Gündem
  • 21.1.2014 23:42

HSYK yasasını mutlaka çıkartacağız

 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısına ilişkin, “Bütün mesele en ideal şekilde HSYK yasasını çıkarmaktır” dedi.
Başbakan Erdoğan, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, HSYK düzenlemesine yönelik soruyu cevaplandırdı. Avrupalı liderlerin HSYK düzenlemesine ilişkin ne söyledikleri sorusu üzerine Erdoğan, “Arkadaşlarımızın görüşmeleri karşısında şuana kadar bize Avrupa’dan bazı tavsiyeler oldu. Ve bu tavsiyeleri de komisyon görüşmelerinde zaten arkadaşlarımız değerlendirmelerini yaptılar. Bu değişiklikler komisyondan geçerken yapıldı. Şuanda da genel kurulda yapılacak çalışmalarda yine ilave bazlı gelişmeler olursa bunları da tabi değerlendirmeye açığız. Bu konuda herhangi bir sıkıntımız yok. Bütün mesele en ideal şekilde HSYK yasasını çıkarmaktır” cevabını verdi.
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye demokratik bir hukuk devletidir. Bundan bugüne kadar asla taviz vermemiştir. Yasama organı ise özellikle yasal düzenlemeleri yapar. Ve bu yasal düzenlemeleri yaparken de dünyada hangi ülkede hangi kurumlar nasıl düzenlenmiştir? Örneğin HSYK, Avrupa’da standardı olmayan bir kuruluş. Fransa’da farklıdır, Hollanda’da farklıdır, İspanya’da farklıdır, İtalya’da farklıdır, Almanya’da farklıdır. Yani şöyle bir araştırdığınız zaman AB üyesi ülkelerin neredeyse tamamına yakınında farklı uygulamaları vardır. Yani bir standardı yoktur. Dolayısıyla Türkiye’de de HSYK’nın şuandaki yapısı içerisinde yasama organı bazı yanlışların ciddi oranda, halkı rahatsız edici yanlışların düzeltilmesi noktasında şuanda bir adım atmıştır. Ve bu yasama organında komisyonda görüşüldükten sonra parlamentoda da görüşmek suretiyle süreç devam edecektir. Bu süreçte bunun kanunlaşması halinde de yürürlüğe girecektir. Olayın aslı budur.”

BRÜKSEL (İHA) -

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:18

İLGİLİ HABERLER