Yaşam
  • 19.8.2009 09:59

HIRKA-İ ŞERİF BU YIL SERGİLENMEYECEK

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Hırka-i Şerif'in ütülendiği ve bu yüzden yıprandığı şeklindeki iddianın doğru olmadığını belirterek, "Biz bu eseri yoğun bakımdaki bir hasta gibi koruyacağız" dedi. Ramazan ayında binlerce kişinin ziyaretine koştuğu Hırka-i Şerif'in bu yıl sergilenemeyeceğinin açıklanması ve ardından da yanlış şekilde bakım yapıldığı iddiasının gündeme gelmesi üzerine İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, Vakıflar 1. B ö l g e Müdürü İbrahim Özekinci, Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Emre Bilgili ve Hırka-i Şerif'in şu andaki varîsi Gülay Köprülü ile birlikte bir basın toplantısı düzenledi.

AİLE BAŞVURU YAPTI
Hırka-i Şerif'in 1000 yılı aşan süreçte yıprandığını ve şimdiye kadar sadece Osmanlı döneminde küçük bir tamirden geçtiğini ifade eden Çağrıcı, "Hırka-i Şerif'in şu andaki varîsi ve tek yetkilisi olan Köprülü ailesi yıprandığı düşüncesiyle İstanbul Valiliği'ne başvurdu. Ailenin bilimsel bir destek ve büyük bir mali kaynağa ihtiyacı olduğu aşikârdı. Bu sebeple ailenin 4 Kasım 2008'de yaptığı başvuru dikkate alındı. İl Özel İdaresi ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü gerekli görüşmeleri yaparak konservasyon işlemiyle ilgili bilim adamı aradı. Türkiye'de bu işlemi gerçekleştirebilecek bir uzman bulunamadığı için yurt dışındaki müzelerle irtibata geçildi" diye konuştu.

'ANLAYIŞ BEKLİYORUZ'
Hırka-i Şerif'in bu yıl tamirat nedeniyle sergilenemeyeceğini ifade eden Çağrıcı, "Temennimiz önümüzdeki yıl yeni şekliyle Hırka-i Şerif'i sergileyebilmek. Bu yıl halkımızdan anlayış bekliyoruz" dedi. Basında geniş şekilde yer bulan "Hırka- i Şerif yanlış ütülendiği için yıprandı" iddialarının sorulması üzerine Çağrıcı, "Hırka-i Şerif'in anahtarı, maliki olan Köprülü ailesindedir. Şimdiye kadar ne işlem yapıldığını o yüzden bilmiyoruz. Biz aileye sorduk ve böyle bir şey olmadığı bilgisini aldık. Arada sırada sandukası açılıp ufak tefek temizlikler yapılmış. Ancak yanlış ütülendiği iddiası kesinlikle gerçek dışı. Hırka-i Şerif'in kat yerlerinde hasar daha fazla. Biz bu eseri yoğun bakımdaki bir hasta gibi koruyacağız ve gerekli çalışmaları yapacağız" diye konuştu. Aileden öğrendiğimiz kadarıyla Hırka-i Şerif hiçbir tamirden geçirilmemiş" diyen İstanbul Müftüsü Çağrıcı bir soru üzerine Hırka-i Şerif'le ilgili ne kadar masraf gerekiyorsa İl Özel İdaresi'nce hiçbir masraftan kaçınılmayacağını söyledi. Hırka- i Şerif'in varisi Gülay Köprülü ise, basın mensuplarının sorularını cevaplamaktan kaçındı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 15:39

İLGİLİ HABERLER