Dünya
  • 29.4.2013 13:01

Hollanda'da 123 yıl sonra ilk kral

Hollanda'da Kraliçe Beatrix'in, 33 yıldır oturduğu tahtı yarın büyük oğlu veliaht Prens Willem Alexander'a bırakmasıyla Arjantinli Prenses Maxima ülkenin ilk göçmen kökenli kraliçesi olacak. Ülkede küçük bir grubu oluşturan Cumhuriyetçiler, Kral'ın yıllık 850 bin avroluk maaşının 150 bin avroya düşürülmesi için imza topluyor.

Hollanda'da 1890'da Kral Willem II'nin görevini devretmesinden bu yana taht hep hanedanın kadın mensuplarının elinde oldu. Ancak başkent Amsterdam'da yarın düzenlenecek resmi törenle taç giyecek Prens Alexander (46), 123 yıl aradan sonra bu gidişatı bir süre için de olsa değiştirmiş olacak. Yeni Kral'dan sonra tahtın yasal varisi 9 yaşındaki kızı Veliaht Prenses Amalia olduğu için, önümüzdeki dönemde bu göreve yeniden bir kadının getirilmesi bekleniyor.

Amsterdam'daki Kraliyet Sarayı ve Nieuwe Kerk Kilisesi'nde yapılacak ve yaklaşık iki aydır hazırlıkları devam eden resmi törene çok sayıda üst düzey misafir katılacak.

Hollanda'nın uluslararası tanıtımına büyük bir katkı yapması beklenen törene özel önem veren merkezi ve yerel yönetim, bir aksaklık yaşanmaması için yoğun çaba harcıyor.

Yaklaşık 5,5 milyon avroya mal olacak törende güvenliği 10 bin polis sağlayacak. Tören günü onbinlerce kişinin tören bölgesine akması beklendiği için şehir merkezindeki birçok nokta ulaşıma kapatıldı. Kraliyet Sarayı'nın bulunduğu Dam Meydanı'nı gören binaların camlarının açılması, balkon ya da çatıya çıkılması yasaklandı. Ayrıca, Amsterdam hava sahası bugünden itibaren güvenlik gerekçesiyle 3 gün boyunca uçuşlara kapatıldı. 

Türkiye'den Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'nın Hollanda Kraliyet ailesinin özel konuğu olarak katılacağı törende birçok ülkenin devlet başkanı ve kraliyet ailesi üyeleri yer alacak.

Ancak törene müstakbel Kraliçe Maxima'nın ailesi katılmayacak. Arjantin'de General Videla döneminde Tarım Bakanlığı yaparken, yaşanan insan hakları ihlallerinde rolü olduğu iddiasıyla Hollanda'da sıkça eleştirilen Maxima'nın babası Jorge Zorrequiete'nun özel durumundan dolayı bu kararın alındığı belirtiliyor.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:48

İLGİLİ HABERLER