Dünya
  • 21.5.2013 09:13

Hortum faciası : 91 ölü!..

ABD'nin Oklahoma Kenti'ni etkisi altına alan hortumlar, 91 kişinin yaşamını yitirmesine, 230 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Evleri yerle bir edip, araçları havaya savuran hortum, içinde çok sayıda öğrencinin bulunduğu en az iki okulun da yıkılmasına yol açtı. Oklahoma Kenti'nde, hastanelere ulaşılan yaralı sayısının giderek arttığı, göçük altında kalan insanlar olduğu açıklandı. Çapı 3.3 kilometreyi bulan ve etkisi altına aldığı her şeyi yerle bir edip, havalara savuran hortumun vurduğu bölgelerde henüz hasar tespiti yapılamadığı, bu nedenle de ölü sayısının artabileceği belirtiliyor.

Kategori 4 olarak derecelendiren hortumun vurduğu bölgelerde en az 70'i çocuk 230'dan fazla kişi de yaralandı. Yaralılardan 25'inin yıkılan ilkokuldan kurtarılan çocuklar olduğu belirtildi. İlk belirlemelere göre, yaklaşık 3.3 kilometre genişliğindeki, saatte 265- 320 kilometre hızla ilerleyen hortum yüzlerce evi yerle bir etti. Bölgeye çok sayıda arama kurtarma ekibi gönderildi. Enkaz altındaki arama çalışmalarının gece boyu süreceği kaydedildi.

Oklahoma Kenti, 1999 yılında da büyük bir hortum vurmuş, saatte 486 kilometre hızla esen rüzgar dünya tarihinin ölçülebilen en şiddetli kasırgası olarak kayıtlara geçmişti.

ABD Başkanı Obama: "Tarihin en yıkıcı hortumlarından biri" 

ABD Başkanı Barack Obama, Oklohoma'daki hortum felaketini, "tarihin en yıkıcı hortumlarından biri" olarak tanımlayarak, tüm gayretlerinin acil kurtarma faaliyetlerine ve bölgedeki felaketin yaralarını sarmaya yoğunlaştığını söyledi.
     Obama, Beyaz Saray'da Oklahoma'daki hortum felaketiyle ilgili açıklama yaparak, olayda aralarında çocukların da olduğu onlarca kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.
     Olayı, "tarihin en yıkıcı hortumlarından biri" şeklinde tanımlayan Obama, dualarının Oklahoma ile birlikte olduğunu dile getirdi. Obama, "Ulus olarak şu an tamamen acil kurtarma faaliyetlerine ve bölgedeki felaket yaralarını sarmaya odaklandık" diyerek, Oklahoma'ya ihtiyacı olan her şeyin sağlanması için kabine üyeleri ve ilgili birimlerle konuştuğunu ifade etti.
     Kasırganın neden olduğu insani ve ekonomik kayıpları şu an tam olarak bilemediklerini kaydeden Obama, tüm ülkenin Oklahomalıların yanında olduğunu ve bu süreçte kendilerini yalnız bırakmayacaklarını söyledi.
    
Cesetleri tekrar tekrar saymışlar!..

 ABD'nin Oklahoma bölgesinde etkili olan hortum felaketinde 91 olan can kaybı 24 olarak düzeltildi.

ABD'de en son 1999 yılında çok şiddetli yaşanan hortum felaketi dünden itibaren yine Oklahoma'nın Moore bölgesini vururken, can kaybı sayısında farklı rakamlar zikredildi. Olayın ilk yaşandığı saatlerde can kaybı için 91 rakamı zikredilirken, Amerikan medyası bu rakamı sonraki yayınlarında 51 olarak duyurmuştu.

Bugün Oklahoma eyalet yetkililerince yapılan resmi yazılı açıklamada can kaybının 24 olduğu belirtilirken, ölenlerin 9'unun çocuk olduğu söylendi. Hortumun en fazla yıkım gerçekleştirdiği Moore bölgesinde, arama kurtarma çalışmaları devam ederken, olay yerine yardım kuruluşları ve resmi yetkililer dışında kimse alınmıyor.

-Oklahoma'daki Türkler'den yardım kampanyası-

Oklahoma eyaletinde yaşayan Türk vatandaşlar ve sivil toplum örgütlerinin de felaketzedeler için yardım kampanyasına dahil olduğu öğrenildi.

Bölgede faaliyet gösteren Oklahoma Türk - Amerikan İş Adamları Derneği  ve Raindrop Kültür Merkezi yetkilileri, afetzedeler için acil ihtiyaç listesi oluşturarak, para ve gerekli malzeme tedariği için çalışmalara başladıklarını bildirdi.

Oklahoma Türk - Amerikan İş Adamları Derneği Başkanı Abdülkadir Akkuş, bölge halkı için acil ihtiyaç duyulan, su, battaniye, çocuk bezi, yiyecek başta olmak üzere, maddi ve ayni yardım kampanyası başlattıklarını, bölgedeki, belediye ve polis yetkilileri ile koordineli bir şekilde hareket ederek, Türkler'den oluşan bir grup gönüllüyü olay yerindeki çalışmalara katılmak üzere yönlendirdiklerini bildirdi.

Akkuş iki gündür devam eden hortum hadisesi ile ilgili şöyle konuştu: "Hadise bize 10 mil uzaklıkta gerçekleşti. Biz yolculuk esnasında hortumun bir ara etkisinde kaldık. Ani bastıran yağmur neticesinde hiç bir yeri göremiyorsunuz. Hortumun, nereden gelip nereye gideceği de belli olmadığından, önlem almak veya kaçmak da elde değil."

Oklahoma Eyalet Üniversitesi Profesörü ve aynı zamanda Oklahoma Türk - Amerikan Derneği Başkanı Dursun Delen de  bölgede 1500 civarında Türk'ün yaşadığını, şu ana kadar Türk ailelerin olaydan zarar görmediğini bildirdi.

Delen, "1999'da da buna benzer bir felaket olmuştu, bu sefer de halk uyarıldı, fakat bu denli bir yıkım kimse beklemiyordu" şeklinde konuştu.

Bölge halkının bazılarının evinin bahçesine kazdığı sığınak sayesinde kurtulduğunu aktaran Delen, bir ilkokulda hayatını kaybeden çocukların ölüm sebebini ise şu cümleler ile aktardı: "Eyalet yasalarına göre, bu tarz afetlerin yaşanması ve uyarı sirenlerinin çalması durumunda yetkililer, prosedür gereği, okul ve benzeri binalar ana kapılarını kilitlemek zorunda.Okul binasından çıkamayan öğrenciler, okulun korunaklı bir bölümünde tutulmuş. Ancak, binanın tamamen yıkılması, ölümlerin yaşanmasına sebep oldu."

Bazı çiftliklerdeki atları bile metrelerce havaya sürükleyerek ölümüne sebep olan ve saatte 325 km hıza ulaşan hortumun şiddeti ES 4 olarak tespit edilirken, tarihteki en yüksek hortumun şiddeti ES 5 olarak biliniyor.

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:09

İLGİLİ HABERLER