Gündem
  • 13.1.2014 00:21

HSYK'nın ilk 10 maddesi kabul edildi

HSYK Kanun Tasarısı maddelerinin üzerinde görüşmelerde ilk 3. madde kabul edildi.

TBMM Adalet Komisyonu'nda HSYK Kanun Tasarısı maddelerinin üzerinde görüşülmesi sürüyor. Tasarıda yer alan 1. madde, AK Parti'nin oylarıyla kabul edildi. HSYK Kanun Tasarısı'nın 1. maddesi, AK Parti'nin oylarıyla kabul edildi. Madde 1'de, 4/2/1983 tarihli ve 2797 sayılı Yargıtay Kanunu'nun 30. maddesinin birinci fıkrasında yer alan 'dört' ibaresi 'sekiz', 'üç' ibaresi 'altı' şeklinde değiştirilmiştir' ifadeleri yer alıyor.  

HSYK kanun teklifinin görüşüldüğü Adalet Komisyonu'nda 52 maddelik teklifin ilk 3 maddesi AK Parti'nin oylarıyla kabul edildi. 4 ve 5'nci maddeler ise teklif metninden oy çoğunluğuyla çıkartıldı.

MADDELER NEYDİ?
MADDE 4- 2802 sayılı Kanunun 113 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin birinci paragrafı ile (b) bendinin birinci paragrafında yer alan "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca" ibareleri "Adalet Bakanlığınca"; (a) bendinin birinci paragrafında yer alan "Cumhuriyet savcısından" ibaresi "Cumhuriyet başsavcısından" şeklinde değiştirilmiş; (a) bendinin ikinci paragrafının sonuna "Cumhuriyet başsavcısı, görevi başında olmasına rağmen katılamadığı her toplantı için komisyona katılacak bir Cumhuriyet başsavcıvekilini görevlendirir." cümlesi eklenmiştir.
MADDE 5- 2802 sayılı Kanunun 115 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "adalet komisyonu" ibaresi "Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca önceden belirlenen hakim veya mahkeme", "görevlendirilir." ibaresi "görevlendirme yapılır." şeklinde değiştirilmiştir.
 

6. MADDE KABUL EDİLDİ 

TBMM Adalet Komisyonu'nda, HSYK ile ilgili yasa teklifinin 6. maddesi kabul edildi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda, HSYK Kanun Tasarısı maddeleri üzerindeki görüşmelere devam ediliyor. MHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Celal Adan, "Millet iradesine karşı bir darbe varsa, Başbakan gelsin millet iradesine vurulan darbeyi açıklasın biz yanında yer alalım' dedim. Bütün milletin kafası karaşık" şeklinde konuştu. Bunun üzerine, komisyonda söz alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Benim ne söylediğimi herkesin çok iyi anladığını biliyorum. Malumu ilana gerek yok, her şey ortada" diye karşılık verdi.
Madde 6, 2802 sayılı Kanunun 119 uncu maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 'Hakim ve savcıların hak ve ödevi olan meslek içi eğitimleri Türkiye Adalet Akademisince yaptırılır. Bu eğitimin usul ve esaslan, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun görüşü alınarak Türkiye Adalet Akademisince hazırlanan yönetmelikte belirlenir' ifadeleri yer alıyor. Komisyonda, 7. madde kabul edildi.,

7., 8., 9. VE 10. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Adalet Komisyonu'nda, HSYK ile ilgili yasa teklifinin 7., 8., 9., 10. maddesi kabul edildi.
TBMM Adalet Komisyonu'nda, HSYK Kanun Tasarısı maddeleri üzerindeki görüşmelere devam ediliyor. Yasa teklifinde yer alan, 7. 8. 9. maddeler kabul edildi. Tasarıda yer alan maddeler şöyle:
"MADDE 7- 23/7/2003 tarihli ve 4954 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Kanununun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 8- 4954 sayılı Kanunun 8 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 9 - Başkanlık, Başkan ile üç başkan yardımcısından oluşur. Başkan yardımcılarının sorumlu olduğu birimler Başkan tarafından belirlenir."
MADDE 9- 4954 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrasında yer alan "Yönetim Kurulunca" ibaresi "Başkan tarafından" şeklinde değiştirilmiştir.
"Başkan, Bakan tarafından Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf adli ve idari yargı hakim ve savcıları ile bu sınıftan sayılanlar, hukuk profesörleri, en az yirmi yıl fiilen mesleği icra etmiş avukatlar veya en az yirmi yıl fiilen mesleği icra etmiş birinci sınıf noterlerden muvafakatları alınarak gösterilen üç aday arasından Bakanlar Kurulunca dört yıl süre ile seçilip görevlendirilir veya atanır. Başkan yardımcıları, yukarıda sayılanlar arasından Bakan tarafından görevlendirilir veya atanırlar. Süresi biten Başkan bir dönem daha AYM usulle yeniden seçilip görevlendirilebilir veya atanabilir."
Komisyon, yarın saat 13.00'da toplanacak.

 


 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 08:32

İLGİLİ HABERLER