 35 milyon dolar teklifini kabul etmeyen Türkoğlu, NBA’deki Kanada temsilcisi Toronto’yla 5 yıl için 53 milyon dolarlık (yıllık 10.7 milyon dolar-16.6 milyon TL) bir sözleşmeye imza attı. Böylece bir diğer NBA temsilcimiz Mehmet Okur’un yıllık 9 milyon dolarlık (14 milyon TL) ücret rekorunu da kırarak Türkiye açısından yıl bazında ’en çok kazanan sporcu’ unvanını eline geçirdi. Mehmet Okur da yine bu yıl, bir yıllık sözleşme opsiyonunu kullanarak Utah Jazz takımında yıllığı 9 milyon dolardan kalmaya karar verdi. Türkoğlu ve Okur’un reklam gelirleri hariç kazandığı bu rakamlar, ortalama bir NBA oyuncusunun iki katı.

Mevlüt’ün bonservis rekoru

Bu yıl sadece yıllık ücret bazında değil ödenen bonservis bazında da yeni bir rekora imza atıldı. Türk Milli Takım oyuncusu da olan Fransa Ligi takımı Sochaux’da oynayan Mevlüt Erdinç için yine bir Fransa takımı olan PSG 10 milyon Euro borservis bedelini gözden çıkardı. Söz konusu rakam, Türk spor tarihinde Türk sporcu için ödenen en yüksel bonservis bedeli olarak tarihe geçti. Mevlüt’ün ise PSG’den yıllık 2 milyon Euro ücret alacağı belirtiliyor.

Futbolda Emre

Hido ve Memo haricinde en çok yıllık gelire sahip sporcular, futbolcular. En yüksek yıllık gelir elde eden futbolcu, 3.5 milyon Euro’yla (7.5 milyon TL) Fenerbahçe’ye transfer olan Emre Belözoğlu. O’nu 3 milyon Euro’luk (6.5 milyon TL) gelirle bu yıl Beşiktaş’a transfer olan (henüz sözleşme imzalanmadı) Nihat Kahveci ve Rusya’nın Rubin Kazan takımında oynayan Gökdeniz Karadeniz izliyor.

En pahalı Türk teknik direktör Mustafa Denizli

BEŞİKTAŞ ile bir yıllık daha sözleşme imzalayan Mustafa Denizli’nin alacağı ücret 2.5 milyon Euro’yla ilk sırada bulunuyor. Güney Kore’de kariyerini devam ettiren Şenol Güneş’in de 2 milyon dolar civarında bir ücret aldığı tahmin ediliyor. Milli Takımlar Hocası Fatih Terim ise, 2012’e kadar yıllık 3 milyon 120 bin TL’lik bir sözleşmeye sahip.

Sporda kadınların geliri de artıyor

VOLEYBOLDA Türk Milli Takımı’nın da yıldızı olan Neslihan Demir için konuşulan rakamlar da astronomik. Önceki sezon İspanya’nın Tenerife takımında oynarken Rus takımı Dinamo Moskova’nın Neslihan Demir’e üç yıl için 2 milyon dolar teklif ettiği söylentileri çıkmıştı. Geçen sezon başında Güneş Sigorta’ya transfer olan Demir’in yıllık 1 milyon liraya yakın bir ücret aldığıiddia ediliyor. Avrupa takımlarında oynayan Türk oyuncuların 300-400 bin Euro kazandıkları belirtiliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:19

İLGİLİ HABERLER