Gündem
  • 16.2.2020 11:28

Hileciler en çok et ve sütten kazanıyor

Gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalara tepki yağıyor. Bu firmaların halkın sağlığıyla oynadığına işaret eden tüketici hakları savunucularından, “Denetimler hız kazansın, cezalar ise can yaksın” çağrısı geldi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapıldığı saptanan 74 firmaya ait 99 ürünü ifşa etmesi gıda güvenliği konusunu yeniden tartışmaya açtı. Zira et ve süt ürünlerinde çıkan hileler, toplumu kaygılandırıyor.

Denetimler yaygınlaşmalı

Tüketici derneklerinin yetkilileri, halk sağlığını tehlikeye atan gıda üreticilerinin ve satıcılarının belirlenip teşhir edilmesinin olumlu bir adım olduğunu belirterek, “Ancak bu adımın ötesine geçilmeli. Denetimler artırılmalı, yaygınlaştırılmalı” uyarısında bulundu. Hilecilerin ağır yaptırımlara tabi tutulmaları gerektiğini de dile getiren aynı yetkililer, “Caydırıcı, ibretlik cezalar uygulanmalı” görüşünü paylaştı.

Cezalar yetersiz

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da Yeni Akit’e yaptığı açıklamada gıda sahtekârlarına verilen cezaların yeterli olmadığından yakındı. Ağaoğlu, “Yanlış, yapanın yanına kâr kalmamalıdır. Taklit ve tağşiş ürün üretimi ile satışını önleyecek müeyyideler devreye girmelidir” dedi.

Kritik uyarı

Müeyyideleri belirlerken dikkatli olmak gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, şunları kaydetti: “Halkın hayatı ve inancıyla oynayanlara ağır bir fatura çıkarılmalıdır. Örneğin gıda ürünlerine zararlı ilaç ya da domuz eti katanlar ticaretten men edilmelidir veya hapis cezası almalıdır. Tabii makul olunmalıdır, bu cezalar süte su ya da zeytinyağına ayçiçek yağı karıştıranlara da kesilmemelidir. Onlara daha hafif yaptırımlar uygulanmalıdır.”

İsim değişikliğine dikkat

Gıda denetimlerinin artırılmasını savunan Ağaoğlu ayrıca “Taklit ve tağşiş yapan firmaların adını sanını, sorumlu müdürünü değiştirerek yoluna devam etmesi önlenmelidir” ikazı yaptı.

 Akit  Ekonomi

Güncellenme Tarihi : 16.2.2020 11:33

İLGİLİ HABERLER