Medya
  • 7.1.2015 15:02

Hollandalı gazeteciye emniyette Cemil Bayık'ı sormuşlar

Hollandalı gazeteci DHA'ya konuştu
  DİYARBAKIR'da dün 'Terör örgütünün propagandası' yaptığı gerekçesiyle polis tarafından evinde gözaltına alınan ve 2 saatlik sorgudan sonra serbest bırakılan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, Hollanda Dışişleri Bakanı'nın Ankara'da olduğu sırada gözaltına alınmasının tesadüf olduğunu düşündüğünü söyledi. Kendisine emniyette Cemil Bayık ile röportajı, attığı Tweetler ve yasa dışı sınır geçişleri yapıp yapmadığı ile ilgili sorular sorulduğunu söyleyen Geerdink, "Hastaneden rapor aldıktan sonra polis beni serbest bıraktı. Ben onlara beni aldıkları evime bırakmalarını istedim, beni eve bıraktılar" dedi.

Sekiz yıldır Türkiye'de bulunan ve yaklaşık bir yıldır Diyarbakır'da oturan Frederike Geerdink, dün terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla savcılığın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındı, ifdesinin ardından serbest bırakıldı. Hollandalı gazetecisi Frederike Geerdink, yaşadıklarını DHA muhabirine anlattı.

Frederike Geerdink dün polisin evine ellerinde arama ve gözaltı kararları ile geldiğini ve 45 dakika süren bir arama yaptıklarını belirterek, "Sadece kitaplarıma baktılar ve kamera kaydı aldılar. Aramadan sonra hiç bir şeyi almadılar. Beni emniyete götürmeden önce hastaneye götürüp sağlık raporu aldılar. Emniyette ben Hollanda Konsolosluğu'nu aradım ve bilgilendirdim. Kolonsolos ise Ankara'da bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı'nı hemen bilgilendirmiş" dedi.

Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, emniyette kendisine attığı tweet, Temmuz ayında Kandil'de KCK yöneticilerinden Cemil Bayık ile yaptığı röportajla ilgili sorular sorulduğunu ifade etti. Frederike, gözaltında yaşadıklarını da şöyle anlattı:

"Ben kendilerine gazeteci olduğumu ve Bayık röportajının da yayımlandığını söyledim. Bana o konuda bir kaç soru sordular. Bana başka hangi ülkelere ve yasa dışı yollarla gidip gitmediğimi sordular. Ben kendilerine başka ülkelere, mesala Kobani'ye yasa dışı yollarda gitmeyeceğimi, çünkü bunun ortaya çıkması durumunda sınır dışı edileceğimi bildiğim için yasa dışı bir şey yapmadığımı söyledim. Ben Hollanda Dışişleri Bakanı Ankara'da iken Diyarbakır'da gözaltına alınmamı tesadüf olarak düşünüyorum. Çünkü TEM şubesinin Hollandalı bakandan bilgisi olamaz diye düşünüyorum."

Emniyetteki ifadesinden sonra tekrar hastaneye götürüldüğünü ve burada bir kez daha kötü muamele görmediğine dair rapor alındığını söyleyen Geerdink, "Hastaneden sonra polis bana 'serbestsiniz' dedi. Ben de 'sizde hizmet iyi değil, beni evime bırakın' dedim. Onlar şaşırdı ama benim ısrarım ile beni gözaltına aldıkları evime geri götürdiler" diye konuştu.

CHP'Lİ TANRIKULU, GAZETECİYİ BAŞBAKAN'A SORDU

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yanıtlaması istemiyle, Diyarbakır’da gözaltına alınıp serbest bırakılan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in durumu ile ilgili Meclis Başkanlığı'na yazılı soru öngergesi verdi. Tanrıkulu, soru önergesinde, "Diyarbakır’da gazeteci Frederike Geerdink hangi gerekçe ile gözaltına alınmıştır? Frederike Geerdink’in gözaltına alınma sebebi hükümeti eleştiren yazıları mıdır? Ülkemizde son 12 yıl içinde gözaltına alınan yabancı gazeteci sayısı nedir? Gözaltına alına gazeteciler kimlerdir? Ülkemizde son 12 yıl içinde yabancı gazetecilerin gözaltına alınma gerekçeleri nedir?" dedi.
Ferit ASLAN- Serdar SUNAR/DİYARBAKIR,(DHA) 

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Güncellenme Tarihi : 18.3.2016 23:03

İLGİLİ HABERLER