Asayiş
  • 24.10.2005 00:04

HİKMET FİDAN CİNAYETİ ÇÖZÜMLENİYOR...

ADNAN ŞİMŞEK
DİYARBAKIR - Geçtiğimiz yaz Diyarbakır'da Bağlar Beldesi'nde öldürülen eski HADEP Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan olayı ile ilgili 6 kişi polisin operasyonları sonucu yakalandı.


Diyarbakır'da ve başka bir kentte istihbarat ve terörle mücadele polislerinin operasyonuyla yakalanan 6 kişi, nöbetçi savcılığa sevk edildi. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, "Hikmet Fidan, tanıyıp güvenmediği kişinin davetine uymazdı. Eski terör örgütü PKK'lı şimdiki PWD'li V.A. ile F.K., Fidan'ı arayıp çağırarak, suikast zeminini hazırladı" dedi. İddiaya göre Tetikçi'nin kimliği belli ve terör örgütü PKK'nın metropollerdeki silahlı militanlarından birisi. Kuzey Irak'a geçtiği belirlenen tetikçinin ismi açıklanmıyor.


Diyarbakır'da 6 Temmuz 2005 günü uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybeden, kapatılan HADEP'in eski Genel Başkan Yardımcısı Hikmet Fidan cinayeti ile ilgili açılan hazırlık soruşturmasında, Cumhuriyet Başsavcılığı 'görevsizlik' kararı vermişti. Dosyanın terör davalarına bakan mahkemelerin bulunduğu başsavcılığa gönderileceği belirtilmiş, dosya, yeni hazırlık numarasıyla faili meçhul dosyalar arasına kaydedilmişti. Terör örgütü PKK içerisinde yer alan, ancak sonradan örgüt ile ters düşerek ayrılan, kapatılan HADEP'in genel başkan yardımcılığını yaptıktan sonra PWD içerisinde yer aldığı ileri sürülen Hikmet Fidan'ın 6 Temmuz 2005 tarihinde, Diyarbakır'ın Bağlar Beldesi'nde kimliği belirsiz kişi veya kişilerce öldürülmesi kamuoyunda büyük ses getirmişti. Cinayeti, terör örgütü PKK'nın planlı olarak işlediği ve Fidan'ın, muhalifleri susturmaya yönelik bir plan çerçevesinde öldürüldüğü iddiaları, günlerce kamuoyunda tartışıldı.


Hikmet Fidan'ın öldürülmeden kısa süre önce Kuzey Irak'a gidip PWD'nin yöneticileri ile görüştüğü, kaldığı Diyarbakır'daki Demir Otel'den Bağlar Beldesi'ne gittikten sonra silahlı suikast sonucu öldürüldüğü, tanıdık birinin öldürüldüğü yere davet ettiği ihtimali üzerinde duruluyordu. Polis cinayet sonrası araştırma başlattı. Suikastta kullanılan silah ise temizdi. Ancak terörle mücadele ve istihbarat polisi o tarihten bu yana belirlenen kişileri yakalamaya çalıştı. Önceki gün Diyarbakır ve belirtilmeyen başka bir kentte 6 kişi yakalandı. Yakalanan V.A. ve F.K.'nin eski terör örgütü PKK üyesi olduğu ve sonradan PWD'ye geçtikleri bildirildi. İki kişinin baskılar üzerine Fidan'ı arayıp suikastın yapılacağı yere çağırdığı ardından Fidan'ı, kimliği belli terör örgütü PKK'nın metropol militanının öldürdüğü bildirildi.


Suikastı düzenleyen kişi, örgütün silahlı elemanı ve istihbarat birimlerinin tespitlerine göre Kuzey Irak'ta bulunuyor. Üst düzey bir emniyet yetkilisi, "Bu iki şahıs anlattı. Fidan'ı çağırmaları için baskı görmüşler. Daha sonra dayanamayıp telefonla arayarak suikastın yapılacağı yere çağırmışlar. Yoksa tanımadığı birinin daveti üzerine gitmez kimse. Tetikçi belli ve şu an Kuzey Irak'ta" dedi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:49

İLGİLİ HABERLER