Gündem
  • 23.1.2014 00:54

HSYK Yasası'nda son dakika değişikliği

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısında değişiklik öngören teklifin 1. maddesi tasarıdan çıkarıldı.

AK Parti ve BDP'li milletvekilleri tarafından verilen 2 önerge ile, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifinin; "4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nun 30'uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'dört' ibaresi 'sekiz', 'üç' ibaresi 'altı' şeklinde değiştirilmiştir" şeklindeki 1. maddesi Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle tasarıdan çıkarıldı.

Böylece 2797 Sayılı Yargıtay Kanunu'nun 30. maddesindeki; Yargıtay Başkanı veya başsavcısı olmak için 4 yıl, birinci başkanvekili , daire başkanı ve başsavcıvekili olması için de 3 yıl Yargıtay üyeliği yapma şartı korunmuş oldu.

HSYK Kanun Teklifi’nin 1. maddesi ile ilgili AK Partili ve BDP’li milletvekillerinin ayrı ayrı verdikleri teklif kabul edildi. 523 sıra sayılı kanun teklifinin çerçeve 1. maddesi teklif metninden çıkarıldı.
AK Parti Grubu Meclis Başkanlığı’na sunduğu teklifte, “Önergeyle, Yargıtay 1. Başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı seçilebilmek için en az 8 yıl, birinci başkanvekili, daire başkanı ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili seçilebilmek için en az 6 yıl süre ile Yargıtay üyeliği yapmış olmak şartı aranmasına ilişkin değişiklik, teklif metninden çıkarılmaktadır” ifadelerine yer verildi.
BDP Grubu tarafından Meclis Başkanlığı’na sunulan teklifte ise, “Üyelerin görev süreleri yargı bağımsızlığını güvence altına alabilecek kadar uzun ve üyelerin hesap verebilirliğini mümkün kılacak kadar kısa olmalıdır. Bu nedenle hesap verilebilirlik ölçüsünü aşan görev süresine ilişkin düzenlemenin kaldırılması amaçlanmıştır. 2797 sayılı Yasada öngörülen değişiklik ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay Birinci Başkanı seçilebilme yeterlilikleri görev süresi bakımından uzatılması mevcut üyelerin kazanılmış haklarına da halel getirerek yargıda gerontokrasiye (yaşlı hakimiyeti) yol açacak ve önemli yargı görevi gören kadrolarda gençleşmeyi, dolayısıyla fikri dinamizmi de ortadan kaldıracaktır. Görev süresinin uzatılmasının yargı görevi yapan kişilerin yürütme organının veya bürokrasinin etkisi altına girip siyasete angaje olmasını da kolaylaştıracaktır” ifadelerine yer verildi.
Tekliflerin birlikte yapılan oylaması sonrasında kanun teklifinin 1. maddesi metinden çıkartıldı. Yapılan görüşmelerde 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Maddeler kabul edildi.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:17

İLGİLİ HABERLER